Ara llegint
La llengua blava pot acabar matant el 50% de les ovelles: poques vacunes i desatenció als ramats no declarats

La llengua blava pot acabar matant el 50% de les ovelles: poques vacunes i desatenció als ramats no declarats

El president de la Confederació Empresarial Veterinària Espanyola a les Illes Balears, Andreu Oliver, explica que el sector ramader de les Illes Balears s’enfronta a una situació molt dura a causa de l’expansió de l’epidèmia de la llengua blava que pot abocar nombrosos productors a la ruïna. Explica que es podria arribar al 50% en mortalitat dels ramats, un fet agreujat pels desencerts de l’administració autonòmica a l’hora d’encarar aquest greu problema sanitari.

Per a Oliver el panorama actual és decebedor, però recalca que es tracta d’un problema que no afecta per res les persones. Tampoc el consum de la carn de les espècies afectades per la llengua blava no representa cap problema. El drama és la gran quantitat d’animals que s’acaben infectant de la malaltia i que moren sense remissió ni tractament específic. Ben igual que amb la grip, existeixen fórmules per mitigar els símptomes, però no hi ha, en realitat, cap tractament per matar el virus i curar els caps de bestiar.

El darrer recompte realitzat va deu dies per la Conselleria d’Agricultura parlava de 200 focus de la malaltia, la majoria a Mallorca, però també a Menorca i a Eivissa. Però aquesta és només la punta de l’iceberg. La Conselleria ha deixat d’actualitzar les dades i, tanmateix, es desconeix l’abast real de l’avanç de la infecció perquè arreu de les Illes Balears hi ha una quantitat molt important d’explotacions ramaderes que no es declaren i on l’administració no hi entra.

Les 50.000 vacunes que han arribat a les Illes Balears i que aquests dies es comencen a administrar són per a Oliver “una cortina de fum”. Fins que no es disposi de més dosis i fins que no es faci una gestió més adient dels animals que es vacunen, aquesta primera vacunació no tendrà pràcticament cap efecte sobre l’evolució de la malaltia, ha comentat.

La llengua blava, que va tornar a Mallorca el passat mes d’agost, precisament pocs mesos després que la Unió Europea declaràs la fi de l’anterior epidèmia, ha avançat saltant d’explotació a explotació i d’illa a illa sense vacunes i amb algunes fumigacions dels ramats encaminades a erradicar els insectes que propaguen la malaltia. El problema és que, tot i que la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Pesca recomanàs aquestes actuacions, els pagesos no han rebut cap ajuda per fer-los, i molt menys cap suport econòmic per poder-se recuperar de la pèrdua dels animals.

El propi Andreu Oliver reconeix que un problema molt important són les explotacions no declarades. En elles l’administració no hi actuarà. A l’anterior brot i sota les ordres del mateix director general que hi ha avui, es varen multar propietaris que varen acudir a declarar les seves explotacions irregulars, amb la intenció d’informar sobre la progressió de l’epidèmia o amb la voluntat de vacunar. Aquest és un fet que va acudir en l’anterior epidèmia, comenta Oliver.

De fet, es queixa que “si jo, com a manescal, intervenc en una explotació il·legal, estic en l’obligació de denunciar”. Per això augura que la malaltia continuarà avançant sense control i que matarà una part molt important de la cabana de les Illes Balears. Calcula que moriran entre el 10 i el 50% dels exemplars.

D’altra banda, Oliver ha criticat la manca de consens entre els agents implicats i l’administració, així com el baix preu que cobraran els manescals que aplicaran les vacunes als ramats. Denuncia que “la Direcció General ni tan sols respecta el conveni col·lectiu, signat a nivell nacional, i ofereix preus que estan per sota els pactats”. També al·lega que l’administració no ha activat cap mecanisme d’ajudes per fumigar els ramats, com a mesura preventiva i evitar l’avanç galopant de la malaltia.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt