Ara llegint
L’Alzinar: La pesca del raor a Mallorca i reduir el nostre nivell d’estrès

L’Alzinar: La pesca del raor a Mallorca i reduir el nostre nivell d’estrès

El ritme intens i desbocat de la vida actual, l’estrès, una sobrealimentació, i damunt poc natural i equilibrada, el sedentarisme degut, entre altres coses, a les conseqüències de la maleïda Covid, poc dormir, les substàncies tòxiques de l’ambient, menjar i begudes, ens estan produint, de cada dia més, una sobrecàrrega tòxica, que es nota amb la nostra manca d’energia, mal de cap, molta de mala llet interior, que a més exterioritzem, inflor abdominal…

És hora de començar a reaccionar ja, si volem viure molts d’anys saludablement.

Una cosa tan senzilla com dormir com toca, i les hores que toquen (de 7 a 8 hores diàries, durant el vespre), pot tenir un impacte molt positiu en el nostre sistema immunitari, quan dormir malament i poques hores indiscutiblement ho debilita, no recuperant-se ni regenerant-se de les possibles lesions.

Hem d’intentar reduir el nostre sobrat nivell d’estres, de sempre mal company de viatge, que a més pot intervenir en la capacitat de reacció dels glòbuls blancs contra les infeccions del nostre organisme. El més recomanable, i el que m’ha ajudat més al llarg de la vida, és la pràctica de la meditació (gràcies, Pilar Salvador) i la respiració conscient.

I com no, el nostre millor aliat, que defensem setmana darrera setmana, l’exercici físic, l’esport (caminar, passejar amb bicicleta, ballar, nedar…), que a més de mantenir-nos sans i en forma, contribueix indiscutiblement a reforçar el nostre malmenat sistema immunitari, inclòs contra el maleït coronavirus, com ja comentàvem fa un parell de setmanes.

Ha començat la pesca del raor, fins al pròxim 31 de març de l’any proper. (Foto: Fernando Blesa)

La pesca del raor a  Mallorca.

La pesca del raor a Mallorca és una pràctica molt popular, sobretot ara, a finals d’estiu, quan ja s’ha aixecat la veda (dimecres, dia 1 de setembre, fins al dijous 31 de març del 2022), que teòricament ha garantit la capacitat d’auto renovació de l’espècie i ha aconseguit augmentar les dimensions fins als 14′6 centímetres, envers els 12,4 d’abans. Es preveu enguany una bona temporada de pesca, d’un dels peixos més cars del món, inclòs millor que la dels anys anteriors, del que només se’n poden agafar 50 per persona i dia, amb un màxim de 300 per vaixell.

Els raors són molt apreciats per la seva carn blanca i fina. La forma més comuna de preparar-los són fregits, amb oli d’oliva, sobre la planxa o la graella, i a l’estil insular. És a dir, sense treure’ls les escates, coberts de farina i banyats en ou batut. Acompanyats d’un vi fresc blanc, millor mallorquí; els raors a la planxa constitueixen una experiència gastronòmica excepcional.

La profunditat en què es capturen oscil·la entre un i cinquanta metres, encara que el més normal és pescar entre els 8 i els 30 metres.

La pesca del raor és principalment de caràcter recreatiu (les Balears i Pitiüses compten amb un total de més de dotze mil llicències d’embarcacions recreatives), de forma professional són pocs els que s’hi dediquen, i a més de forma ocasional.

Les serves, en perill d’extinció, tenen propietats medicinals astringents (Foto: Joan Oliver)

Les serves, aspre dolces.

Dilluns passat, replegant les ovelles per dins l’olivar de la veïnada, vaig descobrir una nova (la segona) servera, arbre pràcticament en perill d’extinció.

Les serves, fruit del server, són una de les fruites més típiques del mes de setembre, que des de fa bastants d’anys pràcticament ja no es comercialitzen, amb propietats medicinals astringents.

El seu gust és aspre i dolç, tota una experiència per qui no l’ha provada mai, sent una autèntica golosia infantil dels nostres avantpassats.

Per a poder-les menjar s’han de deixar sobre madurar enterra, o bé compostes dins una caixa amb palla, fins que agafin aquest color marronós especial que tenen quan són madures, ja que en ser verdes són molt aspres, i no es poden menjar.

A part de consumir-les directament (les que no es recolleixen serveixen d’aliment d’aucells i altres animals que després es cuiden d’escampar-les seves llavors), les serves també serveixen per fer melmelades i alguns licors, en convertir-se aquests darrers en un suc alcohòlic fermentat que els romans anomenaven “cerevisa”, d’on deriva la paraula cervesa, que al final no té res a veure amb el mot original.

La promoció dels productes locals està reactivant l’economia. (Foto: Joan Oliver)

Els productes locals reactiven l’economia.

Competir avui en dia per arribar a mercats propers i llunyans, ha de passar necessàriament per la diferenciació i l’especialització, conclusió a la qual, a poc a poc, han anat arribant els nostres pagesos i les cooperatives illenques.

La promoció de productes d’origen local, frecs i de temporada, preservant les pràctiques tradicionals des de la innovació tecnològica, estan reactivant l’economia i en definitiva, garantint la qualitat de vida i la sostenibilitat econòmica de les Illes.

En aquest sentit, els productes locals són singulars, diferents i en el seu valor afegit s’hi identifica l’essència del seu territori. Quan comercialitzem un producte local estem comercialitzant i venent també el territori d’on prové.

Consumiu sempre productes locals!.

Les saboroses pitaies han tornat a florir aquests dies. (Foto: Joan Oliver)

Els èxits et focalitzen, però els somnis et donen poder!

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt