Ara llegint
L’Alzinar: Quina calorada! Ametlles de Mallorca, exercici i Covid-19

L’Alzinar: Quina calorada! Ametlles de Mallorca, exercici i Covid-19

Mallorca, les Illes Balears, i inclòs la península, estan registrant aquests dies les temperatures més altes (passant els 40 graus) i amb més humitat de l’any (i damunt amb els punyeteros moscards que no ens deixen viure tranquils), per una nova forta onada de calor (Ibanat, per meteorologia extrema, ha suspès totes les autoritzacions d’ús de foc a les nostres illes, des del 13 al 15 d’agost), amb gran risc d’incendis, que sembla, afortunadament, començarà a baixar a partir d’aquest mateix dilluns, què està causant autèntics estralls per deshidratació i cops de calor propiciant, per manca de previsió, intervencions dels Bombers de Mallorca, Guàrdia Civil i Protecció Civil.

Com comentava un company a les xarxes socials, “sortir a la terrassa a prendre la frescapot ser un esport d’alt risc, durant aquests dies”.

Quin estiu que ens ha tocat, se’ns farà llarg enguany. És pràcticament impossible treballar la terra si no ho fèiem a primeres hores del matí o al final del capvespre.

A més dels líquids habituals que bevem (de dos a tres litres diaris), perfectament conservats i fresquets dins l’estimat i tradicional càntir, hem de menjar bastant fruita, que igualment ens ajuda a hidratar-nos pel seu alt contingut en aigua.

El bessó mallorquí és molt més bo i molt més gustós que el californià. (Foto: Joan Oliver)

Mengeu ametlles de Mallorca.

Ningú presumeix ja d’anar a tomar i collir ametles, ara ja no queda molt bé, i a més amb aquest baté de sol que feia avui, semblava que xapava roques. Aquesta activitat ancestral ha estat sempre lligada amb les meves curolles, aquests ametllers sembrats pels nostres avantpassats em porten molts bons records d’infantesa.

Però avui en dia, amb els preus que es paguen (els únics que fan negoci són els intermediaris) cuidar els ametllers només es pot fer per amor a la terra. No parlem de mecanitzar, ja que ni tan sols el valor del que reculls és suficient per pagar una màquina que ho faci.

Com han canviat les coses amb una sèrie d’anys. L’ametlla era una gran riquesa per l’economia illenca, i avui en dia quasi ni la mirem, inclús es venen més ametlles californianes que mallorquines. No és rar que els nostres camps es vagin abandonant.

Us puc assegurar, que el bessó mallorquí és molt més bo i molt més gustós que el californià, no ho poseu en dubte, tasteu-lo. I que me’n dieu del torró d’ametlla, del torró de neula que feien les nostres padrines, del torró fort, les ametles torrades, el massapà, o la saborosa i nutritiva llet d’ametlla que fa el nostre bon amic, col·laborador del Fora Vila, i millor cuiner Toni Pinya.

No sabeu el que perdeu. Mengeu ametlles de Mallorca!

Tot el que s’ha de fer són 30 minuts d’exercici, cinc dies a la setmana. (Foto: Joan Oliver)

Exercici i Covid.

Camina, camina i ràpidament trobaràs els saludables efectes d’aquest beneficiós esport.

En aquestes planes sempre hem defensat els beneficis de l’exercici físic (caminar, nedar, fer cicloturisme…) sobre la salut humana, que fet adequadament pot allunyar la depressió (un dels mals de la nostra generació), disminuir el risc de mort, i allunyar moltes de les malalties actuals, inclòs el temut Alzheimer.

Un recent estudi (fet sobre 48.400 persones adultes que havien donat positiu per Covid), publicat al  British Journal of Medicine (BJM), relleva nous beneficis de l’esport, ja que és (com molts sospitàvem) valuós per a protegir-se davant el coronavirus, ja que segons l’estudi els pacients sedentaris tenien el doble de probabilitats de ser hospitalitzats, 73 vegades més de possibilitats d’ingressar a l’UCI, i  49 vegades més de probabilitats de morir de Covid-19. Això significa que una simple caminada, o una passejada amb bici de 30 a 45 minuts, cinc dies a la setmana, a pas ràpid, pot tenir un gran efecte protector enfront d’aquesta maleïda malaltia.

Segons el prestigiós doctor Glenn Rothfeld, “no és necessari anar a cap gimnàs, aixecar pesos, ni passar hores damunt d’una cinta de córrer. Tot el que s’ha de fer són 30 minuts d’exercici cinc dies a la setmana, fent que el teu cor bombi més ràpid”.

Moment ideal per collir i assecar figues i tomàtigues. (Foto: Joan Oliver)

Tradicions populars.

Les velles tradicions parlen que si dia 29 d’agost (d’aquí dos diumenges), dia de Sant Joan degollat, es tallen els rebolls dels arbres aquests ja no tornaran a rebordonir (?).

Ara és el moment idoni per collir figues i tomàtigues i fer-ne el sequer, per tenir saboroses provisions per l’hivern.

Per Sant Magí (dia 19 d’agost) l’ametlla s’ha de collir. Crec que enguany caldrà esperar uns dies més, a pesar que estan obertes fa un parell de setmanes, però el bassó encara no està a punt.

Recordeu que per Santa Rosa (23 d’agost) és un bon moment per sembrar julivert.

Són molt bons també els albercocs i melicotons assecats al sol, ja que contenen nutrients capaços de returar els signes prematurs de la vellesa, a causa del seu alt contingut amb betacarotens, vitamina E i coure.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt