Ara llegint
La lavàndula: indispensable per a la nostra salut

La lavàndula: indispensable per a la nostra salut

Una de les primeres coses que vaig sembrar en comprar l’olivar de Sa Figuera és una lavàndula dentata, lavanda, espígol retallat o tomaní. És robusta, aromàtica i llenyosa, de ràpid creixement (pot arribar a passar aviat el metre i mig d’alçada), de la família de les lamiàcies, pròpia de les Illes Balears i les Pitiüses, i pràcticament de tota la Mediterrània occidental, que també es pot trobar abundantment per les Canàries, Madeira i el sud-oest d’Àsia, que es reprodueix per llavor i per esqueixos.

Enguany va florir ja a començaments de gener i espero que les seves flors, tan apreciades per les nostres amigues abelles, indispensables per a la pol·linització i per a la nostra pròpia supervivència, durin fins ben avançat l’estiu.

És medicinal, en infusió (una cullerada de flors, amb una tassa d’aigua bullida, després de cada menjada) és una gran ajuda contra l’estrès i l’ansietat, palpitacions, irritabilitat, insomni, taquicàrdies, i molt important per a les migranyes, que desgraciadament tant ens estan acompanyant darrerament. És un bon tònic digestiu que, a més, juntament amb la melissa, ajuda a eliminar els gasos de l’estómac i les rampes intestinals. Si l’ajuntem amb fulles d’olivera (mà de sant, com deia la meva estimada padrina Jerònima), ajuda a baixar la tensió arterial.

La lavàndula, a més de bella és bona per a la salut. (Foto: Joan Oliver)

Jo, personalment, l’estic emprant, juntament amb altres herbes (romaní, hipèric, llorer i orenga, entre d’altres), també de pròpia recol·lecció, per a massatges relaxants i esportius, per combatre el reuma, cops i picadures d’insectes. L’esperit i l’oli de lavanda (fets dins una botella de vidre hermètica i obscura que deixem quaranta dies al sol i a la serena) calmen ràpidament les tensions musculars, activen la circulació i ajuden a llevar més ràpidament el cansament.

Les flors assecades al sol, posades dins bossetes fetes de retalls de roba, serveixen per foragitar les arnes dels armaris, donant un suau perfum a les nostres peces de vestir. L’espígol o tomaní, aplicat també externament, barrejat amb sàlvia (tres cullerades de cada ingredient, bullides amb dos litres d’aigua durant dos minuts) corregeix l’excés de grassa de la pell i és un bon desodorant per els peus i les aixelles. A més del seu agradable i atractiu perfum, la lavandula és resistent a les dures sequeres i, molt important, ajuda a repel·lir els mosquits que tant ens molestaran en els  mesos de calor.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt