Ara llegint
Tramuntana XXI: “És el moment de fer propostes valentes”

Tramuntana XXI: “És el moment de fer propostes valentes”

L’entitat Tramuntana XXI va celebrar ahir a la finca de Raixa (Bunyola) la seva assemblea anual, en el transcurs de la qual es va presentar l’anuari 2019/2020 que resumeix l’activitat realitzada durant aquest cicle.

El president de l’entitat, Joe Holles, va parlar de “temps convulsos” i d’un “escenari incert”, però alhora va assenyalar que “cada crisi és una oportunitat” i que el sector primari va aprofitar clarament la pandèmia per organitzar-se millor i apropar-se al consumidor local. També va assenyalar que aquest ha estat un temps per reflexionar i que “algunes conclusions estan ja recollides en la declaració d’intencions que, juntament amb la Fundació Iniciatives del Mediterrani i les nostres entitats germanes Palma XXI i Pla de Mallorca XXI, vam fer pública amb el títol “Sobre la crisi del coronavirus a Mallorca: una declaració d’intencions cap a un futur més just, pròsper i resilient”.

Segons Holles, “pensam que ara és el moment de fer propostes valentes: sempre hem parlat de la Tramuntana com un laboratori o planter d’un nou model centrat en les persones i en els valors ambientals i culturals, però que demostri alhora ser rendible i sostenible. Ara és el moment de somniar junts, des del diàleg i el consens, la Tramuntana del futur”.

Dins de les 48 pàgines de l’anuari, Tramuntana XXI hi ha inclòs una presentació sobre l’entitat que treballa en favor de la conservació dels valors naturals, socials i culturals d’un espai especialment valuós, juntament amb els agents implicats en el territori.
En primer lloc presenta detalladament el projecte de governança com a camí per afrontar la problemàtica mediambiental, econòmica i social que pateix aquesta zona de Mallorca.

També parla de desenvolupament rural, de la creació d’un servei d’assessoria per a la gestió de finques rurals, de l’edició del “Manual de gestió rural”, de l’impuls a una Ecoregió Serra de Tramuntana així com de l’intercanvi d’experiències amb el projecte d’oliveres mil·lenàries de la Sènia.

Tracta de la tasca realitzada de cara a la sensibilització ciutadana mitjançant actes, activitats públiques, educació ambiental, el projecte “Veus de la Serra”, el llibre “Cent porxos, cent històries”, la campanya “Envolta’t de seguretat” per prevenir incendis i d’altres.

En aquest capítol en destaca la promoció de l’activitat conjunta entre Tramuntana XXI i el suplement Fora Vila Verd, que s’ha materialitzat al llarg dels darrers mesos amb la publicació de diversos reportatges sobre l’activitat del sector primari a la Serra de Tramuntana.

L’anuari es completa amb el manifest abans esmentat, publicat a mitjan mes d’abril, en ple confinament.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt