Ara llegint
La mòllera de fang, veïna de la gamba

La mòllera de fang, veïna de la gamba

La mòllera de fang (Pyicis blennoides) és un peix de carn no tan fina com el seu parent la mòllera de roca (Phycis phypis).

Podem trobar-lo molt sovint als mercats de les nostres illes. La mòllera pertany a la família dels gadidaes, una família composta de dues varietats, la que avui comentem i la mòllera de roca.

La mòllera de fang és un peix bentònic que viu des de la zona litoral fins als 300 metres de fondària aproximadament, sobre fons fangosos o arenosos.

Sols és present a la Mediterrània occidental, central i Egea fins a Turquia i les costes del Líban, Israel i Egipte. A l’Atlàntic oriental la podem trobar des d’Escandinàvia i Islàndia fins al Marroc, incloent-hi Madeira i les Canàries

La mòllera dibuixada per Adolfo Erranz.

La mòllera de fang o brotola de fango, en castellà, és un peix de cos allargat i de secció arrodonida des del cap fins a l’anus i bastant comprimit des de l’anus fins a la cua. El musell és arrodonit i el peduncle caudal fi. La boca i els ulls grossos i les dents petites i còniques, té una barbeta al mentó que la fa característica. La carn del cos és blana. Té escates petites i caduques. La coloració és grisenca més o menys obscura, amb el ventre blanquinós i les aletes dorsal, anal i caudal orlades de negre.

És una espècie amb una dieta variada on predominen els peixos i els crustacis. La talla màxima citada és de noranta centímetres, però a les nostres aigües no supera els 45, degut sobretot a la forta pressió que les barques de bou realitzen sobre el seu hàbitat a la recerca de la preuada gamba rosada.

Els pescadors el pesquen amb barques de bou i ocasionalment amb tremalls i palangres. Els pescadors esportius ocasionalment poden pescar mòlleres amb volantí. No és tan preuada com la de roca, tot i que la seva carn és considerada bona i el seu preu no sol ser molt elevat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt