Escorca: compromís amb la sostenibilitat

Escorca, municipi certificat com a destinació de turisme sostenible des de l’any 2015, ha invertit aquesta legislatura en la recuperació de finques, la conservació del patrimoni i en l’eficiència energètica
Aquesta legislatura a Escorca començà amb “molta feina” pendent després de la tempesta Juliette, motiu pel qual l’Ajuntament es va centrar en aconseguir el màxim de recursos i ajudes pels veïnats que en patiren les conseqüències. Segons expliquen fonts municipals, es va poder posar en marxa una convocatòria de subvencions a través del Consell de Mallorca amb un import de prop de 200.000 €, que va permetre donar suport als propietaris afectats.
Passat aquest primer període, l’equip de govern ha mantingut la seva línia de treball, centrada en la sostenibilitat: “Seguim fidels al nostre full de ruta i al compromís amb la sostenibilitat. Escorca està certificada com a destinació de turisme sostenible des de l’any 2015 i tots els nostres projectes i actuacions segueixen els principis als quals ens vàrem comprometre quan vàrem obtenir aquesta certificació, que es renova anualment i està avalada per la UNESCO”, indiquen des de l’Ajuntament.
Fa un parell d’anys, de fet, que l’Ajuntament començà a invertir part de les ajudes i dels ingressos turístics en l’adquisició i recuperació de finques, com els olivars de Cala Tuent, situats just darrere la platja.

“Durant aquests dos darrers anys -detallen- s’ha fet una feina destacada de recuperació dels olivars i de les marjades, gràcies a les ajudes del Consorci de la Serra de Tramuntana; també s’ha pogut adquirir un tractor i un remolc i ben aviat es comprarà una trituradora per continuar amb les tasques de recuperació de les finques del nostre terme”.
Una altra part important dels recursos del municipi va destinada al manteniment i conservació del patrimoni. En aquesta línia i gràcies a un conveni amb el Bisbat i a una convocatòria de subvencions del Consorci de la Serra de Tramuntana, s’ha pogut dur a terme la restauració de la teulada de l’església de Sant Llorenç, més recentment s’ha restaurat la Font de Sa Calobra i actualment es treballa en el projecte de restauració de la Torre de Cala Tuent.

Des del Consistori també expliquen que enguany a Escorca s’ha pogut augmentar el volum d’inversions gràcies a les aportacions més elevades que ha fet el Consell de Mallorca als ajuntaments, tant a través del POS com del PAESC.
“Aquest fet ha suposat, sense cap dubte, una injecció importantíssima per a ajuntaments petits com el nostre, on la capacitat de generar fons propis per fer inversions és pràcticament nul·la. Els costos de manteniment, les llargues distàncies per l’orografia del municipi i els serveis públics com la vigilància, les emergències, a més, resulten molt costosos i deficitaris, sobretot per l’alt volum de visitants que rebem”, expliquen al respecte.
Sobre el total d’inversions realitzades durant aquesta legislatura, en l’àmbit del patrimoni i dels espais públics recorden que a més de la reforma de la teulada de l’església de Sant Llorenç i de la Font de Sa Calobra, s’han renovat els jocs infantils de l’entrada del Santuari de Lluc i s’han fet obres de manteniment i millora al refugi del Port de Sa Calobra.
En el terreny de les infraestructures i la sostenibilitat energètica, destaquen la renovació de l’enllumenat del túnel d’accés al Torrent de Pareis, amb una instal·lació nova que inclou llums LED connectades a un sistema de plaques solars i bateries, una actuació que s’emmarca dins el compromís del municipi amb la reducció d’emissions.
“Avui en dia, el 80% de les edificacions municipals ja funcionen amb plaques i bateries, i ben aviat la xarxa d’enllumenat funcionarà gairebé tota la nit amb energia solar; també s’ha adquirit una nova furgoneta elèctrica per a la brigada municipal, gràcies als fons del PAESC”, informen des del Consistori.
A les citades accions s’hi afegeixen feines de neteja forestal, així com la restauració de marges de pedra en sec i la construcció d’una nau agrícola.
Altres inversions previstes
Pel que fa a les inversions que encara estan pendents d’executar, en matèria de gestió ambiental i serveis municipals, s’ha previst la construcció d’un nou dipòsit d’aigua a Sa Calobra i l’adquisició d’un nou camió de fems. També està projectada la construcció d’un punt verd al Santuari de Lluc, i s’estan tramitant tots els permisos necessaris per poder licitar aviat l’adquisició d’una compostadora, amb l’objectiu de gestionar de manera eficient la fracció orgànica dels residus del municipi.
D’altra banda, s’han previst obres d’embelliment i peatonització de l’entrada del Santuari de Lluc, que estan pendents del vistiplau del Santuari, i s’està redactant el PEMU del municipi i el pla d’autoprotecció per a la zona de Sa Calobra. En aquest sentit, recorden que l’Ajuntament ja disposa del pla local de prevenció d’incendis i del pla d’autoprotecció de Cala Tuent.
Finalment, conclouen, en l’àmbit de la conservació del patrimoni natural, està en marxa la compra de la finca d’Es Guix, en col·laboració amb l’Ajuntament de Selva i amb fons ITS.