Ara llegint
L’Alzinar: El calendari lunar i com viure en harmonia amb el cos, la ment i l’entorn

L’Alzinar: El calendari lunar i com viure en harmonia amb el cos, la ment i l’entorn

Encara que de vegades em sento perdut, se que milloraré de mica en mica. (Chriss Braund).

El calendari lunar.

Amic lector el teu cervell, el teu cor i el teu esperit estan programats per a ser feliços, completament feliços, l’únic que has de fer és observar i cercar aquesta felicitat en el lloc correcte.

La Lluna des de sempre ha exercit fascinació en l’ésser humà, ha estat font d’inspiració dels poetes i amiga dels enamorats.

Ha estat venerada i associada, des de temps remots, a la fertilitat i les emocions, influeix en les marees, les pluges, els animals, les plantes i els éssers humans.

Fa milers d’anys, i gràcies a l’observació de les diverses fases d’aquesta, l’home va aprendre a sobreviure en un món que li era hostil; va aprendre a través de les diverses fases quan era el moment de sembrar o de recollir la collita, guiant-se així pel que anomenem “calendari lunar”, o senzillament ho va utilitzar per mesurar el pas del temps.

El nostre calendari deriva del primitiu calendari romà, que comprenia un any lunar de 355 dies i períodes intercalables de 22 a 23 dies.

L’any 46 abans de Crist s’adoptà l’any solar de 365 dies i 6 hores, havent-hi cada quatre anys un any bixest. El decret del Papa Gregori XIII, l’any 1582, va corregir la diferència d’un dia que s’anava acumulant cada 128 anys solars, passant-se del 4 al 15 d’octubre.

El “quart creixent” es produeix quan el Sol il·lumina l’hemisferi dret de la Lluna i dura al voltant de 13 dies, aquests són dies de regeneració. Aprofita aquesta fase per a començar un nou projecte, pintar, canviar mobles de lloc…, realitzar tractaments de bellesa (ja que els porus estan més dilatats) i tractar problemes de pell, tallar el cabell i ungles perquè creixin de forma més ràpida i forts.

Dins la “lluna plena” la Terra es troba entre el Sol i la Lluna, i aquesta apareix totalment il·luminada, el Sol i la Lluna ocupen el mateix grau del zodíac. La seva durada és d’un dia, encara que els seus efectes es deixen sentir el dia anterior i el posterior. Durant aquesta fase, ens mostrem més irritables o eufòrics i és possible que ens costi agafar el son o patim de migranyes o migranya. Exerceix gran influència sobre l’excitació sexual, és el moment de conquerir aquesta persona que tant t’atreu. És bon moment per signar contractes, fer compres i refermar relacions. Plantar plantes carnoses o amb molta aigua, com a carabasses.

Dins el “quart minvant”  el Sol il·lumina la meitat esquerra de la Lluna, durant aquesta fase aproximadament 13 dies. És ideal per treure la brutícia, per a netejar vidres, pintar o envernissar, fer reparacions, neteja de cutis i depilacions No s’hauran de tallar les ungles, ja que creixen més fràgils. Començar una dieta (procurant beure aigua en abundància). Fer esport. Acabar tasques pendents.

Dins la “Lluna Nova”  aquesta està situada entre la Terra i el Sol que il·lumina la cara de la Lluna que no veiem. Durant aquest període s’acomiada de noltros per uns dies. Només n’hi ha una al mes i els seus efectes duren el dia anterior i posterior. S’ha de plantejar abandonar vells hàbits o costums no beneficioses (tabac, alcohol).  Per fer dejuni és un moment ideal. Favorable per descansar, ja que s’està més tranquil i un té major capacitat d’autocontrol.  Sembrar cereals…

La lluna sempre ha estat font d’inspiració dels poetes i amiga dels enamorats. (FOTO: Ana Villarubia).

Operació biquini.

Com cada any, per aquestes mateixes dates, tornem a assistir al bombardeig mediàtic de les multinacionals que intenten enroscar-nos cremes reparadores i rejovenidores dins la posada en marxa, contrarellotge, de la clàssica i contranatural operació biquini.

El cos, aquesta perfecta màquina humana per llei es va desgastant, va tornant vell poc a poc, i ens fa passar per totes aquestes meravelloses etapes que anem gaudint (a pesar del mal d’esquena, entre d’altres) al llarg de tota la nostra vida, etapes que molts pareix no volen acceptar, cercant ofertes miraculoses que els llevin de cop anys i quilos.

Està científicament demostrat que el millor és, sempre, portar al llarg de l’any una adequada alimentació, consumint productes locals, o de proximitat (la dieta mediterrània és la millor del món), i fer exercici físic regularment (caminar, ballar, passejar amb bici, fer esports saludables…), cuidar les nostres relacions socials, el nostre humor, la flexibilitat mental, saber dir alguna vegada que no…

El millor és, sempre, portar al llarg de l’any una adequada alimentació, consumint productes locals, o de proximitat… (FOTO: Joan Oliver).

Ens anomenen somiadors, però no saben que som els que menys dormim.

Viure amb harmonia.

Els desastres, desgraciadament de cada dia més habituals, les dures confrontacions, les punyeteres guerres… ens recorden, una vegada més, que la mare Natura, sàvia, poderosa i imprevisible, és la que mana.

Gràcies a n’aquesta civilització materialista i consumista, avui en dia, per més inri globalitzada, la Terra, el nostre planeta, com tots sabem, està perdent ràpidament el seu fràgil equilibri i la seva capacitat auto regenerativa. Tot el sistema està en perill.

L’interès comú bàsic per a tots els illencs hauria de ser, indubtablement, el manteniment de les condicions per a la continuïtat de la vida i de la mateixa Terra, autèntic superorganisme viu.

Viure bé és sinònim de viure amb harmonia amb el cos, la ment, les emocions, relacions i entorn, gaudir, sense destruir, de la muntanya, el mar, la natura i les persones. Tanmateix, tots formem part d’un petit microcosmos que estem obligats a cuidar dia a dia.

Dins un planeta canviant, en el que tots depenem íntegrament de l’equilibri natural, resulta il·lògic, i fins i tot irracional, vulnerar el principi bàsic de mínimes precaucions, hauríem d’anar, junts, cap a un camí de convivència no destructiva, de recerca de equilibri i harmonia.

Collits i menjats directament del nisprer és com són més bons. (FOTO: Joan Oliver).

Els nispros ja prenen color.

Els nispros, aquests fruits amb polpa carnosa i dolça, però amb un lleuger toc àcid, ja comencen a agafar el seu color ataronjat.

En ser madurs ens aporten 50 quilocalories per cada 100 grams. De cada 100 grams de nispros: 85 grams són aigua, 12 grams corresponen a hidrats de carboni, 1’7 grams són de fibra, 0’4 són de proteïna vegetal, 0’2 són greixos.

Els nispros ens aporten vitamines C, E, B1, B6, B2, A (carotens) i B9, comptant també en la seva composició amb minerals com el potassi, el fòsfor, el calci, magnesi, sodi, ferro, zinc, iode i seleni. És destacable la seva acció astringent, diürètica, antiinflamatòria, antidiabètica, saciant, antidiarreica, hepatoprotectora, antiàcida, digestiva i antioxidant.

A més de collits i menjats directament del nisprer (és com son més bons), es poden menjar com a postres, o saludables menjades (el millor per a la nostra salut és fer cinc menjades diàries, amb més petites quantitats), es poden fer melmelades, conserves, salses, dolços, rostits o ensalades.

Impresentable

És inconcebible com s’estan carregant el nostre patrimoni: “esto no estaba ayer”… I si un bàmbol com tu, no hagués passat i fet aquest desastre, “esto tampoco estaria hoy”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt