Ara llegint
Tomeu Fiol: “És recomanable anar d’excursió amb amics que tenguin fills, perquè quan van en grup cap nin es queixa”

Tomeu Fiol: “És recomanable anar d’excursió amb amics que tenguin fills, perquè quan van en grup cap nin es queixa”

Tomeu Fiol Obrador (Palma, 1971) es dedica al màrqueting de manera professional des de fa més de 20 anys i actualment dirigeix el departament de màrqueting d’Hotelinking, una empresa dedicada a donar solucions tecnològiques a hotels. A més, s’ha especialitzat en fotografia de carrer, de viatge i cinematogràfica, guanyant i quedant finalista en certàmens de fotografia nacionals i locals, i és autor de diversos llibres sobre cinema.  L’any 2010 va fundar Turisme Petit, un portal especialitzat en turisme familiar per Mallorca amb milions de visualitzacions, del qual va sorgir també una guia en paper amb més de 100 propostes d’oci per fer en família per Mallorca.

Pregunta.- Ja fa 14 anys que va posar en marxa Turisme Petit. Com ha evolucionat el portal durant aquests anys?

Resposta.- Al principi la web oferia recomanacions de cinema i llibres, botigues especialitzades en famílies, informació sobre tallers i molt més, però era massa per a una sola persona, per la qual cosa el projecte va anar evolucionant cap a allò que més interessava als pares: les excursions amb nins i les activitats per fer el cap de setmana. En el cas de les excursions, la meva dona i jo ens vàrem adonar que el que trobàvem a Internet no tenia en compte els infants, així que vàrem decidir fer nosaltres mateixos les excursions que pensàvem eren ideals per fer en família. I la veritat és que va ser un èxit rotund: la gent va començar a compartir les rutes en grups de pares i les va donar a conèixer a molta altra gent… el boca-orella ha fet la resta. El més recent i que tampoc esperàvem que funcionàs ha estat tenir al nostre compte d’Instagram una storie fixa amb els plans del cap de setmana; s’actualitza de manera puntual setmanalment i ja compta amb milers de seguidors. És molta feina i he de dir que tot i el temps que li dedico, segueix sent un projecte sense ànim de lucre i que té com a principal finalitat donar informació a les famílies perquè puguin gaudir de l’Illa amb els seus menuts. Tots els continguts que s’ofereixen són gratuïts i crec que ha de continuar sent així.

Ara els pares s’involucren molt més en el lleure familiar i busquen activitats on tots puguin ser partícips i viure experiències noves conjuntament”

P.- Entre els seus objectius figura que Mallorca sigui reconeguda com una destinació turística familiar. Com s’ha anat avançant en aquest sentit?

R.- Sent sincers crec que els creadors de blogs hem fet molt per donar a conèixer l’Illa no només a nivell nacional sinó també internacional. Amb els anys han sorgit altres projectes similars (Peque Páginas, per exemple), fins i tot en altres idiomes, i alguns, avui dia, tenen milers de visites. Per desgràcia, amb prou feines hem rebut reconeixement, cosa que no acabo d’entendre, ja que hem estat capaços de captar l’atenció de milers de persones. De fet, encara que el nostre projecte està pensat per a les famílies mallorquines, en escriure en castellà també se’n fa ressò a nivell nacional, i contribueix a potenciar el turisme local en diferents èpoques de l’any, no només a l’estiu. Vàrem ser, per exemple, els primers a informar sobre rutes d’ametllers florits per Mallorca durant els mesos de gener i febrer i ara és un producte que s’ofereix fins i tot en agències de viatge especialitzades.

Els creadors de blogs hem fet molt per donar a conèixer l’Illa no només a nivell nacional sinó també internacional”

P.- Quines iniciatives s’han impulsat a nivell institucional?

R.- A nivell institucional s’ha intentat potenciar aquest tipus de turisme, però a altres comunitats van més avançats, com és el cas de Catalunya, que a través de l’Agència Catalana de Turisme atorga el segell de Turisme Familiar als municipis que són especialment sensibles amb aquest segment. Aquí s’han creat continguts molt vàlids, com un mapa sobre turisme familiar a les Balears en què ens varen demanar col·laboració i que es va regalar a l’estand de les Balears de diverses fires internacionals i també s’ha treballat per dotar de continguts per a aquest tipus de públic a diverses webs institucionals. El que passa és que no hi ha una aposta clara i sobretot en falta constància, per la qual cosa molts continguts acaben desactualitzats o directament desapareixen. Si busques a Internet “turisme familiar Mallorca” només hi ha un enllaç que porti a una web oficial i si es mira el contingut és realment escàs. Val a dir que el Consell de Mallorca, a través del seu departament de Turisme, ha anat destinant fons per donar suport a municipis en la creació d’infraestructures i serveis que atreguin aquest tipus de turisme, però seria positiu que hi hagués sinergies entre els que sí oferim aquesta informació i les institucions, i perquè no, algun tipus de reconeixement, com fer un directori de recursos on s’incloguin les nostres pàgines, comptant amb l’aval institucional, o distingint amb algun tipus de segell als que ofereixen continguts de qualitat.

P.- Com elaboren els seus continguts i quina informació inclouen perquè els itineraris siguin accessibles i útils per als adults que van amb infants?

R.- El secret és fer l’excursió prèviament i documentar-la al màxim, fotografiant cada element que pugui ser d’interès: un senyal, una cruïlla, un cartell o qualsevol altra cosa que ajudi a identificar el lloc i que faci que els pares sàpiguen que van per bon camí. De vegades ens hem perdut per la mala senyalització i ens hem emportat alguns ensurts; la nostra missió és evitar que a la família següent li passi el mateix. Durant l’excursió és quan decidim a quina edat es pot fer, depenent de les dificultats que ens trobam i, finalment, intentam trobar elements que puguin captar l’atenció dels petits perquè els pares puguin motivar-los durant la ruta. Després dedico diversos dies a casa a posar en ordre tot el material, documentar-me sobre dades interessants de l’entorn, redactar detalladament tota l’excursió i preparar les fotos per finalment publicar i compartir-ho a xarxes.

Les institucions han d’apostar pel turisme familiar de manera més clara i crear més normatives per preservar el medi ambient”

P.- Després d’anys d’experiència, quins creu que són els punts clau a l’hora de programar una excursió amb nins?

R.- És molt important motivar el nin a fer-la, ja que així gaudirà molt més del recorregut. Com he comentat, una bona opció és preparar una sèrie de punts clau que els nins puguin descobrir durant la ruta o informar-los prèviament del tipus d’excursió que faran, com és la zona i què descobriran: canons a torres de vigilància, coves secretes, salts d’aigua gegants o miradors espectaculars. També és recomanable anar amb amics que tenguin fills, perquè quan van en grup cap nin es queixa de si queda molt o no; de fet, solen anar davant del grup i arribar-hi els primers.

P.- Ha anat canviant el concepte d’oci per les famílies? Ara s’aposta més per plans que tenguin en compte els interessos tant dels pares com dels fills?

R.- Totalment. Ara els pares s’involucren molt més en el lleure familiar, volen ser-ne part i divertir-se amb els nins, per la qual cosa busquen activitats on tots puguin ser partícips i viure experiències noves conjuntament. Aquest canvi ha implicat una evolució en l’oferta d’activitats d’oci i ara es tenen cada cop més en compte els nuclis familiars. Per exemple, fins fa uns anys als hotels només hi havia piscines petites on els nins podien banyar-se sense que els cobrís l’aigua, però ara són molts els hotels que tenen piscines amb tota mena de tobogans perquè tota la família s’ho passi d’allò més bé.

Una excursió a les Fonts Ufanes, un dia que varen esclatar.

P.- En una època en què passam moltes hores davant les pantalles, el contacte amb la natura s’ha convertit en una eina de desconnexió?

R.- La veritat és que sí. És un moment en què tots estam molt menys pendents del mòbil; bé, en part, ja que moltes vegades fem servir eines digitals per seguir la ruta. Per això al seu dia va néixer la guia en paper de Turisme Petit, per poder fer excursions sense necessitat de tenir el mòbil a la mà. Ara que a la web hi ha més de 50 excursions per a diferents edats seria una bona idea fer una guia en paper només amb excursions per no dependre tant de la tecnologia i simplement gaudir del fet de tenir una illa tan rica en zones naturals, des de muntanya fins a platja, embassaments o cascades d’aigua.

P.- Com ha anat variant la demanda de les famílies pel que fa a excursions i activitats? Quines són les temàtiques amb més èxit actualment?

R.- Els recorreguts que més agraden són els de dificultat mitjana o baixa, de durada curta i sobretot els circulars. L’excursió més vista a tota la història de la web és la del Salt des Freu i quan plou molt, evidentment, la de Ses Fonts Ufanes, però per a mi, una de les meves favorites és la ruta per l’ermita de Valldemossa, perquè compleix gairebé tots els requisits que ha de tenir una excursió en família: ruta circular, de durada mitjana, dificultat baixa i molts racons per descobrir. Pel que fa a les activitats, ara cada cop hi ha més varietat, i com a marca de la casa, des de fa anys promocionam les fires temàtiques de Mallorca; són fantàstiques i a més, per fi, incorporen activitats pensades pels més petits.

El meu consell és fer una bona llista de llocs i fer una agenda a uns quants mesos vista”

P.- Mallorca té una oferta molt variada, però moltes vegades sembla que tothom vol anar als mateixos llocs en èpoques concretes. Quin missatge creu que s’hauria d’enviar per evitar la concentració massiva de gent en alguns punts de l’illa?

R.- És una gran pregunta i és on hem tingut algunes crítiques per part d’usuaris aliens al projecte, no diré de seguidors perquè els més fidels ens coneixen i entenen quina és la nostra motivació. Nosaltres promocionam llocs d’interès que podem descobrir en altres pàgines, però els donam el nostre toc personal, cuidant la qualitat de la informació i sempre sota el prisma de preservar i cuidar l’entorn. No podem evitar que quan publicam alguna cosa, tothom vulgui anar-lo a visitar el mateix cap de setmana. El meu consell és fer una bona llista de llocs i fer una agenda a uns quants mesos vista; així evitarem les aglomeracions. Puc dir que nosaltres hem fet excursions en temporada alta on amb prou feines hem vist gent; la immediatesa o les modes de vegades ens perden, però si sabem esperar, la recompensa val la pena.

Una excursió per un bosc d’alzines de Valldemossa.

P.- Com veu el futur del turisme familiar a Mallorca, tenint en compte la necessitat de preservar els recursos naturals i de promoure la sostenibilitat de les activitats turístiques?

R.- Jo soc optimista. Crec que si tots ens comprometem amb les nostres petites accions a preservar el nostre entorn i gaudir-lo de manera mesurada, tenim un bon futur per endavant. Com comentava, hi ha molta oferta a l’Illa i molts dies a l’any per fer activitats. Nosaltres tenim l’obligació de tenir-ne cura perquè és l’herència que deixarem als nostres fills i les institucions han d’apostar pel turisme familiar de manera més clara i crear més normatives per preservar el medi ambient.

P.- A més de seguir treballant a la pàgina web, el 2021 elaboraren la guia en paper i els darrers anys han col·laborat amb diversos mitjans i empreses turístiques. Quins seran els propers projectes?

R.- Com comentava, ens agradaria fer una guia exclusiva d’excursions per famílies, però diferent del que hi ha ara: ha de ser una guia que motivi no només els pares sinó als nins a fer l’excursió i que expliqui de manera clara com fer la ruta completa sense haver de fer servir un mòbil. La nostra idea, a més, és continuar fent excursions perquè, per sort, encara hi ha molts camins per recórrer i moltes famílies amb ganes de descobrir-los.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt