L’Alzinar: Balleu maleïts! Dèficits nutricionals i com dormir millor
Balleu maleïts!.
El ball és el llenguatge ocult de l’ànima (Martha Graham).
Des de sempre, a l’Alzinar, vos havíem parlat i aconsellat portar una dieta sana, comprar i menjar productes locals o de proximitat, dormir les hores necessàries, fer relaxació i meditació, caminar, anar amb bici, no abusar dels medicaments, pujar per les escales i no pels ascensors, dedicar-nos més temps, i cuidar-nos més nosaltres mateixos…
Però mai havíem parlat d’aquesta activitat humana, ancestral, saludable i universal què és el BALLAR, divertida forma d’afegir molta més activitat física, necessària per a tots, de cada vegada més, què ens ajudarà a millorar la nostra vida, la nostra salut, la nostra sincronització i coordinació, la nostra resistència, a motivar-nos, i encara que pareixi increïble a reduir el nostre cansament i augmentar el nostre rendiment físic.
A més està clar que ballar potència la cohesió social i, per descomptat, ballar, segons alguns antropòlegs, és la versió més sofisticada del ritual d’aparellament amb el sexe oposat. No anàvem tan malament quan érem jovençans aspirants a picadors!
Ballar, com caminar i passejar amb bicicleta, és una saludable alternativa pels que no els agrada, no tenen temps, o no els basta el seu pressupost (molt habitual avui en dia degut a la manca de treball i restriccions pel maleïda Covid-19) per anar al gimnàs, ja que gràcies als seus beneficiosos efectes augmenta la mobilitat del maluc (part inferoexterna de l’os coxal i la superior del fèmur), la flexibilitat de l’esquena, la capacitat aeròbica i la força muscular, a més d’alentir el deteriorament cognitiu, i augmentar la producció d’endorfines, tan necessàries quan ens acostem (o ja hi estem) a passes agegantades a la tercera edat.
Dèficits nutricionals.
Dins la medicina tradicional es gasten grans pressupostos per a la investigació, així com en la lluita contra els aliments massa grassos, massa salats, massa dolços, massa…, però lamentablement no es fa res per a informar a la gent, als soferts contribuents, sobre la importància d’una alimentació complementària, però pràcticament inevitable avui en dia, especialment dins les grans ciutats, per la mala alimentació habitual que portem.
De fet, fins i tot, menjant un poc de tot, amb una dieta equilibrada (segons hem deduït, any darrere any, a les immillorables i additives Jornades d’Esport Base del Consell de Mallorca, dirigides pels bons amics doctors Bartomeu Marí i Teo Cabanes, també aturades des de fa dos anys, a causa de la maleïda Covid-19) és impossible assolir nivells òptims de diversos nutrients essencials, incloent-hi la vitamina D, la vitamina C, les vitamines B1, B6, i la vitamina E, per les altes exigències derivades d’aquesta estressant vida moderna què portem, a la pobresa alimentària nutricional disponible normalment a les grans superfícies, dins les grans ciutats, (a no ser que comprem les verdures, les fruites, la carn…, als mercats directament als nostres pagesos); i als lamentables canvis en els hàbits alimentaris, abandonant la tradicional, insuperable i saludable dieta mediterrània.
El trist resultat és que una proporció significativa de la població illenca no arriba al nivell de salut que seria possible amb nivells òptims, parlant-se ja de més d’un 80% dels adults amb deficiència de vitamina D; d’un 40 a un 90 % de les persones que estan per sota dels 2/3 dels recomanats complements de zinc en la dieta; més del 20% de la població té signes biològics de la deficiència de vitamina B1; més del 16% de la població té signes de deficiència de vitamina B6; molt més del 20% dels homes tenen nivells baixos de vitamina C; i bastant més del 23% de les dones tenen botigues insuficients de ferro.
Aquests dèficits nutricionals són en gran mesura un major risc de malaltia, menor resistència a les infeccions, un sistema immunitari menys vigorós, compten amb menys energia, rebenten per l’estrès…
Plantes per dormir millor.
Òbviament, res millor que un bon bany calent abans d’anar a dormir. Evitar les menjades copioses, els estimulants com el cafè, el te, l’alcohol i, per descomptat, certes pel·lícules o rotllos televisius de la caixa beneita que, a més, aporten molt poc a la nostra cultura.
Històricament les flors de til·ler seques, aquest beneit arbre que ens dona ombra dins bastants dels nostres carrers, es consumeixen en forma de te contra l’esgotament nerviós i l’insomni.
La valeriana que, com les flors de til·ler, tampoc produeix dependència, facilita també la son en casos d’insomni, però els resultats tampoc acostumen a veure’s tan ràpidament com amb els psicofàrmacs. Nombrosos estudis han demostrat, al llarg dels anys, la seva activitat en el sistema nerviós central: és relaxant, sedant i antiespasmòdic. Cal prendre valeriana durant almenys 2 a 3 setmanes abans que es sentin els efectes.
Però si vostè, estimat lector, està cercant un altre medicament natural eficaç contra l’insomni, li recomano personalment que provi les flors seques de la camamilla, amb propietats suaus sedants, que els illencs podem recollir als nostres paratges muntanyencs, o inclòs ja cultivats dins els nostres propis olivars, en un dia sec i assolellat i assecar-los a l’ombra. Les infusions s’han de tapar bé per tal d’evitar que s’evaporin els olis essencials, que són els encarregats de lluitar contra el nerviosisme o l’insomni, a més de ser també adequats per alleujar els efectes físics de naturalesa psicosomàtica produïts per la depressió. També, segons ens asseguraven ja els nostres padrins, té nombrosos components amb efectes positius per a la salut, afavorint la digestió en augmentar la producció de sucs gastrointestinals, afavorint el trànsit intestinal; evita còlics, flatulències i digestions pesades; és tranquil·litzant, antiparasitari, antiinflamatori…