Ara llegint
Arriben 25 propostes al concurs d’idees per convertir Raixa en refugi i seu de l’Escola de Margers

Arriben 25 propostes al concurs d’idees per convertir Raixa en refugi i seu de l’Escola de Margers

El Consell anuncia que el proper refugi de la Tramuntana per habilitar serà el de Raixa

El Consell de Mallorca ha rebut 25 propostes per convertir les cases de l’amo de la finca pública de Raixa, ubicada a Bunyola, en un un refugi de muntanya per a senderistes i un centre de formació que serà la seu de la futura Escola de Margers.

Durant mes que ve es donarà a conèixer la decisió de quina és la proposta guanyadora i els projectes finalistes. En haver acabat el concurs totes les propostes seran exposades en el Col·legi d’Arquitectes de Balears.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha recordat que, tant pel que fa al refugi nou com a l’Escola de Margers, «es tindrà molt en compte el respecte pel caràcter patrimonial de l’edifici i la coherència de la intervenció amb el paisatge.»

Sobre el refugi per a senderistes, Ribot ha afegit que «volem que sigui un refugi sostenible, amb un criteri d’eficiència energètica i útil per a la ciutadania. Ens ha de permetre gaudir de la finca i de la Ruta de Pedra en Sec de manera sostenible. Però, a més, ens permetrà a tots i totes gaudir de Raixa de manera totalment diferent.»

Per la seva banda, el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha destacat «estar molt content per l’acollida que ha tingut el concurs» i ha recordat que «l’objectiu d’aquest concurs és trobar la millor proposta arquitectònica per desenvolupar aquest projecte, dins una finca tan emblemàtica i de referència com és Raixa.»

La superfície aproximada a rehabilitar és de 1.530 metres quadrats construïts, el pressupost màxim estimat pel Consell de Mallorca per a l’execució de l’obra és de 3’6 milions d’euros i la previsió és de començar les obres l’any 2022.

La dotació econòmica del concurs és de 70.000 euros, repartits en cinc premis. El premi guanyador és de 30.000 euros i va a compte del projecte executiu per a les obres. Els quatre premis finalistes disposen d’una dotació de 10.000 euros cada un.

El refugi

El futur refugi de Raixa disposarà de 50 places i estarà ubicat a les cases de l’amo, situades al fons de la clastra de la casa principal. El projecte consisteix a rehabilitar aquest edifici i una zona annexa.

El refugi nou de Raixa serà el tercer més gran en nombre de places. Serà el desè refugi de muntanya que entrarà a formar part de la xarxa de refugis del Consell de Mallorca. Amb aquesta pròxima incorporació, el total de places disponibles per a senderistes arribarà a les 333.

L’Escola de Margers

A més del refugi, la finca de Raixa acollirà també un centre de formació perquè hi tengui la seu la futura Escola de Margers de Mallorca, un espai que doni l’oportunitat als joves interessats en formar-se i, d’aquesta manera, es doni continuïtat a una tècnica, qualificada per la UNESCO com a patrimoni mundial immaterial.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt