Sineu clama per aturar la macrogranja de gallines ponedores que podria acabar amb els aqüifers i el medi ambient de la zona
Com informàvem ahir, l’Ajuntament de Sineu ha decidit actuar fermament contra el projecte presentat per a la instal·lació d’una macrogranja de gallines als terrenys de Son Vanrell, a la Vila de Sineu.
L’esmentada instal·lació, hauria sol·licitat llicència a nom de l’empresa Avícola Son Perot, S.A., representada per Onofre Ballester Veny, i pretén ubicar-hi 739.400 gallines ponedores, amb la finalitat de comercialitzar-ne els ous de la seva producció.
El rebuig popular i municipal no s’han fet esperar i l’ajuntament s’ha posat en marxa per aturar el lliurament de la preceptiva llicència, necessària per poder dur a terme aquesta explotació. Alhora, també ha donat facilitats a les entitats i particulars que vulguin adreçar les seves al·legacions, que es podran registrar fins al pròxim dia 30, divendres d’aquesta setmana.
Els ajuntaments de Llubí, Lloret de Vistalegre, Maria de la Salut, sa Pobla, Sineu, a més d’APAEMA, “GREENPEACE” i altres, així com una part molt important de particulars, han mostrat el seu rebuig a l’aprovació del projecte presentat davant la Conselleria d’Habitatge, Territori i Mobilitat i la Direcció General d’Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental, que al final seria l’encerregada d’aprovar, o no, aquesta explotació avícola. Fent una ullada als mitjans de comunicació i les xarxes socials, el projecte en qüestió sols ha rebut crítiques que es fonamenten, bàsicament, en el fet que aquesta iniciativa seria un greu atemptat ecològic per la seva alta contaminació. De fet, així ho va manifestar el batle del municipi, Bartomeu Mulet després de sortir de la reunió que es va dur a terme ahir a l’ajuntament sineuer.
Al·legacions
El gruix de les al·legacions fan referència a l’obligació de preservar el medi ambient per damunt l’interès econòmic de les empreses i particulars. De fet, en una d’elles s’esmenta que Mallorca és un espai limitat i que l’eliminació dels residus que aquesta macrogranja produiria, provocaria la contaminació de tots els aqüífers de Sineu i dels seus voltants, podent provocar una contaminació general de les aigües que corren pel subsol de la zona que, casualment, són fonts que reguen bona part del Pla de Mallorca fins a arribar, per cabal soterrat, a molts municipis de la zona, a més de Palma per la Font de Sa Marineta.
Altres temes són plantejats per la contaminació de la terra, olors i el fort impacte ambiental que provocaria si es dugués a terme aquesta nova instal·lació. Val a dir que es veurien seriosament afectats tots els veïnats de la zona, entre altres.
El projecte presentat
El femer que s’ha presentat al projecte té la pretensió de gestionar els fems de les gallines de Sineu, 739.400 exemplars, també el que generen les 40.000 gallines de la granja de Mirabó a Manacor i les 180.000 de la granja de Es Caparó, també a Manacor. En total, s’acumularia els fems de 960.000 gallines aproximadament, prop del milió d’aus.
Segons el projecte bàsic presentat per l’empresa Avícola Son Perot, S.A., elaborat per l’enginyer agrònom Gabrie Cañellas Rotger, s’indica que es produirien 30.625 totes de fems cada any. L’emmagatzemament per a cada quadrimestre és de 10.208 tones. El total en metres cúbics és d’11.342 metres, l’altura de la massa de fems és de 3 metres d’alçada i la superfície necessària són 3.780 metres quadrats. Es pretén, segons consta al projecte, incrementar aquesta superfície de 3.780 metres quadrats, fins als 14.000 amb la finalitat d’anar-hi acumulant fems de gallina per eixugar-lo durant el temps que no sigui factible el seu repartiment.
Dades com aquestes són les que han fet sonar les alarmes als residents de Sineu i forans que veuen perillar la salut dels aqüífers i, per descomptat, el medi ambient en general. Per aquest motiu s’ha mobilitzat el conjunt de ciutadans, entitats i distints ajuntaments.