Ohad Frans Loffler: “Els estruços són criatures molt curioses i juganeres que gaudeixen interactuant amb les persones”
Ohad Frans Loffler (Knysna, 1986) va arribar a Mallorca als 10 anys i va ser escolaritzat a Campos. Sempre ha ajudat o treballat en el negoci familiar, una granja d’estruços, excepte en el temps en què va completar els seus estudis universitaris d’Estudis Internacionals amb especialitat a l’Àfrica Sub-Sahariana als Països Baixos. A la seva passió pels estruços, afirma, suma l’esport, els idiomes, l’economia regenerativa i l’emprenedoria.
Pregunta.- Com va sorgir la idea de crear una granja d’ estruços a Mallorca?
Resposta.- Els nostres pares sempre han tingut una gran passió per explorar i descobrir el món. La seva primera trobada amb un estruç va ser en un parc nacional de Sud-àfrica, on venien articles de cuir de la seva pròpia producció a les botigues de luxe dels safaris. La meva mare, enamorada de la natura, va observar una parella d’estruços i va expressar en veu alta un pensament que li va venir en veure’ls: “M’encantaria tenir una granja d’estruços a Mallorca”. En aquell moment no s’imaginava que aquest desig es convertiria en una realitat. Després d’un robatori desafortunat en què els meus pares ho varen perdre gairebé tot, varen decidir que era el moment de materialitzar aquest somni. I així va néixer Artestruz, fruit d’una passió familiar i del desig de tornar a començar.
P.- És un projecte, a més, en què s’ha involucrat tota la família…
R.- Efectivament: l’any 2021 vàrem fer el relleu generacional. El meu germà i jo estam molt orgullosos de continuar amb aquest estil de vida i amb la passió familiar per uns animals tan fascinants i únics. A banda, els nostres pares segueixen molt vinculats al negoci familiar i, sempre que poden, s’involucren per ajudar.
Hi ha certs mites, com la idea que són agressius o que amaguen el cap sota la terra quan tenen por”
P.- Entre els seus objectius figura precisament transmetre la seva passió per aquests animals. Quines característiques els distingeixen?
R.- Els estruços són animals que, d’entrada, tothom coneix, però hi ha certs mites i percepcions errònies, com la idea que són agressius o que amaguen el cap sota la terra quan tenen por. En realitat, l’estruç, igual que molts altres animals, defensa el seu territori, especialment durant l’època de cria. Tot i això, són criatures molt curioses i juganeres que, en les circumstàncies adequades, gaudeixen interactuant amb les persones. A més a més, tenen una sèrie d’habilitats i comportaments sorprenents que els fan únics i que la majoria de gent desconeix.
P.- En el seu cas no només coneixen tots els seus estruços, sinó que a més els tracten de forma individual.
R.- Així és. Portam 25 anys convivint amb aquests animals, que tenen edats compreses entre 1 i 29 anys; això significa que alguns estruços han estat amb nosaltres des del principi, compartint el dia a dia, fet que ens permet conèixer-los molt bé, i que ells ens coneguin a nosaltres. Així i tot, seguim aprenent cada dia els uns dels altres.
P.- Quins són els reptes principals en la cura d’aquests animals?
R.- Encara hi ha pocs estudis acadèmics, tractaments veterinaris específics i opcions de cura dedicats a ells. La legislació vigent ho considera pràcticament com una granja de gallines, fet que dificulta els processos burocràtics i el maneig adequat. És comprensible que no hi hagi una legislació específica, però atès que hi ha hagut més de 1.000 granges d’estruços a Espanya, creiem que és un aspecte que hauria de canviar per reflectir les necessitats reals d’aquests animals únics.
P.- Què trobarà el visitant a la seva granja?
R.- Un lloc ple d’amor pels estruços i respecte per ells, on podrà interactuar amb les aus gegants de manera segura i divertida. Es poden alimentar, jugar amb elles i fins i tot acariciar-les. També trobaran informació interessant i molt entretinguda per descobrir-ho tot sobre l’estruç en format de vídeos curts… i la nostra cafeteria.
P.- Quin tipus d’activitats realitzen i a quin públic van adreçades?
R.- La visita autoguiada és apta per a tota mena de públic i edats, amb un enfocament especial per als amants de la natura. Els nostres visitants habituals són famílies joves i parelles, tant residents com a turistes. També rebem cada cop més grups d’amics, associacions, cites, etc. Últimament estam atraient grups d’estudiants d’agricultura i tenim l’interès de grups governamentals de diversos països, tant dins com fora d’Europa. Altres activitats que estan prenent molt d’impuls són les celebracions d’aniversari: celebrar un dia tan especial en un lloc tan emocionant deixa records per a tota la vida.
Desitjam ferventment ser autosostenibles, però som conscients dels desafiaments que això implica al segle XXI”
P.- Aspiren a ser un exemple de granja autosostenible. Quines passes estan fent per fer-ho possible?
R.- Desitjam ferventment ser autosostenibles, però som conscients dels desafiaments que això implica al segle XXI i reconeixem que estam lluny de ser autosuficients, ja que des de l’aliment dels estruços fins als productes de la nostra cafeteria i botiga provenen de fora. El nostre primer pas és reconèixer aquesta realitat i identificar quins productes són necessaris i quins podem substituir per locals. Mentre fem aquesta anàlisi, estem desenvolupant una xarxa de contactes amb altres negocis que volen renovar el teixit empresarial de Mallorca, sempre buscant que el resultat no sigui excessivament costós per al client final. Sabem que és un procés llarg, però com diem aquí: “a poc a poc i bona lletra.”
P.- Quins són els seus projectes de futur?
R.- Estam sempre plens d’idees i projectes. El més destacat és, sens dubte, el fet de franquiciar Artestruz. Al llarg dels anys hem automatitzat molts processos i modernitzat certs aspectes, sense perdre de vista les tradicions familiars que hem desenvolupat durant més de dues dècades; això ens ha permès valorar la nostra activitat, formalitzar processos i optimitzar el nostre negoci.