Calvià: Cap a un model turístic sostenible, de qualitat i segur

L’Ajuntament de Calvià aposta per mantenir el municipi obert al turisme més mesos a l’any, a més de reforçar la seguretat, implantar polítiques verdes i fomentar l’activitat física.
Es compleix un any de la configuració del nou equip de govern municipal a Calvià, nascut del pacte subscrit per PP i VOX i amb el batle Juan Antonio Amengual al capdavant. Aquests 12 mesos, segons informen des del consistori, la coalició ja ha marcat les seves prioritats, amb accions implantades des dels primers dies de la legislatura.
Entre les primeres actuacions dutes a terme hi figura una nova política de comunicació i promoció enfocada al canvi cap a un model turístic sostenible, de qualitat i segur, amb l’objectiu de trencar la corba d’estacionalitat i mantenir el municipi obert al turisme més mesos a l’any. Aquest missatge s’ha transmès personalment a més de 120 periodistes especialitzats i a agents dels sectors públics i privats de l’àmbit internacional a les agendes de la delegació calvianera a les fires turístiques de Madrid, Londres i Barcelona. A més, a través de la Fundació Calvià 365, detallen, s’ha incrementat el pressupost de promoció fins als gairebé 1,8 milions d’euros, actuant als mercats emissors i col·laborant en la promoció d’esdeveniments que uneixin turistes i residents.

“La imatge de marca se centra en l’àmplia oferta esportiva, cultural, gastronòmica i de turisme MICE, que inclou esdeveniments, viatges d’incentius o empresa i congressos”, expliquen des de l’Ajuntament de Calvià, municipi que a més ha estat la seu de la trobada Sports & Events Europe 2024, on s’han donat cita més d’un centenar d’agents especialitzats en turisme esportiu i MICE.
Una altra de les prioritats de la legislatura ha estat reforçar la seguretat al municipi, especialment a l’estiu, mitjançant accions com la posada en marxa de la unitat d’agents de paisà de la Policia Local, que “ha aconseguit l’efecte dissuasiu”. Des de l’Ajuntament s’ha llançat el missatge de tolerància zero amb el delicte i també s’ha treballat en l’erradicació de l’incivisme i el compliment de les ordenances. De fet, la temporada 2023, afirmen, es va tancar amb “balconing zero”.

L’aposta per un municipi d’oci segur va lligada al canvi del perfil turístic que “es constata en zones com Magaluf”, on “més del 80 per cent de la planta hotelera ha assolit la categoria de 4 o 5 estrelles i on l’oferta complementària s’ha renovat”.
En el terreny de la sostenibilitat i el medi ambient, al municipi s’han implantat “mesures reals que marquen la diferència i situen Calvià com a municipi de referència en polítiques verdes”. Un exemple d’això, citen, és l’ERA (Estació Regeneradora d’Aigua) de Santa Ponça gestionada per Calvià 2000, que ha aconseguit la capacitat de produir més de 20.000 metres cúbics d’aigua regenerada, dels quals 10.000 són aptes per al reg de jardins privats, parcs, neteja de carrers, cisternes de WC i camps esportius, i la resta per a camps de golf i reg agrícola, fet que suposa una capacitat de regenerar l’aigua residual produïda cada dia per a una població de 118.000 habitants”. Tot l’ús d’aigua regenerada, afegeixen, es tradueix en un estalvi d’aigua potable de la xarxa ordinària de fins a 10 milions de litres al dia.
Entre altres accions, també s’ha instal·lat gespa artificial lliure de microplàstics al camp esportiu Julián Ronda de Costa d’en Blanes, “primer de Balears i tercer d’Espanya equipat amb aquesta tecnologia sostenible”, avançant-se així a la normativa europea que serà d’obligat compliment a partir del 2031, segons informen fonts municipals. Se suma a la citada actuació la neteja i reposició de la posidònia a les platges, “una gestió exemplar que s’exporta a altres llocs del Mediterrani, com mostra el fet –expliquen– que una delegació de la zona turística de Monastir, a Tunísia, hagi visitat el municipi per conèixer els procediments de neteja de posidònia a les nostres platges”.

Un altre dels objectius de l’Ajuntament ha estat fomentar l’esport com a base d’una vida saludable. Per fer-ho, s’ha posat en marxa l’Escola d’Hàbits Saludables i s’ha iniciat un pla de bioparcs i instal·lacions públiques de cal·listènia adaptades a l’activitat física de persones de totes les edats. Les primeres ja s’han inaugurat i s’espera instal·lar-hi almenys 8 punts a diferents nuclis del municipi.
D’altra banda, per a la prevenció del consum i abús d’alcohol en menors, s’ha reactivat el Pla Estratègic Municipal de Prevenció d’Addiccions de Calvià, en què s’han involucrat agents públics i privats amb l’objectiu de protegir els menors d’edat i actuant davant el consum d’alcohol a les festes populars i als espais públics. A través d’aquest pla es pretén, a més, implicar la ciutadania i les entitats en tot el procés.

En el terreny de la llengua i la cultura, des del Consistori expliquen que Calvià ha estat el primer municipi de Balears a equiparar l’ús de les llengües espanyola i catalana a l’administració municipal. També s’han adaptat a les dues llengües oficials els premis literaris Rei en Jaume, que han passat de 21 obres presentades el 2023 a 153 el 2024.
A l’àmbit de l’Ocupació i la Formació, des de l’IFOC (Institut de Formació i Ocupació de Calvià) s’han redoblat esforços en la millora de la qualificació laboral i en la cerca activa d’ocupació. Així, aquest estiu es continuen oferint els cursos presencials de formació adreçats principalment a joves aturats, en què participen unes 200 persones, i programes paral·lels de treball i formació remunerada, com ara Reactiva.
Finalment, la col·laboració de l’Ajuntament amb els sindicats UGT i CCOO es va materialitzar el mes de maig passat en un acord de capacitació perquè els treballadors del municipi puguin veure reconeguda la seva experiència laboral. Podran beneficiar-se d’aquest acord, conclouen, treballadors del sector serveis i turisme i també de la resta de professions.