Ara llegint
L’Alzinar: Els robatoris i la brutícia de Ses Tres Creus i els cirers florits

L’Alzinar: Els robatoris i la brutícia de Ses Tres Creus i els cirers florits

La Natura és un espectacle grandiós, imparable i insuperable. Després de l’impressionant, poètic i majestuós desplegament floral dels ametllers (a partir de la setmana passada ja estan replets d’ametllons), ara ens toca el farciment de les delicades flors blanques i roses  dels cirerers, d’obligada i ràpida visita, ja que el seu gaudiment dura només unes poques setmanes, i ens recorden que l’enyorada primavera d’estiu, que enguany ens entra oficialment el dissabte, dia 20 de març, a les 10-37’ hores, segons informació oficial de l’Observatori Astronòmic Nacional, està a punt d’arribar, amb aquesta gran promesa d’aquests esplèndids arbres carregats de fruits, olors, gusts i colors.

Excés de menjar més inactivitat, igual a sobrepès i obesitat. (FOTO: Joan Oliver).

Viure més menjant menys.

“La salut és el teu primer regal. No ho és tot, però sense ella tot el restant és res. El Cel ets tu. Tot el restant és meteorologia”.  (Pema Chödrön).

Està ben clar què, a més del confinament, mascaretes, virus, problemes econòmics, problemes laborals, problemes de salut, efectes adversos, morts, tancament de negocis… la problemàtica covid-19, ens ha aportat, a una gran majoria de ciutadans, un extra de sobrepès i obesitat, degut -entre altres- a la inactivitat, als mals hàbits alimentaris, problemes econòmics, emocionals i psicològics, ingerint moltes més calories que les cremades, factors completament negatius què, com destaca la Societat Espanyola d’Obesitat, ja ha portat a un 44% dels espanyols a augmentar entre 1 i 4 quilos de pes, de mitjana, durant aquestes tristes dates, amb uns lamentables resultats globals d’un 60 per cent de la població amb excés de pes, i més d’un 20 per cent d’ells amb obesitat.

Segons recents estudis científics de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra,l’excés del menjar, l’excés de calories, comporta bastants de problemes de salut. Segons Francisca Oliveira, coautora del treball es tracta d’un descobriment molt important per afavorir la prevenció de l’obesitat. En paraules d’Oliveira “Comprendre com la dieta impacta en l’envelliment serà una nova forma d’evitar o reduir malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer o el Parkinson”. Es pot començar a evitar l’excés de carbohidrats reduint la cafeïna (cafè, te, mate, coca cola, Pepsi cola i totes les begudes amb cola); eliminant el sucre blanc, augmentant les proteïnes de la teva dieta, reduint una mica l’arròs, patates, pastes, pa, augmentant el consum de fibra, menjant a poc a poc i mastegant bé, bevent més aigua… si volem viure més anys i amb més salut.

Tomatigueres d’esqueix, de l’any passat, encara en plena producció.  (FOTO: Joan Oliver).

Sembrar esqueixos d’aromàtiques.

Atenint-nos a un parell de consultes fetes, hem de comentar, que baix del nostre punt de vista, els empelts s’han de fer sempre en quart creixent, un dia sense vent, i a les hores més fresques del dia. Els empelts de corona es fan principalment a finals d’hivern quan comença a pujar la saba i s’obrin els primers ulls. Els empelts d’escudet, es fan principalment dins l’agost, també en lluna ascendent. Els rosers es poden empeltar pràcticament cada mes de l’any, com tot, també en quart creixent

La sembra d’esqueixos (primavera i tardor), molt útil per les herbes aromàtiques i arbusts (tapereres, romanins, sàlvia, parres, rosers…), s’han de fer sempre en quart minvant o lluna descendent, enterrant-los en posició obliqua, un poc menys de la meitat (l’ideal és fer mudes entre 10 i 15 centímetres), i solen tardar uns dos mesos (en aquests moments estem fent proves amb tapereres i romaní).

També, com ja en parlarem fa un any, tots els brots que es rompin de les tomatigueres que aviat sembrareu, es poden convertir en noves tomatigueres, sembrant-los immediatament, regant-los, i mantenint aquesta humitat necessària per a l’arrelament.

Runes antigues completament abandonades i sense cap tipus de control. (FOTO: Joan Oliver).

Ses Tres Creus.

Decebedor, indignant, lamentable i vergonyós…  Ahir el matí decidirem, amb els al·lots de l’escola municipal de ciclisme del C.C.D.S., pujar al Puig d’en Barrera, per visitar la cova de Ses Tres Creus, a la que, segons la tradició, es varen amagar les sagrades formes de l’església de la nostra vila durant el saqueig dels moros de l’11 de maig de 1561, i les restes de l’inacabat monument del Cor de Jesús, que daten de la dècada de mil nou-cents quaranta; desgraciadament runes antigues completament abandonades i sense cap mena de control, on hi prolifera el gamberrisme, les pintades, els grafits, el deteriorament, amb un entorn completament ple de brutícia, llaunes, papers i enderrocs abandonats, sense comptar el lamentable i ja bastant gran, espoli de pedres, tant del monument com de les escales (què ho converteixen en perillós per als visitants) que ha sofert especialment durant aquestes dues darreres dècades, dins una de les zones més visitades i privilegiades, amb vistes impactants i panoràmiques de la sempre encisadora Vall dels Tarongers.

@Foravila_IB

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt