Ara llegint
El Govern donarà ajudes de 1.500 euros a bars i restaurants i els ajuntaments els exonaran de taxa de fems

El Govern donarà ajudes de 1.500 euros a bars i restaurants i els ajuntaments els exonaran de taxa de fems

El Govern Balear ha anunciat avui dematí un pla de xoc dotat amb 103’5 milions d’euros per al primer trimestre de 2021 per pal·liar els efectes negatius de la clausura d’establiments comercials a causa de les restriccions imposades per fer front a la covid. El pla preveu la implicació dels ajuntaments en la reducció de taxes i duu annex un seguit de peticions adreçades al Govern d’Espanya per a una major implicació en la protecció de les empreses de les Illes Balears.

Les mesures aprovades avui, consensuades a la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears amb els Consells Insulars, la FELIB, la CAEB, els sindicats CCOO i UGT, la PIMEB i alguns dels partits de l’oposició, es resumeixen en quatre blocs principals.

Bloc de bars, restaurants i gimnasos

En primer lloc es creen ajudes per al sector de la restauració i altres igualment afectats per les restriccions, amb un fons de 30 milions d’euros aportats a parts iguals pel Govern Balear i els Consells Insulars. Els fons es posaran a disposició dels ajuntaments per ajudar als sectors que s’han vist obligats a tancar, per compensar la seva pèrdua econòmica, proporcionar-los liquiditat i garantir la continuïtat de la seva activitat.

Es tracta de bars, restaurants, gimnasos i acadèmies d’activitat física que rebran 1.500 euros al mes durant un període màxim de tres mesos, sempre que en aquell mes estigui vigent algun tipus de restricció d’índole sanitària. S’ha recordat que el Consell de Mallorca ja va aportar el desembre passat un ajut similar.

Comerç, cultura, oci i transport

El Govern Balear i els ajuntaments, creen un fons de 20 milions d’euros per impulsar ajudes als sectors econòmics afectats per la pandèmia. Es tracta del comerç, les activitats culturals, l’oci infantil, el transports i d’altres.

Suspensió de taxes

El Govern Balear i la FELIB, en representació dels ajuntaments, han pactat bonificar diverses figures tributàries com a manera de donar liquiditat immediata a les empreses afectades per les restriccions. Es tracta del primer trimestre de la taxa de fems corresponent a 2021 i la taxa d’ocupació de la via pública. Es destinaran prop de 3’5 milions d’euros a aquest capítol.

La presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, ha esmentat que alguns ajuntaments de les Illes Balears ja havien aplicat aquestes exoneracions durant 2020.

Crèdits ISBA

El Govern Balear posa en marxa una nova línia de crèdits ISBA per facilitar durant l’any 2021 una injecció de fins a 50 milions d’euros a petites i mitjanes empreses i autònoms. Es tracta d’una mesura de suport als sectors de l’hostaleria, turisme i activitats connexes, petit comerç i activitats esportives. No farà falta aportar garanties personals i són prèstecs de fins a 70.000 euros, a vuit anys i carències de fins a 24 mesos.

Peticions

S’ha aprofitat l’ocasió per demanar al Govern d’Espanya una major implicació en ajudar els sectors perjudicats per les restriccions. En primer lloc procedint a aprovar ajornaments en els terminis de pagament dels impostos estatals de les empreses. En segon, introduint criteris de flexibilitat en la gestió dels impostos estatals i en el pagament de les quotes de la Seguretat Social.

També es demana que s’estudiïn condonacions de deute en proporció a la caiguda de l’activitat econòmica, ajustar les bases imposbles de tots els impostos estatals a la situació de facturació real de les empreses, elaborar un pla d’ajudes directes a les empreses afectades per les restriccions i seguir avançant per reduir lloguers i evitar així la descapitalització de les empreses.

Tots els agents participants a la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears han donat suport a les mesures, tot i que han reclamat més implicació del Govern de Madrid en les ajudes a les empreses balears perjudicades pels tancaments.

Armengol ha assenyalat que ja durant el passat cap de setmana es treballava en el document que avui s’ha presentat i l’ha desvinculat de la manifestació que va tenir lloc fa uns dies a Palma.

S’ha mostrat, una vegada més, compensiva amb el “dolor, la frustració i la desesperança” dels sectors econòmics de les Illes Balears i ha manifestat que “qualsevol mesura restrictiva ha d’anar acompanyada d’ajudes” i ha assenyalat que “avui ho demostram”.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt