Ara llegint
El cardenal Despuig i Bellver

El cardenal Despuig i Bellver

La mort d’Antoni Despuig i Dameto, el cardenal Despuig, segon fill dels comptes de Montenegro i Montoro, l’any 1813 truncà el seu projecte d’erigir a Mallorca un museu i una biblioteca públics amb les col·leccions que aquest havia reunit durant el seu llarg periple vital, bona part del qual tingué a la ciutat de Roma.

Fou el seu nebot i hereu, Joan Despuig Safortesa, qui culminà el propòsit de l’oncle obrint les portes de Raixa, així com el seu germà Ramon, llavors comte de Montenegro, qui encarregà, a semblança dels catàlegs i inventaris dels grans antiquaris europeus, el que fins ara havia constituït l’únic estudi de la col·lecció del cardenal.

Els professors Marià Carbonell Buades de la UAB i Antònia Soler Nicolau de la UNED han estudiat abastament la conspícua figura del cardenal mallorquí i els seus volums publicats representen la transferència científica d’aquests dos acadèmics a la cultura de Mallorca.

Bover publicava l’any 1845 un catàleg complet dels objectes que constituïen la col·lecció reunida pel cardenal i els seus hereus a Raixa amb l’objectiu de publicar i difondre aquest tresor artístic. Com afirma Manuela Domínguez el cardenal Despuig volgué, a les acaballes de la seva vida, dotar la seva terra d’un museu i biblioteca públics per a l’aprenentatge i gaudiment dels seus conciutadans. D’aquesta manera, el seu llegat, malgrat minvat pels diversos avatars patits com la venda de les millors peces escultòriques a mans privades, ha sobreviscut fins els nostres dies, exposat actualment al castell de Bellver de Palma, on ofereix l’oportunitat als seus visitants de conèixer de prop una de les col·leccions i de les biografies més sorprenents de l’Espanya del segle XVIII.

Són molts els historiadors del segle XIX i XX, en el sentit de les principals fonts bibliogràfiques, que han aprofundit la figura del cardenal i a tots ells cal agrair i fer notar la importància de la seva aproximació a Antoni Despuig: J. M. Bover, Fra Andreu Palma, G. Seguí, Muntaner Bujosa, Pare M. Batllori, J. Salvá, A. Cano.  

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt