Ara llegint
“Documents per a la transició”, propostes crítiques de cara a 2030 per reflexionar sobre el model econòmic de les Illes Balears

“Documents per a la transició”, propostes crítiques de cara a 2030 per reflexionar sobre el model econòmic de les Illes Balears

Amb aquest primer «Document per a la transició» la Fundació Iniciatives del Mediterrani inicia una feina de recollida i ordenació de la informació interessant i necessària de documents clau publicats, “per poder debatre i crear noves idees al voltant de la necessària transició a la qual ens veiem abocats”.

A la presentació d’aquesta sèrie, expressen que ‘”abordar una transició ordenada en els àmbits econòmic, social i ambiental, ja era una necessitat urgent abans de la COVID, ara encara la fa més difícil, però també obre noves oportunitats”.

Al primer número de “Documents per a la transició” es fa un resum molt breu del contingut del diagnòstic que fa el document del Consell Econòmic i Social – CES «Horitzó 2030». El document del CES, dirigit pel seu expresident, Carles Manera, és un esforç notable per diagnosticar la situació actual de Balears, veure les tendències de futur i proposar iniciatives que enfortissin la nostra societat. Per a la seva elaboració varen participar moltes persones molt preparades, especialitzades en el seu sector.

Havia de servir com a base pel dictamen per al Govern de les Illes Balears que havien de fer els components del CES com a full de ruta per als propers 10 anys i que encara no està fet. Des de la Fundació asseguren que “encara que la Covid ha canviat totalment l’escenari econòmic i social, i per tant les propostes s’hauran de llegir amb una nova mirada, els plantejaments de fons són encara vigents”.

L’autor del document és Jaume Garau, president de la Fundació Iniciatives del Mediterrani, qui afirma: “Al meu parer, el CES en el seu dictamen, hauria de canviar l’enfocament general de l’informe, passar de considerar el turisme com un eix transversal, a considerar-lo com el factor clau del qual depenen els altres. En el nou enfocament el turisme s’hauria d’entendre com el vector causal del creixement i principal responsable del comportament dels altres factors que intervenen en l’economia, el canvi climàtic, la demografia, etc., no simplement com un vector transversal.”.

Garau afegeix, a les conclussions del document: “L’informe genera una sensació d’ocultar el debat sobre el turisme. En tots els capítols es parla d’una economia i una ecologia basada en els impactes del nostre model econòmic sense posar-lo al centre de l’estudi i parlant moltes vegades tangencialment”.

Al document també es critica que l’informe Horitzó 2030 no es parli de sectors i temes que haurien de ser estratègics i centrals per a la transició del model de desenvolupament, com l’agricultura, la cultura, el patrimoni o la igualtat de gènere.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt