Ara llegint
La Balear

La Balear

Invertir els recursos materials i humans en la pervivència de símbols històrics que formen part de la identitat mallorquina és una obligació per les institucions públiques i també privades.

La Balear, és una barca de bou construïda per les drassanes Ballester de Palma el 1924 per anar exclusivament a la vela, i per tant, hereva de les formes tradicionals mallorquines.

La Balear va acabar la seva vida activa com a pesquer el 1995 després de més de 70 anys de fer feina a la mar, el seu destí immediat era sofrir un desballestament vergonyós. Segons el Consell de Mallorca, conscients de la necessitat de salvar aquest element del nostre patrimoni marítim, des de l’Associació d’Amics del Museu Marítim de Mallorca es va iniciar una campanya de salvament de la Balear que va aconseguir que la institució mallorquina, mitjançant la declaració l’any 1998 de la barca com a Bé d’interès cultural amb categoria de monument, es fes càrrec de la propietat de l’embarcació i que es pogués començar el llarg camí de restaurar-la.

El procés de restauració es va iniciar l’any 2000 i va acabar l’any 2004. La tasca de restaurar l’embarcació fou una feina que va desenvolupar el taller de mestres d’aixa.

L’embarcació ha desenvolupat un programa d’activitats culturals, esportives i de representació promogudes des del Consell de Mallorca. La Balear participa en aquelles proves esportives del calendari de regates de vela llatina de Mallorca i en altres d’embarcacions clàssiques en les quals se’ns demana la seva participació.

També és habitual la presencia de la Balear a les trobades marítimes, fires nàutiques i artesanes que s’organitzen a Mallorca, o fora de l’illa, on es demana la seva participació. La Balear suposa pels mallorquins que estimen el seu patrimoni marítim un símbol viu de la recuperació del nostre passat mariner. Vivim a una illa, dins un arxipèlag, dins la Mediterrània i tot allò que la mà humana ha creat al nostre entorn, durant segles, en base a aquesta idiosincràsia cal preservar-ho.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt