Santa Margalida: Millorar els serveis públics i la qualitat de vida dels residents

Aquests dos primers anys de legislatura, la gestió de l’Ajuntament de Santa Margalida s’ha centrat en la sostenibilitat ambiental, el reforç dels serveis municipals i la modernització de les infraestructures públiques
Quan es compleixen els primers dos anys de la legislatura 2023-2027, l’Ajuntament de Santa Margalida, amb Joan Monjo Estelrich al capdavant com a batle, presenta un balanç intens d’inversions, projectes estratègics i avenços visibles, expliquen des del Consistori, que “reflecteixen el compromís amb la millora dels serveis públics i la qualitat de vida dels residents”.
“Des de l’inici de la legislatura, el govern municipal ha mantingut una línia clara d’actuació centrada en l’impuls als serveis municipals, la sostenibilitat ambiental i la modernització de les infraestructures públiques. La gestió encapçalada per Joan Monjo ha combinat la reivindicació davant altres administracions amb l’execució d’inversions concretes que ja tenen un impacte directe en la vida quotidiana dels veïnats”, expliquen al respecte.
Així, aquesta primera meitat de mandat ha estat marcada per la transformació urbana, la sostenibilitat i la dotació d’equipaments públics essencials. En aquest sentit, expliquen, una de les accions més significatives ha estat la compra de terrenys “estratègics”: des del 20% restant de la possessió de Can Feliciano fins a la finca de 250.000 m² a l’avinguda de Santa Eulàlia, pensats per equipaments com un auditori, un aparcament i una gran zona verda. Aquestes adquisicions “mostren una visió a llarg termini” per dotar Can Picafort d’infraestructura pública adaptada al seu creixement.
Destaquen també l’avanç en dues grans obres públiques que donaran resposta a necessitats “llargament reivindicades”: la nova escola de Can Picafort, amb capacitat per a 450 alumnes i una inversió de 7 milions d’euros, i la nova Unitat Bàsica de Salut de Santa Margalida que, segons expliquen fonts municipals, dobla la capacitat del centre anterior i millora l’accessibilitat amb un aparcament de 1.200 m². A més, s’ha reclamat amb força la creació d’un PAC a Can Picafort, per garantir l’atenció mèdica als tres nuclis del municipi.

Per l’equip municipal, un dels grans èxits d’aquesta primera part de legislatura ha estat l’acord firmat entre el Govern balear i l’Ajuntament de Muro per a la construcció d’una nova depuradora conjunta a la zona costanera de Muro i Can Picafort. Amb una inversió de 38,8 milions d’euros, el projecte aposta per la reutilització de l’aigua tractada i contribuirà a la regeneració del Parc Natural de s’Albufera; a més “posa fi a dues dècades de conflicte i elimina definitivament l’amenaça de l’emissari submarí a la Platja de Son Bauló”.

El projecte de reforma integral de la carretera Santa Margalida–Llubí, amb una inversió d’11,5 milions i impulsat pel Consell de Mallorca, és una altra fita destacada, que donarà resposta a una demanda “històrica” dels veïnats.
D’altra banda, durant aquesta legislatura, Can Picafort ha estat objecte d’una transformació urbanística profunda, amb “obres de gran envergadura que reforcen la seva condició de nucli turístic i residencial de referència”. La més significativa ha estat la peatonalització progressiva del Passeig Colón, un dels eixos comercials i socials més destacats del municipi.
“Aquesta actuació -informen- suposa un canvi de model: es prioritza el vianant, es crea un espai de trobada amable i segur, i es dinamitza el comerç local”.

En segon lloc, s’han dut a terme les obres de reforma integral de l’Avinguda dels Anglesos i de l’Avinguda Golf, dos dels principals accessos i artèries de Can Picafort. En el cas d’aquest projecte, fonts municipals han explicat que suposa una reordenació completa de l’espai públic, amb voreres més amples, millora dels aparcaments, zones verdes i una nova imatge més moderna i atractiva per a residents i visitants. La intervenció també “millora l’accessibilitat i la mobilitat, dotant aquests carrers d’un caràcter més urbà i estructurat”.

Una altra actuació destacada és la reforma de la Plaça Marina, que incorpora un amfiteatre de marès dissenyat per acollir activitats culturals i lúdiques en un entorn emblemàtic i obert al mar. Amb aquesta actuació es pretén que la plaça esdevingui un nou espai de referència per al municipi, amb capacitat per acollir concerts, fires, teatre i altres esdeveniments, reforçant així la identitat cultural i turística de Can Picafort.
Finalment, s’ha desenvolupat un projecte d’embelliment i modernització del passeig marítim, finançat amb fons europeus Next Generation, amb una inversió d’1,4 milions d’euros, i que inclou la millora d’accessos a la platja, restauració de marges de marès, instal·lació de passarel·les adaptades i renovació de parcs infantils, a més de subministrament de mobiliari urbà i jardineria i l’adquisició d’una nova oficina de turisme, actualment en procés d’instal·lació.

Amb totes aquestes actuacions, l’Ajuntament de Santa Margalida consolida “una aposta ferma per una transformació urbanística integral de Can Picafort, on la qualitat de vida, l’accessibilitat, el comerç i el turisme conviuen en harmonia”.
Amb la vista posada en els pròxims dos anys, el repte, conclouen, continua sent consolidar les iniciatives en marxa i impulsar noves accions que mantenguin Santa Margalida com un municipi capdavanter en qualitat de vida, identitat cultural i sostenibilitat.