Ara llegint
Manuel Nadal relata el retorn dels vaixells clàssics en una conferència del Museu Marítim de Mallorca

Manuel Nadal relata el retorn dels vaixells clàssics en una conferència del Museu Marítim de Mallorca

Manuel Nadal, Comodor del Club de Mar, va ser l’encarregat de tancar el passat cap de setmana el primer cicle de les xerrades organitzades pel Museu Marítim de Mallorca sota el títol «Converses amb la mar». Nadal és un dels més grans precursors de les regates de vaixells clàssics i d’època a les Illes Balears. Entre d’altres, destaca la tasca que realitza tant en l’organització com en la difusió de la Regata Illes Balears Clàssics, prova de vela clàssica més destacada de Mallorca i un veritable referent a la Mediterrània.

A la seva ponencia, Nadal va explicar com i per què s’ha produït el ressorgiment de la vela clàssica, especialment dins el camp de la competició i quin és el seu estat actual. Així, va explicar que «fins als anys seixanta del passat segle, els creuers eren vaixells de fusta, amb veles de cotó o lona i començaven a aparèixer les veles de fibra, com el cas del ‘Dacron’».

Eren els denominats vaixells de creuer o regata, usats per la navegació d’esbarjo o competició. Vaixells construïts amb fustes nobles, amb interiors confortables, tant per sortides diürnes com per a la navegació costanera i travessies llargues. Les seves tripulacions eren familiars o d’amics i no es cobrava per navegar amb aquests vaixells.

«Les regates, en definitiva, estaven concebudes per aquest tipus de vaixells. Conèixer els vents i els corrents eren les Claus per la navegació, ja que no hi havia tecnologia com el pilot automàtic o GPS, amb el que els navegants havien de tenir nocions de navegació tradicional per poder competir», va remarcar Nadal a la seva ponència.

L’aparició de la fibra i la construcció en sèrie va relegar a la fusta a un segon lloc i a poc a poc, varen anar desapareixent de la línia de sortida de les regates i van quedar exclusivament per esbarjo, «ja que els era impossible competir amb els nous prototips de velers. Molts d’ells varen quedar varats als clubs nàutics i, a poc a poc, van anar desapareixent», va exposar Nadal.

No obstant això, fa uns 35 anys, algú es va recordar d’aquests vaixells i va fer regates exclusivament per a ells. «Tot va començar als Estats Units als anys setanta i va passar a Europa a principis dels vuitanta de la mà d’armadors italians, propietaris d’algun d’aquests vaixells. Llavors es va crear l’Associació Italiana de Vaixells d’Època. Varen ser els encarregats de definir la nomenclatura de vaixells clàssics o d’època el 1982», va declarar Manuel Nadal.

A partir d’aquest moment les regates es van fer més nombroses. Un exemple d’elles era la regata «Admirant Comte de Barcelona», organitzada a Palma en 1985. Al Club de Mar trobem la regata Illes Balears Clàssics, que està consolidada com una de les proves més importants del calendari de vaixells clàssics i d’època de la Mediterrània. La competició forma part del circuit Mare Nostrum, al costat del Trofeu Puig Vela Clàssica de Barcelona, la Copa del Rei de Vaixells d’Època de Maó i la Setmana de Vela Clàssica de Puerto Sherry.

El Comodor del Club de Mar va recalcar que les regates de vaixells clàssics contribueixen a la seva conservació. «Hi ha molts velers que ja no existirien de no ser per esdeveniments com la ‘Illes Balears Clàssics’».

Avui, la vela clàssica és el darrer reducte de la navegació tradicional a escala humana. Cada un dels vaixells que es van citar a la xerrada contribueix amb la seva particular història d’anècdotes i records, a conformar un mosaic marítim apassionant. «Es tracta de vaixells amb ànima i el plaer de veure-los navegar és indescriptible», va finalitzar Manuel Nadal.

Cal recordar que el cicle de xerrades ‘Converses amb la mar’ és un projecte que vol acostar el patrimoni i cultura marítima de Mallorca i ho fa amb una sèrie de xerrades, que es podran gaudir un dissabte al mes a la seu central del museu a Palma.

La primera d’aquestes xerrades va tenir lloc el passat 10 d’octubre, a càrrec de Pere Oliver, oceanògraf, amb el títol ‘Les barques de Bou a Mallorca’, on es va explicar l’evolució d’aquestes embarcacions des de la seva aparició, a finals del s. XVIII, fins als nostres dies.

La segona xerrada del cicle va tenir lloc el passat 14 de novembre i Alfredo Bonet, vicepresident d’AstroMallorca, va posar de manifest l’excés de confiança que tenim en la tecnologia, moltes vegades, sense conèixer-la i va explicar, entre altres temes, com poder resoldre la nostra orientació a la mar si tenim una fallada elèctrica i ens quedem sense GPS.

Continuant amb el projecte, el Museu Marítim de Mallorca ja ha programat el seu segon cicle de «Converses amb la Mar» pel primer trimestre de 2021, que tindrà lloc al Centre Cultural Ses Voltes, també un dissabte al mes, i s’engegarà amb Manuel Gómez Planas, president de l’associació ‘Amics del Museu Marítim’ amb la xerrada «Quin destí ha tingut la col·lecció de l’antic Museo Marítimo Baleares».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt