Ara llegint
La poda. La vinya i el vi de l’any 2021 (3)

La poda. La vinya i el vi de l’any 2021 (3)

La poda anual és una pràctica obligada si es vol mantenir el bon rendiment dels cultiu de les vinyes. Els ceps poden créixer molt, de no podar la conseqüència seria que baixaria la s producció i, especialment la qualitat dels raïms. La pràctica de la poda no és difícil, però sí que és necessari tenir una bona preparació, perquè no es tracta de tallar de qualsevol manera, sinó fer-ho de manera adequada, cada tipus de varietat de vinya i cada tipus de cultiu té les seves demandes.

Vinya abans de la poda. (Foto: Toni Bennàssar)

Existeixen dos tipus de poda: en sec i en verd, que es fa quan la planta ja ha tret fulles i raïms. Avui parlam de la poda en sec que es fa en aquesta època de l’any. Hem entrat de ple a l’hivern. Temperatures baixes, enguany especialment fredes, que han fet que la vinya estigui en el seu període de descans. És el moment de la poda en sec que cada viticultor realitza en el moment  que considera més oportú, però que sempre s’estén entre desembre i principis de març.   

Ceps ja podats. (Foto Toni Bennàssar)

En general, el que es pretén amb la poda és:

  • En els primers anys donar forma a la planta per facilitar totes les operacions de cultiu en els anys successius.
  • Aconseguir collites anuals regulars i que els raïms madurin bé i vagin millorant la seva qualitat.
  • Limitar el poder vegetatiu de cada varietat i adaptar-la a les possibilitats de cada cultiu aconseguint una bona circulació i distribució  de la saba a tota la planta,  tenir bona ventilació i  insolació per millorar la fotosíntesi i evitar malalties.
  • Evitar la pèrdua de potencial vegetatiu
Cep amb la malaltia de la llenya Petri, color marró. (Foto: Toni Bennàssar)

Més endavant parlarem dels diversos tipus de poda.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt