Ara llegint
La ginesta borda, a totes les Illes

La ginesta borda, a totes les Illes

La ginesta borda (Ephedra fragilis) pren el nom científic del mot Ephedra, que és el nom d’una liana afil·la emprada per Plini; mentre que fragilis apareix perquè és molt trencadissa.

També podem trobar la subespècie distachya, de dues espigues, al·ludint a les inflorescències femenines sovint germinades

Aquest singular arbust diònic, molt ramós, i que generalment el podem trobar ajagut, pot assolir els dos metres d’alçada amb unes característiques branquetes rodones, cilíndriques, estriades i d’un verd obscur. Les branques velles es troben recobertes d’escorça de color grisa. Les flors són d’un color groc ben viu; la planta és dioica, vol dir que hi ha individus masculins i femenins; aquests darrers formen les llavors a dintre d’una coberta carnosa de color vermell.

Dibuix d’Adolfo Erranz.

Les branques es desarticulen amb molta facilitat, sobretot quan queden seques. Aquesta planta viu preferentment a llocs litorals, és molt freqüent als illots, però també la podem trobar per l’interior, generalment a llocs pedregosos. Floreix entre els mesos de maig i juny.

Aquest arbust es pot trobar a la regió mediterrània occidental, Canàries i Madeira. Pel que fa a les nostres illes ens podem trobar amb la ginesta borda a Cabrera, Dragonera, Eivissa, Formentera, Mallorca i Menorca.

Pertany a la família de les efedràcies, que a les nostres terres no compten amb cap altre representant.

En la catalogació del grau d’amenaça segons la categoria de la Unió Internacional de Conservació de la Natura rep el qualificatiu de poc preocupant.

Es parla que la ginesta borda té propietats afrodisíaques.

#Foravila 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt