Xavier Ferriol: “El programa de reutilització de llibres redueix els costs per a les famílies i fomenta una cultura de consum responsable”

Xavier Ferriol (Felanitx, 1976) és docent d’Infantil, Primària i Secundària, especialista en Educació Física i Pedagog Terapeuta, a més d’assessor en noves tecnologies als centres educatius. Amb l’objectiu de millorar l’educació i fomentar la participació activa de les famílies en la comunitat escolar, enguany ha passat a formar part de la Junta Directiva de FAPA Mallorca, la Federació d’Associacions de Famílies d’Alumnes, com a president de l’Associació de Mares i Pares de l’IES Joan Alcover. Amb aquest darrer col·lectiu ha col·laborat en diferents iniciatives, com el sistema de reutilització de llibres que es posa en marxa cada any per aquestes dates.
Pregunta.- S’ha acabat el curs i pares i mares comencen ja la recerca o reserva de llibres per l’any següent. En el cas del seu centre, compten amb un projecte per poder-los reutilitzar. Com va sorgir la idea de crear aquest sistema?
Resposta.- El projecte és possible gràcies a dues mares, que han estat les vertaderes responsables de crear consciència sobre la importància de la reutilització. Fa uns anys, varen veure la necessitat de reduir costos per a les famílies i, al mateix temps, fomentar la sostenibilitat; així va néixer el projecte de reutilització de llibres, primer al CEIP Aina Moll i posteriorment a l’institut, a on es va replicar el mateix model, que ha anat guanyant adeptes i millorant amb el temps.
La col·laboració de les famílies no només consisteix en el pagament i recollida dels llibres, sinó també en ensenyar als seus fills a cuidar-los”
P.- Quin paper hi juga l’associació de pares i mares?
R.- L’associació de pares i mares coordina la recollida i distribució dels llibres, assegurant-se que el procés es desenvolupi sense problemes, i juga un paper fonamental en la difusió del programa: ens encarregam de comunicar i fer arribar la proposta a totes les famílies, perquè és una iniciativa beneficiosa per a tots, i actuam com l’enllaç entre l’institut, els docents, les famílies i els alumnes. El nostre objectiu és que tothom se senti representat i col·labori en el projecte.
P.- Com és exactament el procés i quina ha de ser la col·laboració de les famílies del centre?
R.- És bastant senzill i eficaç. A principis de setembre, les famílies venen un dia concret, paguen una petita quantitat i s’emporten el lot de llibres pel curs dels seus fills. És crucial que les famílies s’impliquin, ja que els llibres han de ser ben cuidats durant tot el curs per poder ser reutilitzats l’any següent. La col·laboració de les famílies no només consisteix en el pagament i recollida dels llibres, sinó també en ensenyar als seus fills la importància de cuidar-los.
Cada any aprenem de l’experiència i implementam millores per fer el procés més eficient”
P.- Quina ha estat la resposta dels alumnes al llarg d’aquests anys?
R.- La veritat és que, gràcies a la seva responsabilitat, gairebé mai no trobam llibres en mal estat. Ens agrada que els alumnes tenguin un paper actiu en el programa: s’impliquen tot l’any, assegurant-se de no fer malbé els llibres i aprenent així valors com el respecte pel material comú i la responsabilitat, i a més, ajuden en la recollida i preparació dels llibres pels següents alumnes, fent que el procés sigui més col·laboratiu i educatiu.

P.- Comentava que el sistema ha anat millorant amb el temps. En què ha consistit aquesta evolució?
R.- Cada any aprenem de l’experiència i implementam millores per fer el procés més eficient. De fet, de cara al curs que ve ha sorgit la idea que els mateixos alumnes de quart d’ESO s’encarreguin del procés, fet que els permetrà aconseguir uns diners extra pel seu viatge d’estudis. És una manera de fomentar la seva implicació i, al mateix temps, ajudar-los a finançar activitats escolars.
P.- Quin estalvi pot suposar per a les famílies optar per la reutilització de llibres?
R.- Gairebé tots els estudiants aprofiten aquest programa perquè l’estalvi és significatiu. Un llibre nou pot costar entre 20 i 35 euros i amb aquest sistema les famílies paguen uns 20 euros per 5 o 6 llibres, així que l’estalvi pot superar els 100 euros. En el cas dels llibres de lectura es poden estalviar uns 40 euros més, ja que els recuperen en acabar el curs. A més, el programa de reutilització no només redueix els costos directes per les famílies, sinó que també fomenta una cultura de consum responsable.
Cada llibre reutilitzat significa menys arbres talats i menys emissions de carboni”
P.- És, per tant, una iniciativa que a més contribueix a la preservació del medi ambient.
R.- Així és. Amb aquest sistema es redueix la quantitat de llibres que es necessiten imprimir, contribuint a estalviar paper i recursos naturals. D’altra banda, els alumnes de tercer i quart d’ESO empraran un ordinador, fet que també ajudarà a reduir l’ús de paper. Cada llibre reutilitzat significa menys arbres talats i menys emissions de carboni associades a la producció i transport dels llibres nous.

P.- Actualment el sistema el coordinen les dues mares que varen impulsar la iniciativa. És complicat trobar pares i mares que participin de forma activa en les associacions de famílies?
R.- El programa funciona molt bé, però la realitat és que si no tenim suficients voluntaris, haurem de cercar alternatives per assegurar la seva continuïtat. Tots volem tenir els millors serveis, però són pocs els que col·laboren activament. L’excusa més comuna és la manca de temps, però tots traiem temps pel que ens interessa. També és cert que molta gent no sap que darrere d’iniciatives com aquesta hi ha persones desinteressades que fan una feina pel bé comú; per això és important que la comunitat escolar prengui consciència i s’incrementi la participació: quan tothom posa de la seva part, projectes com aquest poden créixer i tenir un impacte encara més gran.
És fonamental que les famílies entenguin que la seva implicació pot marcar una gran diferència en la qualitat de l’educació i en la vida escolar dels seus fills”
P.- Habitualment aquests col·lectius es vinculen a l’organització d’extraescolars i festes puntuals, però les associacions de mares i pares poden dur a terme moltes altres tasques.
R.- Exactament. Són moltes les accions que es fan i molt poca la retroacció que reben. A part de les festes i activitats extraescolars, les associacions de mares i pares també ens implicam en projectes de millora del centre, programes com el de reutilització de llibres, i activitats de suport als docents i alumnes. És fonamental que les famílies entenguin que la seva implicació pot marcar una gran diferència en la qualitat de l’educació i en la vida escolar dels seus fills; si volem canviar coses, ens hem d’implicar, demanar i proposar.
P.- Quins són els reptes de l’associació de cara al pròxim curs?
R.- De cara al pròxim curs volem ajudar el centre a modificar espais i fer-lo més sostenible. Un dels nostres objectius és implementar mesures que redueixin el consum d’energia i millorin l’eficiència dels recursos del centre. Per exemple, volem instal·lar panells solars, millorar la gestió de residus i fomentar el reciclatge. També estam considerant projectes per crear espais verds dins del centre, on els alumnes puguin aprendre sobre ecologia i sostenibilitat de manera pràctica. Així, no només contribuïm a la preservació del medi ambient, sinó que també educam els nostres alumnes en valors importants pel seu futur.