Ara llegint
Aus i rius, alguns dels temes que podrien il·lustrar els nous bitllets d’euro si guanyen l’enquesta

Aus i rius, alguns dels temes que podrien il·lustrar els nous bitllets d’euro si guanyen l’enquesta

Aus i rius, alguns dels temes que podrien il·lustrar els nous bitllets d'euro si guanyen l'enquesta

El Banc Central Europeu (BCE) ha llançat una enquesta per a tots els ciutadans europeus sobre els temes proposats per a la propera sèrie de nous bitllets d’euro. Des del 10 de juliol fins al 31 d’agost del 2023, tots els ciutadans de la zona de l’euro poden respondre a una enquesta al lloc web del BCE. A més, per assegurar que les opinions de tota la zona de l’euro estiguin representades equitativament, el BCE ha contractat una empresa d’estudis d’opinió independent per fer les mateixes preguntes de l’enquesta a una mostra representativa de persones de la zona de l’euro.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, convida tothom a participar a l’enquesta, i afirma que «hi ha un estret vincle entre la nostra moneda única i la nostra identitat comuna europea i la nostra nova sèrie de bitllets ho ha de destacar. Volem que els europeus s’identifiquin amb el disseny dels bitllets en euros, i per això tindran un paper actiu en la selecció del nou tema».

Els temes proposats són les aus, el futur, la cultura europea, les relacions europees i els rius.

Aus: lliures, resilients i evocadores

Els ocells desconeixen les fronteres nacionals i simbolitzen la llibertat de circulació. Els seus nius ens recorden el nostre desig de construir llocs i societats que nodreixin i protegeixin el futur. Ens recorden que compartim el nostre continent amb totes les formes de vida que sustenten la nostra existència en comú.

El futur és teu

Les idees i les innovacions que forjaran el futur d’Europa estan profundament arrelades a cada ciutadà europeu. Les imatges creades per a aquest tema representen els portadors de l’imaginari col·lectiu a través del qual els ciutadans crearan aquest futur compartit. Aquest tema representa el potencial il·limitat dels europeus.

La cultura europea

La riquesa del patrimoni cultural dEuropa i el dinamisme dels sectors culturals i creatius reforcen la identitat europea, forjant un sentiment compartit de pertinença. La cultura promou els valors comuns, la inclusió i el diàleg a Europa i la resta del món. Apropa les persones.

Mans: junts construïm Europa

Les mans ens resulten familiars a tothom, però no hi ha dos parells iguals. Les mans construeixen Europa, la seva infraestructura física, el seu patrimoni artístic i els seus èxits. Les mans construeixen, teixeixen, sanen, ensenyen, ens connecten i ens guien. Les mans expliquen històries de treball, edats i relacions, de patrimoni, història i cultura. Aquest tema ret homenatge a les mans que han construït Europa i continuen fent-ho cada dia.

La nostra Europa, nosaltres

Creixem com a persones, però també com a part d’una comunitat a través de les nostres relacions amb els altres. Tenim les nostres pròpies històries i identitats, però també compartim una identitat comuna com a europeus. Aquest tema evoca la llibertat, els valors i l’obertura de les mires de les persones a Europa.

Rius: les aigües de la vida a Europa

Els rius d’Europa travessen fronteres. Ens connecten amb els altres i amb la natura. Representen el flux i el reflux d’un continent dinàmic en canvi constant. Ens proporcionen suport, ens recorden els orígens profunds de la nostra vida en comú, ia canvi, els hem de sustentar.

La llista de temes preseleccionats té en compte els suggeriments formulats per un grup consultiu multidisciplinari, format per membres de tots els països de la zona de l’euro. “Europa és un lloc per viure-hi, però també és una idea”, assenyalen des del BCE. “La Unió Europea és una organització però també és un conjunt de valors. El tema destaca el paper dels valors europeus (dignitat humana, llibertat, democràcia, igualtat, Estat de dret i drets humans) com a fonaments d’Europa i vincula aquests valors al nostre respecte per la naturalesa i la conservació del medi ambient”, expliquen.

El BCE utilitzarà els resultats de les enquestes per seleccionar el tema de la propera generació de bitllets abans del 2024. Posteriorment se celebrarà un concurs de disseny. Els ciutadans europeus tindran una vegada més l’oportunitat d’expressar les vostres preferències sobre les opcions de disseny seleccionades en aquest concurs. S’espera que el BCE adopti una decisió sobre el disseny futur i l’inici de la producció i l’emissió dels nous bitllets el 2026.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt