Ara llegint
Nova matança d’ovelles amb un atac d’uns cans a Llucmajor que ha acabat amb 12 exemplars de raça autòctona

Nova matança d’ovelles amb un atac d’uns cans a Llucmajor que ha acabat amb 12 exemplars de raça autòctona

L’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA) ha denunciat un nou atac provocat per cans amollats que ha provocat la mort a una dotzena d’ovelles i greus ferides a cinc més, alguna de les quals probablement no arribarà a sobreviure.

L’atac s’ha descobert avui dematí a la finca ecològica Sa Bassa Crua, de Llucmajor, que recentment ja va ser objecte d’un atac amb el resultat de la mort d’un xot. En una finca veïnada, el passat mes de gener tres cans varen matar seixanta ovelles i trenta mens. I notícies com aquesta n’hi ha amb molta freqüència.

En aquesta ocasió la mort ha estat d’ovelles de la raça rotja, una raça en perill d’extinció de la qual només n’hi ha uns 3.000 exemplars a Mallorca.

El ramader, al costat de dues de les ovelles que han resultat mortes.

Toni Feliu, portaveu de la finca perjudicada, ha explicat que les autoritats no posen suficient esment en resoldre els casos. “Entre la Conselleria i l’Ajuntament es passen la pilota i finalment és el propi ramader el que ha de fer la seva investigació”, es lamenta.

Explica que si s’arriba a localitzar l’animal causant de l’atac i duu col·locat el xip preceptiu, es pot arribar al propietari i hi pot haver una indemnització. Si no duu xip, és una batalla perduda. Però argumenta que la Justícia habitualment dicta la reposició dels animals. “Que ens compensin amb animals joves, i no animals de tres o quatre anys, no ens serveix de massa”, diu. “I si es tracta d’una raça especial com aquesta d’avui, és molt difícil aconseguir animals, thas de posar a la coa”.

Toni Feliu assegura que els ramaders es senten desprotegits. “Si fossin cavalls o animals cars, seria una altra història, però els xots són animals barats, tot i que a nosaltres ens fan molt bona feina de cara a la neteja de les finques”, explica.

Considera que les autoritats haurien d’establir un fons de compensació que es pogués utilitzar en casos com aquests, perquè en el millor dels casos tanmateix el pagès hi acaba perdent doblers.

APAEMA, per la seva banda, assegura que aquesta és una situació recurrent al fora vila de Mallorca. “Des d’APAEMA ho denunciarem tantes vegades com passi; no ho aturarem, però almanco ho farem sabedor”, es lamenten.

Consideren que els propietaris dels animals de companyia s’han de fer responsables d’aquest tipus de desastre i des de l’entitat demanen a les institucions competents, com pugui ser la Conselleria d’Agricultura, que trobin una manera eficaç d’ajudar a pal·liar les pèrdues econòmiques que comporten aquests tipus d’atacs, que són molt més freqüents del que sembla.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt