Ara llegint
Costumari d’estiu

Costumari d’estiu

En molts països es produeix el període vacacional, tant pel que fa a l’escola com a la majoria de feines. Per això s’associa a una època de diversió i de relaxament, oposat a la rutina que impera durant la resta de l’any. L’estiu és temps de calor, d’estar més hores a l’aire lliure, de platja, de piscina, de vacances! En definitiva, és una època que molts voldrien gaudir tot l’any. Però d’altres no, altres persones odien aquesta època de l’any en què la calor és insuportable, no es pot dormir bé, els mosquits i altres insectes ens piquen i molesten, si prenem massa el sol ens cremem… Certament, l’estiu és una època per gaudir, però també per tenir en compte algunes mesures de prevenció que ens faran passar aquesta època de l’any amb més tranquil·litat.

Hi ha una relació directa entre les dates de les festes populars i aquestes dates singulars per gaudir a la costa. En aquest costumari estiuenc recauen les festes paganes celebrades des de temps primitius (sobretot els dos solsticis): es feien celebracions rituals amb l’encesa de fogueres. Posteriorment la religió catòlica s’hi va adaptar: Nadal al solstici d’hivern, Sant Joan (fogueres) al solstici d’estiu. La festa, que l’església cristiana va fer coincidir amb el naixement de Sant Joan Baptista, ha esdevingut una celebració marcada pel seu caràcter col·lectiu i popular. Integra tot un seguit de costums i pràctiques sorgits de les diverses solemnitats paganes en honor del sol i els cultes vinculats al solstici d’estiu, amb motiu de l’arribada de la calor més intensa, caracteritzats per l’exaltació de la vida i l’amor.

La festa té una riquesa ritual i simbòlica que poques festes posseeixen: el foc, els misteris de la natura, el menjar, les cançons, les dites, el ball, les curacions i altres pràctiques configuren un dia de transformació de la realitat quotidiana, en què els elements que ens envolten prenen nous significats. Moments màgics en els quals tot és possible… Totes aquestes cerimònies tenen al foc com a protagonista: es procedeix a la crema controlada de diversos elements amb l’objectiu de purificació… de la casa (cas de les fogueres d’andròmines), o dels vessants i camps (cas de les baixades de falles i les rodes de foc).

Imatge: sapobla.cat

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt