Ara llegint
Els ramaders assoleixen una vella aspiració: podran sacrificar animals a la pròpia finca

Els ramaders assoleixen una vella aspiració: podran sacrificar animals a la pròpia finca

Empenta endavant per al sector ramader. Una nova normativa permetrà tornar a sacrificar determinats animals a la pròpia finca i així eliminar intermediaris entre productor i consumidor; vendre captures de caça i introduir en el mercat la llet crua. Són velles demandes que arriben durant aquesta recta final de l’any.

El sector ramader extensiu i els petits escorxadors s’enfronten, per tant, a una nova normativa en matèria d’higiene en la producció i comercialització de productes agroalimentaris que ha estat celebrada per l’Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA) perquè permetrà impulsar els canals curts de comercialització i consum de proximitat, dona resposta a una llarga demanda dels petits productors i dels consumidors i es valora, en general, com a positiva per al sector.

Segons s’ha explicat des d’APAEMA el reglament inclou noves excepcions o adaptacions per flexibilitzar requisits sanitaris per a establiments i productes; un nou sistema de concessió d’excepcions per a aliments tradicionals; la flexibilització de normativa sanitària per a petits escorxadors; i el sacrifici al pròpia finca d’aus, conills i caça, amb alguns requisits.

Ús de la llet crua

També permet l’ús de llet crua; flexibilitza la temperatura de transport de la carn en la producció de productes específics; autoritza el tall de canals de porcs domèstics i cavalls, abans de saber els resultats de l’analítica de triquina; redueix el mostreig per a la matança d’aus i elaboració de la seva carn a escorxadors i establiments de transformació i regula les activitats de consum domèstic i subministrament directe per part del productor de petites quantitats de determinats productes al consumidor final o establiments locals de venda al menor.

A la vegada permet el sacrifici d’animals ungulats domèstics per a consum domèstic privat; estableix que els requisits d’higiene per a producció primària d’aliments hauran de ser iguals als requisits mínims prevists en els reglaments del paquets d’higiene; regula els requisits per al subministrament directe de petites quantitats de carn d’aus de corral i lagomorfs (conills, per exemple) sacrificats a la finca al consumidor final o establiments de venda al menor; i concedeix permís de subministrament de carn de caça per part dels caçadors a consumidor final o establiments de venda al menor.

Per últim regula la evisceració de la caça i l’obtenció de la seva carn; regula també la venda directa a consumidor de llet crua; i amplia la llista d’espècies de caragols silvestres que es poden comercialitzar.

Els petits escorxadors

La nova definició d’ún petit escorxador atorga un seguit d’excepcions que fan més senzilla la seva implantació, ja que queden exonerades d’una sèrie de requisits complicats de complir.

No seran necessàries les càmeres per refrigerar les canals immediatament acabada la revisió post mortem si es retiren de forma immediata després del feinejat si el transport no dura més de trenta minuts, ni tampoc és necessària una instal·lació específica per al veterinari si aquest compta amb una dependència que pugui utilitzar.

La caça

Sobre la venda de captures de caça, a partir d’ara es podran lliurar peces de caça menor silvestre a un establiment de manipulació de caça sense necessitat d’examen per part d’un manescal, sempre que hi hagi una declaració numerada de que la persona responsable de la peça tengui formació al respecte i declari que no ha detectat cap anomalia en l’animal.

I sobre la utilització de llet crua, es permetrà emprar llet crua provinent d’animals que no compleixen els requisits del Reglament CE 853/2004. En el cas de llet provinent de vacum, oví i caprí, aquests no han de mostrar reacció positiva a les proves de la brucel·losis, o han d’haver estat vacunats contra brucel·losis, i que no presentin símptomes de la malaltia.

Qui vulgui vendre la llet crua, haurà de donar-se d’alta al Registre Sanitari d’empreses alimentàries. La llet haurà d’anar envasada i haurà d’etiquetar-se corresponentment. En el cas de llet crua destinada a elaboració de formatge, el període de maduració ha de ser de 60 dies mínim o ser sotmès a tractament tèrmic, segons han informat des d’APAEMA.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt