Ara llegint
El pàmpol, un bon pilot

El pàmpol, un bon pilot

El pàmpol (Naucrates ductor) és un peix de temporada que només trobam a la nostra mar a finals d’estiu i començament de tardor, fins que l’aigua del Mediterrani torna massa freda per al seu gust.

El pàmpol pertany a la família dels carangidaes. Dita família es troba composta de cinc varietats, des de la gran palomina (Lichia amia), fins al popular sorell (Trachurus mediterraneus). Pel que fa al gènere naucrates, és l’únic individu de la nostra mar.

El pampol és un peix pelàgic i oceànic que té una presència estacional a les Balears (estiu i tardor), si bé el podem trobar esporàdicament a altres èpoques de l’any. És present a tota la Mediterrània, exceptuant l’Adriàtic i el mar Negre. Com a espècie tropical el podem trobar a tots els mars càlids i temperats del món.

Imatge d’un pàmpol dinsenyada per Adolfo Arranz.

El pàmpol o pez piloto, en castellà, és un peix de cos allargat i poc comprimit, és de secció quasi circular i cap amb un característic perfil arrodonit. La boca és petita i obliqua, plena de dents molts petites, escates molt petites i rugoses. Als adults les espines de la primera dorsal es troben separades. És de color gris blavós, molt obscur al dors, amb cinc ò set franges verticals amples de color blau negre.

S’alimenta de petits peixos i invertebrats, i sol aprofitar restes de menjar dels grans selacis o tortugues, als quals sol acompanyar. De fet aquest vici va fer a que a l’antiguitat es cregués que els pàmpols guiaven els grans taurons a la recerca del menjar. Per aquest motiu en castellà i altres llengües se l’anomena pilot.

Té les mateixes manies que la llampuga pel que fa a la recerca d’objectes que suren, per això sol ser normal que els pescadors professionals pesquin pàmpols amb la llampuguera.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt