Magdalena Adrover: “El repte de futur seria poder gestionar el nostre producte per poder créixer”

L’any 2015 un grup de ramaders associats a APAEMA varen decidir organitzar-se per a promocionar i donar sortida comercial a la carn de me. Així va néixer el projecte de promoció ME Ecològic de Mallorca. Després, al 2017 molts d’aquests ramaders crearen la cooperativa Pagesos Ecològics de Mallorca (PEM) que va permetre la comercialització conjunta del producte. Avui agrupa 30 ramaders i 27 hortolans. Amb motiu de la celebració del 10è aniversaria de ME Ecològic de Mallorca feim balanç amb Magdalena Adrover, veterinària d’APAEMA implicada al projecte. Adrover explica com han aconseguit un producte de millor qualitat respectant els cicles naturals de les pastures, gràcies la congelació de la carn. El repte ara, afegeix, és poder donar resposta a l’augment de la demanda. Per això, el projecte necessita incorporar més productors i infraestructures adequades per poder créixer.
Pregunta.-. Quina ha estat la vostra feina per aconseguir una carn de be ecològic de millor qualitat?
Resposta.- La certificació ecològica ja garanteix un plus de qualitat respecte una carn convencional perquè els animals tenen més benestar i això acaba repercutint en la qualitat del producte. L’alimentació és també ecològica, lliure de transgènics, els tractaments veterinaris estan molt restringits i, en cas que s’hagin d’aplicar, el temps d’espera es duplica per garantir que no arribi cap residu al consumidor. Per tant, són molt més saludables pel consumidor i pel medi ambient.
Després un altre factor diferencial és que amb ecològic ja es restringeix molt l’alimentació amb pinso. La fisiologia d’aquests animals és per pasturar, per digerir i transformar en energia i proteïna les herbes, no els concentrats, i en convencional s’abusa molt de pinsos perquè creixen i engreixen més ràpid, s’arriba fins a un 90% de pinso i un 10% de farratge, mentre que en ecològic està restringit a un 40% de pinso.
Tot i això, en el cas del ME Ecològic potenciam una alimentació totalment a base de pastures. Això va un poc més enllà d’aquesta certificació ecològica i és un tret diferencial de la marca de ME Ecològic, perquè hi ha molta evidència científica de que els animals engreixats només amb pastura incorporen al seu greix intramuscular més quantitat de greixos poliinsaturats que no saturats, que per la salut són no saludables pel consumidor. Per tant, l’ús de concentrats de pinso està molt restringit, només en casos puntuals, o a final d’estiu si falta menjar com a suplement, però molt per davall fins i tot dels mínims que estableix el reglament ecològic.
“Té molta més qualitat aquest producte que ha estat de pastura a l’hivern, congelat i consumit després a l’estiu, que no girar els cicles naturals i tenir bens a l’estiu, però alimentats de pitjor qualitat.”
P.-Per tant, és molt important que el me pugui pasturar, però, quines dificultats implica sobretot en els mesos d’estiu, quan hi ha poques pastures?
R.- De cara a la comercialització del producte, hi va haver moments que hi va haver un poc de dubte de l’estratègia de producció que havíem de seguir perquè la demanda, tot i que n’hi ha tot l’any, és més forta a l’estiu, i en canvi a l’estiu no hi ha pastures. Per això vàrem optar per continuar la producció amb el cicle natural que tenim aquí, que quan hi ha més mens és a partir de final de tardor i fins ara, a la primavera, que són els mesos es quan hi ha pastura. Per tant, tota la producció és ara, i el que es pot vendre en fresc es ven en fresc, i el que no, es desfà, es congela i es ven aquest producte congelat a l’estiu. Té molta més qualitat aquest producte que ha estat de pastura a l’hivern, congelat i consumit després a l’estiu, que no girar els cicles naturals i tenir bens a l’estiu, però alimentats de pitjor qualitat.
Es va haver d’informar als clients que provassin els producte, que vessin que realment no es nota cap diferència, i que poden tenir un producte de molta més qualitat congelat a l’estiu però produït amb les condicions idònies, que no forçar els cicles productius.
P.- Als inicis la major part de la carn es venia com a convencional, sense valorar la seva singularitat, i actualment el 96%de la carn ja es comercialitza com ecològica. Com ha estat aquesta evolució?
R.- Això ha estat molt lligat al moment que vàrem decidir fer aquest congelat. Els primers anys del projecte es va fer un projecte pilot de transformats càrnics, teníem un obrador petitet, hi havia un carnisser que era el que anava a l’escorxador, feia la selecció de les canals, i dels 4-5 clients que tenia de carnisseries que li compraven en fresc, ell feia la desfeta i ho repartia a aquests clients. Va anar molt bé, però el volum que podíem gestionar en ecològic era molt poquet. Quan va acabar el projecte pilot vàrem externalitzar el servei de desfeta a l’escorxador de Ramaders Agrupats a Felanitx i ens podien gestionar moltes més canals. L’any 2015 també va entrar la cadena hotelera Garden, que es va comprometre a comprar milers de quilos anuals de me, i ja va anar augmentant la producció i les vendes en ecològic. Però ens trobàvem amb l’estacionalitat, a l’hivern en tudàvem molts, que se s’havien de vendre a preu de convencional, i a l’estiu ens en faltaven, i va ser quan vàrem començar amb el congelat. Tot l’excedent que tenim que no se ven en fresc a l’hivern, que abans se n’anava a convencional, ara sen va a l’estiu amb ecològic, per això aquest increment.
“Ara, per sort, que els números comencen a sortir, ja sel’s hi podrà pagar als productors un plus per ecològic. Això també supos que enganxarà a molts d’altres que són ecològics però no estan a la cooperativa.”
P.- Que aporta la creació de la marca Me Ecològic de Mallorca?
R.- Per poder revaloritzar el producte, i que el pagès pugui cobrar més pel valor afegit que aporta amb l’ecològic, es va crear aquesta marca. Al projecte de promoció Me Ecològic es va ajuntar a tots els ramaders que els hi interessava, i ells es varen organitzar creant la cooperativa Pagesos Ecològics de Mallorca, que és qui comercialitza el producte, amb la marca que havia creat APAEMA. I així va sorgir un poc tot.
Als ramaders, això sel’s hi ha de reconèixer, han estat tots aquests primers anys cobrant el mateix que cobrarien si ho haguessin venut com a convencional, la diferència és que sabien que el seu producte sortia com a ecològic i que s’estava fent una feina per donar-li un valor afegit. Ara, per sort, que els números comencen a sortir, ja sel’s hi podrà pagar un plus per ecològic. Això també supos que enganxarà a molts d’altres productors que estan en la mateixa situació, que són ecològics però no estan a la cooperativa. Ara que podrem pagar més i que també van sortint més clients és una oportunitat per créixer.
“Tot i que la part dels hotels sigui molt llépola perquè compren moltes canals de cop, volem que el producte sigui accessible a tothom.”
P.- En quin punt vos trobau ara?
R.- Ara, per sort, està creixent la demanda i la desfeta i el congelat funciona. I com podem pagar més als productors, podrem trobar més productors que s’incorporin al projecte per poder cobrir aquesta demanda. El problema que tenim ara és que estam fermats a la capacitat que te l’escorxador de gestionar-nos tot això. Si augmentam la producció, que és el que seria desitjable pels ramaders i la cooperativa, ara el problema és l’espai, la infraestructura i les mans per créixer. Aquest és el nou repte, veure si feim un obrador redimensionat, més gros, que podem gestionar noltros, i a l’escorxador només anar a sacrificar. El repte de futur seria poder gestionar el nostre producte per poder créixer.
P.- Parlaves del conveni amb Garden. El sector hoteler en general col·labora?
R.-Hem tocat moltes portes i hi ha hagut molt mala resposta sempre. Pareix increïble, i més ara que se suposa que hi ha una normativa per comprar un percentatge de producte local. Van per preu, trien el mes barat i la qualitat no importa. El que noltros estiguem gestionant el paisatge que després el turistes gaudeixen, no ho saben incloure al seu negoci, i fins ara només hem tengut Garden, i enguany hem incorporat a la cadena Mac Hotels, que també ens compren quantitats similars als de Garden. També han anat creixent molt els restaurants, i també servim a menjadors escolars. Carnisseries per ara n’hi ha poquetes i anam fent feina per fidelitzar-ne més perquè tots el particulars que vulguin accedir al nostre producte el puguin trobar a uns punts concrets de l’illa. Tant des del projecte de promoció com la filosofia de la cooperativa és que el producte pugui arribar a tothom. Evidentment no és una carn habitual que la gent mengi cada setmana, però si com a producte de qualitat per ocasions especials. Tot i que la part dels hotels sigui molt llépola perquè compren moltes canals de cop, volem que el producte sigui accessible a tothom.