Ara llegint
La comercialització de palo cau a la meitat en una quinzena d’anys

La comercialització de palo cau a la meitat en una quinzena d’anys

Els cinc elaboradors de Palo de Mallorca, una beguda espirituosa que compta amb el reconeixement com a Indicació Geogràfica Protegida, varen comercialitzar durant l’any 2020 un total de 55.505 litres, el que suposa un augment del 46% respecte de l’any anterior.

Però aquest increment és circumstancial. La producció i comercialització d’aquesta beguda densa, aromàtica i caramel·litzada, segueix una línia decreixent des de fa anys.

El valor econòmic d’aquesta producció és durant l’any 2020 de 589.000 euros, un 75% més dels 337.000 euros de l’any 2019. Tot i això, la seqüència dels darrers deu anys deixa produccions en general majors que les dels dos darrers exercicis, amb valors que durant la darrera dècada havien superat els 75.000 litres i els 660.000 euros de negoci.

Amb una comercialització clarament a la baixa, el 97% de la producció es comercialitza a les Illes Balears i només el 3% restant se’n va a països de la Unió Europea. No existeix comercialització a la resta de comunitats autònomes del país, ni tampoc a països aliens a la Unió Europea.

Fa una quinzena d’anys la producció de palo doblava l’actual i el seu consum va caient progressivament.

El palo és una beguda espirituosa obtinguda per maceració o infusió d’escorça de quina (Cinchona), i d’arrels de genciana (Gentiana lutea), amb sucre, sacarosa caramel·litzada, i alcohol etílic. El nom prové de l’escorça de la quina (coneguda com a palo quina), originària d’Amèrica del Sud que fou coneguda a Espanya a través de la comtessa de Chinchón. Les escorces de la quina contenen diverses subtàncies, com la quinina, que li donen un sabor amarg i astringent, però que té propietats antipirètiques i antipalúdiques.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt