Pep Marcús: “Ara ja hem de sortir de ciutats i pobles per poder gaudir del cel”
Pep Marcús Colom (Sóller, 1975) és mestre de primària de professió i divulgador astronòmic de vocació. Va formar part de l’equip de divulgació del Mallorca Planetarium entre els anys 2009 i 2014, any en el qual també va formar part de l’equip d’investigació de l’estació de seguiment J75, a La Sagra (Granada). És codescobridor d’un asteroide, el 2014-B39, i membre de la Planetary Society i de la secció d’astronomia i cultura popular de la Federació d’Associacions Astronòmiques d’Espanya. Col·laborador habitual a programes com “Balears fa ciència”, “El Nautilus”, “La nit al dia”, “Entre avui i demà” o “No venim amb manual” d’IB3 ràdio, presideix l’Associació Astronòmica Club Newton des de l’any 2009. Col·labora també amb el setmanari “Sóller”.
Pregunta.- Com es va formar el Club Newton i amb quins objectius?
Resposta.- El Club es va formar el 1999 i és l’associació astronòmica més antiga que segueix activa a Mallorca i la segona a Balears després de la d’Eivissa. Els seus objectius principals sempre han estat divulgar l’astronomia i també lluitar contra la contaminació lumínica.
P.- Ja fa 25 anys que organitzen ‘plantades de telescopis’. En què consisteix exactament aquesta activitat?
R.- Una ‘plantada de telescopis’ consisteix en muntar una flota de telescopis de gran resolució en un lloc públic perquè tothom que hi tengui interès pugui observar les meravelles de l’univers amb els seus propis ulls. També es fa una explicació de com s’observa per un telescopi i de les constel·lacions del cel, amb les seves característiques i amb trucs visuals per reconèixer-les.
La pluja d’estels dels Persèids és molt activa: es poden veure estels fugissers cada trenta segons aproximadament”
P.- Aquests dies es pot veure la pluja d’estels dels Persèids, coneguda a nivell popular com les llàgrimes de Sant Llorenç. Per què és tan esperat aquest fenomen astronòmic entre els aficionats?
R.- Perquè és una pluja d’estels molt activa: es poden veure estels fugissers amb una regularitat d’un cada trenta segons aproximadament. A part d’això, que sigui al mes d’agost ajuda a fer-la popular, ja que qui més qui manco està de vacances i es pot observar el cel en família.
P.- Quines activitats ha organitzat la seva agrupació per poder gaudir d’aquest esdeveniment?
R.- Nosaltres sempre fem diverses activitats per a observar els Persèids. Enguany hem estat a Sant Llorenç des Cardassar i farem més ‘plantades’ al Santuari de Monti-sion de Porreres el dimarts dia 13 i a ses Talaies de Can Jordi, a Santanyí, dimecres dia 14 d’agost.
Pluges d’estels n’hi ha cada mes, més o menys actives, i els Persèids no són els més intensos. La pluja d’estels de desembre, els Gemínids, són encara més lluents”
P.- Aquest és un dels fenòmens astronòmics més importants de l’any, però n’hi ha més…
R.- Sempre n’hi ha més! Cal recordar que pluges d’estels n’hi ha cada mes, més o menys actives, i els Persèids no són els més intensos. La pluja d’estels de desembre, els Gemínids, són encara més lluents que les llàgrimes de Sant Llorenç, però clar, fa fred, no hi ha vacances i és més incòmode. A part d’això, estam preparant l’eclipsi total de sol del 12 d’agost del 2026, que serà visible des de les Illes.
P.- Com es preparen per a una nit d’observació i com es fa la tria del lloc més adequat per dur-la a terme?
R.- El lloc depèn de si és una observació pública o privada: només per a socis del Club o amb públic assistent. En aquest darrer cas triam un lloc que tengui unes condicions de comoditat i seguretat mínimes, amb un horitzó clar i un accés fàcil pels assistents. Normalment els camps de futbol són ideals. Ara, per una plantada privada prioritzam que tengui un cel fosc allunyat de qualsevol tipus de llum artificial sempre que es pugui; no tenim en compte la comoditat o l’accés fàcil. En qualsevol cas, la preparació per qualsevol de les “plantades” és la mateixa: es munten els equips, es carreguen les bateries i es comença a observar o a fotografiar el cel. Un altre aspecte a tenir en compte, a part de la meteorologia, és la presència de la Lluna. A les ‘plantades’ públiques preferim que es vegi el nostre satèl·lit, ja que és una visió molt espectacular. En canvi, a les privades preferim l’absència de la lluna, ja que es veuen molt millor els objectes de cel profund com puguin ser nebuloses, galàxies, cúmuls globulars…
Palma, l’aeroport i l’autopista combinades fa que tinguem un bunyol lumínic nocturn sobre Mallorca”
P.- Abans ha mencionat que un dels objectius del seu club és lluitar contra la contaminació lumínica. La tenen en compte en les seves observacions? Com manegen el seu impacte?
R.- Sempre es té en compte. A Mallorca és omnipresent, tot i disposar d’una llei que la regula (la 3/2005 del 20 d’abril) en molts casos no s’il·lumina correctament i s’ignora la normativa. També tenim la presència d’una font de llum macrocefàlica com és Palma, l’aeroport i l’autopista, que combinades fa que tinguem un bunyol lumínic nocturn que ens obliga a cercar racons molt aïllats per fugir d’aquesta pol·lució. Ens estan emblanquinant la nit estellada, sense comptar que és un patrimoni cultural de tota la humanitat. Estam perdent els estels.
A poc a poc ens estam quedant sense estels. Ara ja hem de sortir de ciutats i pobles per gaudir del cel”
P.- Entre les seves fites també hi figura que l’espai estigui a l’abast de tothom. Pot ser l’astronomia un recurs per conscienciar sobre diferents aspectes relacionats amb la importància de preservar el medi ambient?
R.- Ho ha estat durant molt de temps, ja que tothom que mira el cel es queda embadalit observant els estels. El cel nocturn és un recordatori de que formam part de la natura, que es troba just a damunt dels nostres caps i només cal desendollar la vista dels mòbils uns minuts per poder gaudir d’un dels espectacles més sorprenents i bells de la natura. Una pluja d’estels, un eclipsi, una conjunció planetària… o senzillament observar els estels sense cap altra preocupació formen part d’una experiència que no és fàcil d’oblidar. I això no és més que observar la natura. La consciència que nosaltres formam part d’aquell mateix cel fa que vegis el planeta Terra, ca nostra, amb ulls diferents. Ara bé, la major presència de contaminació lumínica i satèl·lits artificials a òrbita baixa fa que, de mica en mica, perdem el cel nocturn. A poc a poc ens estam quedant sense estels. Ara ja hem de sortir de ciutats i pobles per gaudir del cel, i sembla que aquesta tendència només empitjorarà amb el temps. No per més llum artificial es veu millor de nit, i el que caldria seria il·luminar millor, no il·luminar massa. Jo sempre faig una al·legoria dient que si en lloc de fanals fent llum als carrers pensam que tenim aires condicionats refredant l’ambient exterior, ben segur que els distribuiríem molt millor que ara, i no posaríem aires que refredessin per amunt. Quina tudada de doblers! Idò això és exactament el que passa amb les lluminàries nocturnes. No il·luminen en terra, ho fan malament o molesten els veïns amb llum intrusa. Cal conscienciar al públic per la lluita en contra de la contaminació lumínica. Ens hi va la salut.
P.- Quins seran els pròxims projectes i activitats de l’agrupació?
R.- El següent projecte és una col·laboració que hem fet amb l’Ajuntament de Sant Joan per realitzar ‘plantades’, xerrades i altres activitats públiques de divulgació astronòmica a aquest municipi. Volem potenciar el Pla com a lloc d’observació del cel nocturn, lluny de les massificacions costaneres de l’illa i dels nuclis contaminants de Mallorca. Com diu el grup musical Ànimos Parrec: “Veniu al Pla”! Pel que fa a les activitats, estam preparant la Nit Internacional d’Observació Lunar que es realitzarà el 14 de setembre, i convidarem tothom a convertir-se en selenites per un vespre des del cor del Pla, Sant Joan.