Ara llegint
Xavier Bernadet: “Un pati d’escola s’ha de semblar a un jardí de casa, un espai on faci gust estar-hi”

Xavier Bernadet: “Un pati d’escola s’ha de semblar a un jardí de casa, un espai on faci gust estar-hi”

Xavier Bernadet: “Un pati d'escola s'ha de semblar a un jardí de casa, un espai on faci gust estar-hi”

Xavier Bernadet va néixer a Barcelona i des dels 13 anys ja sabia que volia ser fuster. No va perdre el temps: té taller propi des de l’any 1999 i va exercir de mestre a Cicles Formatius de Fusta i Moble durant 5 anys. El 2012 es va instal·lar a Sencelles, on hi resideix amb la seva família. Ser pare de dues nines, explica, li ha fet viure i veure la professió des d’un altre angle: el contacte de la infància amb la fusta. Amant dels viatges per a descobrir, la cuina i els jocs i gent de tot arreu, l’any 2014 va impulsar juntament amb Ainhoa Ansoleaga la creació de Ludoteca de Jardí.

 Pregunta.- Com va néixer aquest projecte i amb quins objectius?

Resposta.- Doncs neix de la necessitat de recuperar el joc al carrer i d’oferir joc per a totes les edats, gràcies a ajuntar les nostres dues vocacions: la pedagogia i la fusteria i la nostra filosofia de vida. Els objectius eren i són connectar a través del joc i crear espais on els més petits puguin jugar i experimentar i on els més grans podem recuperar el joc, perquè moltes vegades oblidam que els adults també jugam.

Les famílies fan un canvi cap a propostes més respectuoses amb la infància i amb l’entorn”

P.- Com han canviat les famílies en aquests 10 anys? Hi ha més demanda per jocs sostenibles i ecològics?

R.- Ara mateix les famílies sembla que fan un canvi cap a propostes més respectuoses amb la infància i amb l’entorn. Ens trobam moltes mamàs que ens comenten que els castells inflables als aniversaris, per exemple, són cosa del passat, ja no només pel material sinó perquè la manera de celebrar i de jugar ja no és la mateixa. Cerquen una proposta més familiar i que provoqui als infants, que sigui creativa.

P.- Quin tipus de productes hi ha a les ludoteques de jardí i quins materials s’empren per construir-los?

R.- Com podeu veure a la nostra web, tenim jocs de taula, de punteria i material didàctic, així com estructures de moviment per nadons i per a infants a partir de 6 anys. Tenim una gran varietat de productes i també dissenyam a mida; per tant, moltes de les nostres feines no les trobareu al catàleg. Per a construir-les utilitzam fusta de diferents tipus de pi, faig i xiprer sobretot. A més dels jocs de la nostra ludoteca, construïm patis d’escola i els materials que utilitzam s’han de tractar per aguantar el clima a l’exterior.

Una instal·lació de fusta en un pati d’escola.

P.- Quins beneficis mediambientals aporta l’ús de productes naturals en la construcció de les ludoteques?

R.- A més de la qualitat estètica i sensorial que aportam als espais, treballar amb fusta i substituir el plàstic de les festes i els patis de joc té uns beneficis obvis quant a la utilització de matèria primera i despesa de recursos.

Una mirada de mestra o una mirada d’infant sempre és necessària per a dissenyar”

P.- El seu equip està compost per professionals de la fusteria i del disseny, però també de l’educació… 

R.- Sí, a la nostra web podreu saber més de qui som i què ens mou. N’Ainhoa Ansoleaga, que és pedagoga, terapeuta, formadora de docents i també dissenyadora d’espais, va crear juntament amb mi Ludoteca de Jardí i Carrer, unint les nostres dues passions i convertint-les en la nostra feina. També comptam amb na Sara Riera, mestra d’Educació Infantil, que sempre s’ha dedicat a treballar amb infants en l’àmbit formal i no formal. Ella, a més de ser l’encarregada del màrqueting, està al taller construint i aporta la visió pràctica i coherent quant a disseny i fabricació de material, així com també realitza els assessoraments d’espais a les escoles.

P.- Com influeix la presència de pedagogs en el disseny i desenvolupament de les ludoteques?

R.- Una mirada de mestra o una mirada d’infant sempre és necessària per a dissenyar. Si fabricam un moble o un joc sense pensar a qui va dirigit, en quin espai es col·locarà o qui l’utilitzarà, només estam “decorant” un espai, no l’estam vestint ni dissenyant amb coherència. Per tant, la nostra feina sense pedagogia no és possible, així com tampoc seria possible sense el departament de fusteria.  A les ludoteques necessitam la pedagogia per a poder acompanyar als infants i a les famílies usuàries, ja que hem d’explicar alguns jocs, a vegades jugar… i sobretot posar límits a infants i adults.

Si fem una mirada en generals als patis de les escoles, a què us recorden? A nosaltres ens ve al cap un espai deshumanitzat”

P.- Realitzen projectes per a particulars, però també per centres educatius que vulguin transformar els seus espais exteriors. Com són els patis d’escola actuals? Quins elements hi troben a faltar?

R.- Si fem una mirada en generals als patis de les escoles, a què us recorden? A nosaltres ens ve al cap un espai deshumanitzat, llocs sense ànima, sense vegetació… Ens recorden a patis de presó. Sembla dur dit així, però amb més de 10 anys d’experiència hem vist molts de patis d’escoles públiques i privades buits, amb únicament porteries i cistelles. Per a nosaltres un pati d’escola s’ha de semblar a un jardí de casa, un espai on faci gust estar-hi, amb zones d’ombra, zones de moviment i escalada, racons per jugar tranquil·lament i llegir. Ha de ser un complement de l’espai interior i s’ha d’aprofitar com un espai educatiu més.

Una zona de joc en un pati escolar.

P.- Com es duu a terme aquesta reforma i quin paper hi juga la comunitat educativa?

R.- La primera passa és una visita d’assessorament, en la qual na Sara es presenta a l’escola a l’hora que els infants juguen a fora. Es redacta un document amb les observacions i una anàlisi de l’espai i es fa una proposta nova. Llavors, quan ho concretam tot amb les mestres i l’equip directiu ho passam al taller. Allà ho fabricam fins que ho portam a l’escola i ho instal·lam. Les necessitats de l’equip docent són molt importants, ja que molts centres fan una feina prèvia d’observació i tenen algunes idees clares del que volen implantar. També ens passa que moltes mestres saben que alguna cosa no funciona, però no saben què ni com canviar-ho, i per això la nostra visita es basa en realitzar una sèrie de preguntes claus a l’equip docent, a més de l’observació dels infants jugant.

P.- Com poden influir aquestes ludoteques en l’educació en valors mediambientals de les futures generacions?

R.- En la percepció i els valors que aporta el fet de compartir una experiència vivencial i no analògica. Afavorir el contacte amb les matèries primeres com la fusta i les seves propietats fa que el nostre cervell operi des d’un lloc més natural.

P.- Quins són els seus projectes de futur?

R.- La connexió i l’aprenentatge a través del joc. Com que estam en una societat cada cop més digitalitzada i sedentària, els nostres projectes de futur van encaminats a l’ampliació d’instal·lacions de joc per a joves i adults.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt