Ara llegint
Josep Lluis Casasnovas: “El tracte amb el client ha estat l’important sempre en aquests 40 anys de feina”

Josep Lluis Casasnovas: “El tracte amb el client ha estat l’important sempre en aquests 40 anys de feina”

L’empresa sollerica de transports i venda de gasoil “Transports Josep Ll. Casasnovas” enguany compleix 40 anys. Josep Lluís Casasnovas explica l’evolució que han experimentat durant aquestes quatre dècades i reconeix la incertesa pel que fa al futur de l’empresa. Quasi des dels seus inicis és una empresa col·laboradora de Cepsa per mediació de l’empresa dedicada a la distribució de carburants, Balear Oil.  

Pregunta.- Enguany la vostra empresa compleix 40 anys. Quina és la seva història?

Resposta.- Els seus inicis es remunten a l’any 1982, quan estava en nom de la meva mare. Començàrem com una empresa de transports generals com, per exemple, de mobles. En aquell temps no hi havia tanta necessitat de transportar gasoil com més endavant, però, així i tot, fèiem algun viatge de gasoil. A mesura que passava el temps més gent necessitava aquest servei. Hem de pensar que en aquell moment fèiem el transport amb bidons de 200 litres i, amb tanta demanda, arribava a ser un problema. Per això, quan l’any 1992 l’empresa va passar a nom meu, decidírem comprar camions per dedicar-nos exclusivament a la distribució de gasoil a domicili, deixant de banda el servei de transports generals. Aquest procés ha anat sempre lligat a la marca Cepsa i ha estat possible amb la col·laboració de Balera Oil, S.l. que és l’empresa per la qual treballem. Des d’aquí vull aprofitar per fer-los un reconeixement especial pel tracte rebut i per la seva immillorable col·laboració des de sempre.

P.- Com ha evolucionat l’empresa des d’aquell moment en què decidíreu dedicar-vos exclusivament al transport de gasoil a domicili?

R.- L’evolució ha estat bona. Férem el canvi en el moment del “boom” d’aquest tipus de calefacció. Les noves cases que els estrangers es feien per Deià, per exemple, incorporaven aquest sistema de calefacció. A mesura que passava el temps, sorgien més i més clients. Els meus germans i jo teníem aquesta empresa com una segona feina, però la gran demanda va fer que deixés la meva altra ocupació per cobrir la feina que ens sortia aquí.

P.- Quants clients teniu?

R.- En tenim més de 3.000, però és un número relatiu, ja que cada vegada que entra una nova persona a una casa de lloguer, la donam d’alta. Això, juntament amb altres aspectes, fan que sigui un número elàstic.

P.- Quin perfil tenen?

R.- La majoria són clients de tota la vida. És important la proximitat en què tractam amb els clients. Som una empresa familiar on ens centram molt a donar un bon servei i la gent ho valora molt. La confiança és essencial i sempre que ens telefonen ens troben.

Josep Lluis Casasnovas emplenant un dipòsit de gasoil per calefacció. (Foto: J. Serra)

P.- Operau a tota l’illa?

R.- Ens centram més en la Serra de Tramuntana, com Deià, Valldemossa i la Vall. Amb tot, també arribam a Palma i a altres de Mallorca, com puguin ser Cala Blava. De totes maneres, sí donem servei a tota l’illa, sigui nosaltres directament o a través de Balear Oil que, en definitiva, és lo mateix.

P.- Quins reptes us han sorgit?

R.- Hem d’anar evolucionant perquè tot evoluciona. Sobretot pel que fa als camions i a la maquinària. A més, fins fa dos anys, només teníem un tipus de gasoil de calefacció: el gasoil C. Ara, però hem incorporat el gasoil B, que és un tipus de gasoil que s’empra en les calefaccions noves.

P.- Quina diferència hi ha entre el gasoil B i el C?

R.- El gasoil C està poc refinat per donar molta caloria i és de color blau fort. El B, en canvi, és de color vermell, més refinat i no fa tanta brutor. Aquest darrer és el que s’empra per a les calderes noves, que tenen per objectiu consumir menys.

P.- El B és més sostenible?

R.- Sí. De fet, crec que d’aquí a uns anys tot serà amb gasoil B. El gasoil C de tota la vida per a calefacció s’està quedant enrere. Imagin que d’aquí a uns anys desapareixerà. El gasoil B és molt més recomanable, ja sigui per contaminació com per qualitat del producte.

P.- Què implica transportar aquests dos tipus de gasoil?

R.- Són compatibles, no hem de tenir un camió per cada tipus de combustible. Simplement, hem d’acabar de buidar bé el dipòsit cada vegada que feim un canvi de gasoil. No es poden mesclar per mor de la catalogació que té cada un d’ells.

P.- Quins són els avantatges del gasoil com a mètode de calefacció per a les llars?

R.- Pel que diu la gent, l’electricitat sempre ha sortit molt cara, i especialment ara. El gasoil, si es fa un balanç, és el que surt més econòmic, ja que permet tenir aigua calenta i calefacció. Val a dir que en aquest moment i donada la situació que tenim amb la guerra de Rússia contra Ucraïna i moltes altres coses, els preus de les energies i de tot en general s’han disparat d’una manera escandalosa.

P.- Què en pensa d’aquesta pujada del preu del llum?

R.- Són preus desorbitats. No sé on arribarem perquè tot està pujant molt. Tot s’està posant a un preu impossible.

P.- Què en pensa de l’ús d’energies alternatives?

R.- Crec que el més net de tot és aprofitar el sol que tenim. Ara també es xerra de l’hidrogen a les calderes com el futur de la calefacció. També em sembla adequat, però encara haurem d’esperar perquè arribi.

Part de la flota de vehicles de transport de l’empresa sollerica. (Foto: J. Serra)

P.- Una de les passes cap a la desaparició del dièsel seria la prohibició dels cotxes dièsel i benzina a partir del 2040 com una de les mesures de la Llei de Canvi Climàtic. Què en pensa?

R.- Pel que fa al medi ambient em sembla molt bé. Però pens que tot està molt fresc encara. A Sóller, per exemple, si no tens un lloc on tenir el cotxe el vespre i l’has de deixar al carrer, com ho farien? S’hauria de posar un punt de recàrrega de cotxes elèctrics a cada aparcament? I no parlem d’allò que passaria a una ciutat. A més, si vols carregar el cotxe a una benzinera, com a mínim l’has de tenir mitja hora si vols tenir autonomia. Veig el 2040 molt a prop com per complir amb aquest objectiu. Per altra banda, si jo ara volgués comprar un camió elèctric, no en trobaria. Sí que n’hi ha de gas, però pel que he sentit, no tenen tanta força. Imagina’t ficar-te per dins la muntanya amb un camió que no tengui força.

P.- En termes generals, està satisfet d’aquests 40 anys?

R-. Sí. Estic content per la feina feta i perquè la gent sempre ens ha respost molt. El servei que donam és molt important. Esper que a més d’aquest aniversari, en venguin molts més tant per a nosaltres com per als nostres clients que més que clients són amics.

Cada jornada és un dia nou per aportar calidesa a les llars de la nostra illa. (Foto: Cati Aina Oliver)

Foto portada: Cati Aina Oliver

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt