Ara llegint
Xisca Mora: “Tenc l’orgull de ser la primera dona batllessa de Porreres al llarg de la història”

Xisca Mora: “Tenc l’orgull de ser la primera dona batllessa de Porreres al llarg de la història”

Xisca Mora Veny (Porreres 1971) es defineix com una porrerenca de  soca-rel, molt lligada i amb la gent del seu poble. Viu el dia a dia de manera intensa per fer front o tots els problemes i gestions que cal fer sols pegar bot del llit. Funcionària en excedència de l’Ajuntament de Porreres, va canviar la feina d’oficina  per la de la gestió política. Val a dir que ho fa bé. És una dona valenta i amb una gran capacitat d’empatia envers la gent que l’envolta.  És molt propera amb tothom. Tant és així, que la porta del seu despatx és de vidre i està a la planta baixa de l’ajuntament, fet aquest que demostra que dins aquella estança tothom pot veure quan i amb qui està en tot moment. Quan és a l’ajuntament, rep a tothom que vol parlar amb ella sense necessitat de tenir hora prevista.  El banc de l’entrada de les Cases de la Vila és la sala d’espera de les seves visites. Els protocols i distàncies entre els porrerencs i la seva batlessa, no existeixen. És un tracte de tu a tu. Com ha de ser.

Pregunta.- Què fa una senyora com vostè en un lloc com aquest?

Resposta.- Vaig aprovar les oposicions de funcionària l’any 1995. Passaren els anys i una situació familiar complicada em va capgirar la vida. A partir d’aquí, vaig valorar allò que m’agradaria fer. Sempre he estat una persona molt lligada amb temes socials i d’atenció al públic i vaig voler aportar el meu granet d’arena a donar suport i ajuda a la gent de Porreres que és la gent que estim i vaig decidir presentar-me l’any 2007 i després, l’any 2013, el batle que hi havia va dimitir i jo era la número dos de la llista i vaig entrar de batlessa. Vaig tenir la sort d’assolir la batlia tot i que estava molt còmoda com a segona gestionant el dia a dia del meu poble. Val a dir que tinc l’orgull de ser la primera dona batllessa de  Porreres al llarg de la història. Per mi va ser i és  un orgull gaudir d’aquest càrrec que el poble m’han encomanat i m’hi dedico molt i més. Un batle o batlessa ho és tot el dia cada dia.

Xisca Mora en el seu despatx de la batlia de Porreres. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Com és l’actual govern de Porreres?

R.- La passada legislatura vàrem guanyar per majoria absoluta mentre que a les darreres eleccions perdérem un regidor. Pactàrem, el PI amb un regidor del PSOE, i la veritat és que duem a terme una tasca molt bona i a pesar dels entrebancs diaris aliens a la nostra voluntat ens ho podem molt fàcil. Dins tot, aquests moments de pandèmia de la COVID-19 ha complicat molt el dia a dia i la situació de la gent, empreses i famílies, però, plegats estem aquí per gestionar i donar totes les facilitats i solucions que ens són possibles. Intentem, a pesar de les grans dificultats, que la gent del poble dugui, en la mesura de les possibilitats, el nivell de vida igual que duia abans. És molt difícil, però amb empenta, dedicació i molta feina anem aconseguint coses que plegades ens fan un món millor.

P.- Vostè és conscient que és una persona estimada dins el poble i fora i que, a més tot, fa bona feina?

R.- Intentem i estem aquí per fer les coses bé i el millor que sabem i podem. A pesar de tot, moltes vegades no arribem, però no ens cauen els anells per reconèixer-ho. És difícil arribar a tot i a tothom, però procurem fer-ho el millor que sabem.  Són moments de moltes dificultats perquè és molta la gent que toca a la porta amb mancances econòmiques i de mitjans i sovint no saps com els pots ajudar. Són moments molt complicats per a tothom i la nostra feina és la de trobar solucions adients per ajudar a la gent més necessitada. Amb els recursos que tenim procurem donar solucions. Val a dir que som un ajuntament modest que viu dels impostos que recapta i en aquests moments, els impostos són pocs. Així i tot procurem estirar, d’una banda i de l’altra, i estar al costat de la nostra gent ara que venen mal dades que és quan és més necessari. Amb aquest racó econòmic que tenim, procurem fer miracles i treure doblers per  ajudar a la gent, fer un poble, medi ambientalment sostenible, i puguem anar vivint un poc cada dia. És molt important la sostenibilitat, tenir zones verdes, carrers nets, zones d’esbarjo… Tot això és necessari i ho procurem amb els recursos que tenim. La  nostra prioritat, però és ajudar a les famílies, els majors i als infants. Pot ser algunes de les coses que  fem no agraden a tothom, però les crítiques constructives són sempre ben rebudes i en l’àmbit polític sempre les discutim per arribar al màxim d’acords. Moltes de les coses que aprovem als plenaris, venguin del partit que venguin, s’aproven si són en benefici de Porreres i la nostra gent. No a  la crispació i a la manipulació. En els temps que vivim la gent no necessita aquestes actituds que no fan més que crispar el dia a dia.

Una mica d’esbarjo per mantenir aquesta conversa amb Xisca Mora. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- És fàcil el govern PI-PSOE?

R.- Sí. Ara potser em penjaré una medalla, però aquest equip de govern té la capacitat d’asseure’s amb qualsevol equip polític i explicar i compartir tot el que passa a les nostres contrades. Sempre ho hem fet així perquè això és un projecte  a quatre anys vista i després, quan acabi la legislatura, seran els ciutadans els que ens posaran a cada un al lloc on ens correspongui. Potser repetírem, o no, però en cas que no, si una altra gent entra a gestionar l’ajuntament, ha de saber què i com estan les coses.  Les mentides tenen les cames curtes i tot se sap. Per tant, carta blanca amb tothom. Amb el regidor del PSOE mai hem pensat que sigui un altre regidor, és un regidor de l’equip de govern.

P.- Quin projectes de futur tenim per Porreres?

R.- Tenim moltes coses en ment. Entre altres coses tenim un problema greu d’aparcaments  que jo crec que és igual per tots els pobles. Amb aquest projecte de sostenibilitat i espai sostenible, volem que els carrers siguin per la gent i que els cotxes tinguin també l’espai que necessiten.  L’estructura de poble que tenim de carrers estrets ho fa complicat. Cada casa té tres cotxes i les cotxeries han deixat d’emprar-se convertint-se en una altra estança de la casa i no per amagar els cotxes. Intentem cercar solucions a tots aquests problemes. No és fàcil, però s’ha de fer millor avui que demà. Cerquem solucions perquè la gent pugui anar a peu per dins el poble i deixar els cotxos a fora. Sabem que és difícil i llar però no impossible. La mateixa administració és tot una trava. Tenim un pla de sanejament. A Porreres tenim la sort de tenir aigua, a bastament, però tenim un pla per aprofitar l’aigua de pluja que es desaprofita. A molts de carrers tenim que  no tenen separades les aigües pluvials i les fecals i això és una feina molt important que no es veu, però que s’ha de fer i és molt costosa. Seria molt més fàcil asfaltar i tapar, però són obres que s’han de fer a pesar que la que manco costa són tres-cents mil euros, però així aconseguirem que l’aigua que arriba a la depuradora ho faci en les millors condicions possibles i així, de mica en mica, ho posarem tot en condicions. La bassa de regants ja està quasi a punt i un cop estigui llesta serà la que es podrà emprar per poder emprar l’aigua tractada de la depuradora per regar. Després les instal·lacions esportives que es feren en temps de bonança econòmica, però que ara necessiten posar en condicions i donar més cabuda a la gran quantitat de demanada esportiva que té avui Porreres. Volem uns espais dignes i de qualitat per als nostres esportistes. Voldríem fer una pista d’atletisme perquè són molts els practicants d’aquest esport i de cada dia van a més.

Xisca Mora assegura al portal de l’ajuntament. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- I a nivell indústria i empresarial?

R.- A Porreres ni tenim oferta turística, però sí que tenim un teixit empresarial important amb molta oferta de producte i servei empresarial. No tenim grans projectes ni grans possibilitats, però anem fent feina de formiguetes perquè d’aquí a deu anys tenim un poble que estigui a l’altura que es mereix.

P.- Què espera vostè les institucions supramunicipals?

R.- Vull dir que les institucions com el Consell i el Govern passen, com els ajuntaments, per una situació complicada i jo vull empatitzar amb ells perquè no és una situació fàcil per ningú. Dit això, crec que estan deixant de banda als ajuntaments perquè som, sense cap dubte, els primers que rebem les visites dels ciutadans que cada dia ens venen contar el malament que ho estan passant. I quan venen, és perquè és així. Si no, no vendrien perquè no és una situació fàcil. Cada municipi és diferent i per així el govern hauria d’anar més de la mà de cada un de nosaltres i copsar les necessitats abans de legisla

Xisca Mora, una batlessa feinera i riallera. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Jo sempre he pensat que vostè voldria anar escalant dins la vida política. És així?

R.- No precisament. Jo en aquest moment som la batlessa de Porreres i estic com a membre del Consell de Mallorca a l’oposició. No negaré que la política i el món polític m’agrada per la possibilitat de feina que podem fer. Així, si el meu partit ho considera oportú, jo aniré allà on em diguin i ho faré de bon grat, si arriba. Jo em sento molt còmode en el lloc que estic, però el futur no depèn sols d’un mateix. Depèn de moletes coses Sigui el que sigui, jo estic a la  disposició del meu partit i de la gent que serà la que decidirà com ho vol.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt