Ara llegint
Paqui Callejón: “M’inspiro tant a la cultura tradicional mallorquina com en l’imaginari popular per fer peluixos ecosostenibles”

Paqui Callejón: “M’inspiro tant a la cultura tradicional mallorquina com en l’imaginari popular per fer peluixos ecosostenibles”

Paqui Callejón Berenguer (Palma, 1983) va néixer a Mallorca, però se’n va anar a viure amb només 3 anys a Granada i no va tornar a l’Illa fins al 2008. Sa mare li va ensenyar a agafar una agulla i amb la seva ajuda va fer la seva primera manta; a partir d’aquí va anar aprenent de manera autodidacta, començant a crear els seus patrons fins a impulsar la seva pròpia empresa: una marca de peluixos sostenibles.

Pregunta.- Com va sorgir la idea de crear Tricomami?

Resposta.- La idea de crear Tricomami va néixer a partir d’una necessitat personal i un desig de satisfer una demanda no coberta al mercat: vaig començar a experimentar amb el ganxet per crear peluixos i joguines per als meus fills, Elio i Hugo. Ells estaven fascinats per personatges de la cultura mallorquina, com els dimonis i el Drac de na Coca, però no aconseguia trobar aquests personatges en forma de peluix a cap botiga. Així, vaig començar amb el ganxet per tal de crear joguines que els nins busquen, però no troben, i allò que va començar com un projecte personal va passar a convertir-se en una empresa que celebra la cultura local i ofereix productes únics fets a mà.

El procés creatiu i manual dels peluixos.

P.- Provenia d’una altra professió. Com es va formar per reconvertir-se en artesana?

R.- Abans de dedicar-me per complet a fer peluixos, treballava en el disseny i confecció de roba per a nadons. Durant la pandèmia vaig haver de canviar el rumb del meu negoci i va ser llavors quan vaig decidir enfocar-me en la creació de ninots de ganxet. Vaig aprendre de manera autodidacta, practicant molt i experimentant amb diferents tècniques, i ara puc dir que convertir un dibuix en un ninot és el que més m’agrada del meu treball i que cada peluix reflecteix tant la meva passió per aquest art com l’aprenentatge constant que requereix.

Les xarxes socials i les plataformes digitals són essencials per mostrar la meva feina, connectar amb clients i rebre retroalimentació directa”

P.- Quin paper juga la tecnologia en el seu sector?

R.- La tecnologia és molt important, especialment per expandir i consolidar el negoci a l’entorn digital. Tot i que la producció dels meus productes és artesanal, la venda en línia em permet arribar a un públic més ampli, tant a Mallorca com a la península i potencialment a tot el món. Les xarxes socials i les plataformes digitals són essencials per mostrar la meva feina, connectar amb clients i rebre retroalimentació directa.

P.- Ha apostat per les joguines ecosostenibles. Què les distingeix d’altres joguines tradicionals?

R.- El que distingeix les joguines ecosostenibles de Tricomami és que estan fetes a mà utilitzant tècniques de crochet i materials sostenibles, concretament cotó orgànic, que és més suau i segur per als nins, a més de ser respectuós amb el medi ambient. Els meus dissenys, a més, són originals i estan fets amb amor i cura, respectant tant els nins com el planeta.

P.- Ha comentat que fa servir cotó orgànic. Quines són les característiques principals d’aquest material?

R.- Aquest material és perfecte perquè, com he dit, és suau i segur per a la pell dels nins i es cultiva sense pesticides ni productes químics perjudicials. Vaig optar per un cotó orgànic d’una marca concreta amb base a Catalunya, una petita empresa familiar amb més de cent anys d’història, que es preocupa tant com jo pel medi ambient. Aquest cotó té a més doble certificació, ja que compta amb el segell “Detox to zero”, un segell que dona OEKO-TEX i certificat GOTS i que garanteix no només que el cotó es tracta de manera sostenible sinó també unes condicions de treball justes tant per als productors de cotó com per als treballadors tèxtils, perquè vull que els meus productes siguin segurs pels infants i sostenibles per al planeta.

P.- Com integra la sostenibilitat en el procés de disseny i producció?

R.- La sostenibilitat és fonamental en tot el meu procés de disseny i de producció. Des de la selecció de materials ecològics fins a la producció artesanal, tot està pensat per reduir l’impacte ambiental. Treballo des de casa, cosa que també ajuda a minimitzar l’empremta de carboni associada al transport i produeixo en petita escala per evitar desaprofitar recursos i assegurar que cada joguina sigui especial.

Els meus fills són també una gran font d’inspiració. Treballar amb ells m’ajuda a treure idees i explorar noves temàtiques”

P.- Els seus dissenys, de fet, van des de personatges de la cultura tradicional mallorquina fins a protagonistes de pel·lícules de fantasia…

R.- Així és. M’inspiro tant a la cultura tradicional mallorquina com a l’imaginari popular global. Des dels siurells i la Jaia Corema fins a personatges de pel·lícules de fantasia com Harry Potter, cada peluix és únic. Els meus fills són també una gran font d’inspiració. Treballar amb ells m’ajuda a treure idees i explorar noves temàtiques; podríem dir que la creativitat al meu entorn familiar enriqueix la meva feina.

P.- Quina ha estat la resposta de les famílies? Creu que la cura cap al medi ambient figura entre els aspectes a valorar abans d’adquirir una joguina?

R.- La resposta de les famílies ha estat molt positiva. Crec que actualment molts pares valoren no només la qualitat i l’originalitat de les meves joguines, sinó també el meu compromís amb la sostenibilitat, que de cada cop més les famílies busquen productes que siguin segurs per als seus fills i responsables amb el medi ambient, cosa que demostra més consciència ecològica i el desig de donar suport a pràctiques sostenibles.

Treballar des de casa implica gestionar el temps de manera efectiva per atendre tant el meu negoci com els meus fills”

P.- En el seu cas, es va reinventar per poder conciliar vida laboral i familiar. Quins són els reptes d’un artesà que porta una empresa des de casa?

R.- Portar una empresa des de casa té diversos desafiaments, especialment quan es tracta d’equilibrar la vida laboral i familiar. Per a mi, treballar des de casa implica gestionar el temps de manera efectiva per atendre tant el meu negoci com els meus fills. Per això, vaig intentar crear un espai de treball compartit i he anat adaptant el meu entorn domèstic perquè els meus fills puguin estar a prop meu mentre treballo; en qualsevol cas, també reconec que pot ser difícil separar tots dos mons i trobar temps per desconnectar.

P.- Quins són els seus pròxims projectes?

R.- Ara mateix he descobert una nova manera de deixar volar la meva creativitat, a través d’una subscripció mensual: cada mes envio a les persones que m’acompanyen pel camí un nou ninotet a casa. Basant-me en l’estil Kawaii, he creat uns mini peluixos anomenats “Mochi” i és una manera de crear sense parar, cosa que m’encanta. No descarto en algun moment, encara que no en un futur proper, comptar amb un espai físic obert al públic, un lloc a on pugui vendre els meus peluixos i compartir la meva feina a través de tallers i altres activitats per a totes les edats i a on la gent pugui veure com és el procés de creació dels peluixos i alhora aprendre sobre artesania i sobre sostenibilitat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt