Ara llegint
Èxit del me de Pollença a domicili

Èxit del me de Pollença a domicili

  • Destacado 1
  • Destacado 2

Fa vint anys que la Cooperativa Pagesa de Pollença va posar en marxa la comercialització de carn de me amb un èxit notable i una línia de comercialització sempre ascendent, tret d’un cert relaxament l’any 2008, a causa de la crisi. “Emperò el que ens passa ara pot ser un cop de mort”, assenyala preocupat el seu president, Martí Solivellas, que ha vist caure la demanda pel tancament d’hotels i restaurants quan els joves animals es troben al punt del sacrifici.

En aquest context, l’equip de la Cooperativa de Pollença a apel•lat a la solidaritat i a la reinvenció, dues paraules que són preferents en el diccionari del confinament actual, i han posat en marxa una campanya de servei a domicili que, per ara, està sorprenent positivament als propis promotors. A més, el Govern Balear també ha mogut fitxa i aporta sis euros per a cada animal sacrificat que ajuden tant al ramader com al consumidor, que veu com el preu de mercat es sosté.

Solivellas ha explicat que el seu producte estrella, el me de tres mesos, d’entre 8 i 12 quilograms de pes, es ven a 75 euros la unitat o a 40 si se’n compra només la meitat. Per a Solivellas “baixar dels 5 euros és un suïcidi i no ho podríem assumir; són preus de fa cinquanta anys que fan riure”. La sortida al mercat de les porcelles és, segons el president de la Cooperativa, encara pitjor, perquè s’han deixat de fer els dinars familiars on generalment es consumia aquest producte. El seu preu és de 55 euros la unitat, en exemplars que fan menys de 10 quilograms.

Ara fa un any, la setmana prèvia a la Setmana Santa, la Cooperativa Pagesa de Pollença va sacrificar 640 mens. Enguany els vuitanta ramaders adscrits a la Cooperativa continuen tenint a les seves parcel•les els joves animals que van creixent i tendran un problema important si van augmentant de pes i no els poden donar sortida. De fet, serà un cost afegit per a ells si no els arriben a sacrificar i un problema de cara al futur.
És per aquest motiu que, tal i com han fet altres organitzacions agràries i ramaderes de les Illes Balears, que la Cooperativa pollencina ha apel•lat a la solidaritat dels mallorquins i ofereix, amb un èxit per ara molt positiu, carn de me i porcella a domicili. Dos dels nou treballadors contractats per la Cooperativa es dediquen aquests dies al repartiment del material, malgrat que s’han de circumscriure pràcticament al municipi de Pollença, tant degut a la falta de mans com a la de mitjans.

Solivellas s’ha mostrat molt satisfet per la resposta de la ciutadania i ha explicat que les comandes aquests dies van en augment, fins gairebé la saturació del personal, tal i com li va ocórrer també la setmana passada a la Cooperativa del Camp Mallorquí amb les canastres de verdura i hortalisses.

Segons l’experiència del propi Solivellas, a les carnisseries “aquests dies el que primer s’ha acabat ha estat el pollastre, el porc i l’indiot”. Reconeix que “la gent és més reàcia amb la carn de vedella i també amb la de xot, perquè és més mala de cuinar”. Però a la vegada confessa que “si ho feim bé pens que la gent voldrà repetir”.

Aquest és el temps de l’any més important de cara a la comercialització de la carn de me a causa de les receptes de Pasqua, emperò durant tot l’any hi ha ramaders que compten amb animals acabats de néixer, amb la carn tendra.

Solivellas ha detectat com amb la crisi pel Covid-19 els pagesos i ramaders estan rebent un reconeixement que no havien tengut en anys. “No hi ha temps que no torn”, diu amb melangia després d’insinuar que moltes vegades havia sentit com “els pagesos érem despreciats per la societat”.

Des de 2001 la Cooperativa Pagesa de Pollença comercialitza carn de me elaborada pels pagesos de la zona, amb uns 12.000 sacrificis a l’any. Durant aquestes dues dècades el volum de negoci sempre havia anat en augment, tret d’un lleuger sotrac l’any 2008.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt