Ara llegint
L’ajuntament de Deià recupera Camins Públics usurpats

L’ajuntament de Deià recupera Camins Públics usurpats

El batle de Deià, Lluís Apesteguia, ha expressat que “recuperar els camins és un repte al qual cal fer front” en una entrevista concedida a l’espai radiofònic digital Tramuntanyencs. En la seva opinió, el manteniment dels camins públics s’ha de considerar com un patrimoni que s’ha heretat dels avantpassats i que es té l’obligació de passar-los a les generacions futures, en bon estat i fent un bon ús, garantint tota la xarxa de camins públics.

El consistori ha posat en marxa un pla de recuperació de tretze camins que l’ajuntament considera que són públics i que s’han anat tancant.

Recuperació de tretze camins usurpats

El problema neix de l’aprovació del catàleg de camins públics aprovat el 2013 que, per errada o mala praxi, varen descatalogar camins recollits i documentats a les Normes Subsidiàries, de rang normatiu superior, aprovades el 1992. Aquest moviment suposa la culminació d’un llarg procés que des de diverses instàncies i plataformes del poble es reivindicaven aquests recorreguts, feina que ara ha assumit la corporació.

En el cas d’aquests camins s’hi donen tres situacions; camins que s’han tancat, camins que tenen elements que restringeixen, amenacen o limiten el pas i camins que segueixen oberts i que l’únic que s’ha de fer és canviar el seu estatus legal i, en qualsevol cas, establir els acords necessaris amb els propietaris de les finques que travessen.

Els dos primers itineraris d’aquest pla són el Camí des Cingle i des Visc i el Camí de la Torre de la Pedrissa. Ambdós travessen els terrenys d’un únic propietari i, per tant, la interlocució és més senzilla. El procediment s’inicia amb l’enviament d’una carta informant el propietari que el camí és públic i que, per tant, té l’obligació de reobrir-lo, donant-los un termini de trenta dies per procedir abans d’iniciar un expedient de recuperació d’un bé públic usurpat incorrectament. El responsable del Camí des Cingle des Visc ja ha contestat assegurant, amb molt bona disposició, que en quinze dies estarà completada la reobertura. En aquest cas es dona la circumstància que al final del recorregut hi ha un mirador erigit per l’Arxiduc Lluís Salvador que en els anys de la postguerra i fins als anys setanta era lloc de passeig, berenades, festeig i fins i tot sortides escolars dels deianecs. En el segon cas, del que no s’ha rebut resposta, aquest dona pas a la Torre de Sa Pedrissa que fou construïda i finançada per la corporació. Està documentada la celebració d’esdeveniments de les festes patronals des del segle XVI. Si s’arriba al termini fixat s’iniciaria l’expedient d’acord amb la normativa vigent.

Sa Cala de Deià i els Còdols Blancs. (Foto: Fora Vila)

Inacció de l’administració publica

Lluis Apesteguia  creu que “moltes administracions han estat inactives, però això no vol que s’hagi de lloar a aquelles que defensen el patrimoni comunitari perquè és una obligació, és el normal. El que s’hauria de fer és denunciar les administracions inactives quan s’usurpa un bé públic.” En la seva opinió “cada vegada que es perd un camí no només es perd un lloc per transitar estem perdent part de la nostra manera d’entendre el món. Els camins donen accés a llocs, a la natura, a rutes que ens expliquen col·lectivament”.

El procés de recuperació tindrà un recorregut diferent per cada camí. Hi ha situacions en què els propietaris eren conscients que cometien una actuació irregular en tancar, però es varen aprofitar de la inacció de l’administració pública de tal manera que en una batalla legal la perdrien clarament. En altres no es descarta una resistència més obstinada.

Sense accés al Teix

El regidor denuncia que el municipi ha perdut tots els accessos al Teix, la muntanya de 1064 metres que és punt culminant del municipi, i que dins aquest pla de recuperació hi estan els Camí des Racó i de Can Boqueta que permetrien no just fer senderisme fins aquesta emblemàtica muntanya, sinó recuperar la memòria dels temps en què aquests camins eren fets servir en temps de necessitat en activitats d’estraperlo i contraban o també per sembrar i conrar blat al Pla de Sa Serp a sota Es Teix, l’única banda a on es disposava d’una mica de terra planera en tot el municipi. Per no esmentar la intensa activitat carbonera per generacions. “És un tema d’orgull de comunitat i de reivindicar-nos”, comenta el president de la corporació.

Cami de Sa Torre de Sa Predrissa. (Foto: Fora Vila)

Suport legal i documental sòlid

L’ajuntament abans de posar en marxa aquest pla ha fet una sèrie d’accions per donar-li suport. S’ha recollit tota la documentació legal i factual per tal que, si fora necessari recórrer a la tutela judicial, anar amb les màximes garanties. També, i a recomanació de l’Associació per la recuperació de Camins Públics, s’ha recollit el testimoni oral de tots els deianecs majors de 65 amb un dels pares com a mínim nascut a Deià. El més gran de cent quatre anys. Amb això es disposa de la memòria no només seva sinó la dels seus avantpassats sobre la situació dels camins; si es passava lliurement, si hi havia barreres, perquè es feia servir, quan… Aquest document a més de fer-se servir en el pla de recuperació de camins, ha permès recollir una informació del passat del poble amb un valor etnogràfic i toponímic molt important. “Quan es perd un camí es perden un conjunt de topònims vinculats al mateix. L’estudi ens ha servit per donar-nos compte de l’evolució toponímica; els camins canvien de nom no només quan les finques o el propietari muden sinó també quan el seu objectiu final muda el que ens dona una visió sobre l’evolució econòmica i social de la vida del poble”

Aquesta iniciativa contrasta amb la inacció d’altres corporacions de la nostra comunitat autònoma que, fins i tot amb sentències judicials favorables, es mostren renuents a recuperar aquesta part del patrimoni públic per al bé comú en actuacions que contravenen la seva obligació legal i la responsabilitat davant dels seus conciutadans i electors.

Sa Cala de Deià. (Foto: Fora Vila)

Tramuntanyencs, és l’espai radiofònic digital dirigit per Fernando de Angulo que s’ha convertit en el podcast de referència en el món dels interessats en la muntanya, la natura i el medi ambient des de les seves primeres emissions. Els seus programes són completament gratuïts i estan a disposició dels usuaris amb una simple recerca als cercadors més habituals.

Imatge de portada: Facebook Lluís Apesteguia

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt