Ara llegint
L’hort a l’agost i els repel•lents naturals

L’hort a l’agost i els repel•lents naturals

Divendres acabà el juliol, en plena basca de calor, la primera seriosa d’enguany, amb registres històrics de temperatures, inclòs per sobre dels quaranta graus (44º a s’olivar de Sa Figuera del Port de Sóller, el dimarts, dimecres i dijous, a la una del capvespre), i nits tropicals suant i sense poder dormir, a més dels perillosos rics d’incendis, en nivells molts alts o extrems, en gairebé tot l’estat espanyol, segons subratlla l’Agència Estatal de Meteorologia

Ha començat l’agost.

I ahir dissabte, començàvem el nou, apassionant i calorós (teòricament sol ser el mes més càlid de l’any, amb permís del setembre, és clar) mes d’agost, vuitè del calendari gregorià, en honor a Cèsar August, el primer emperador romà.

Aquest recent començat mes d’agost ens espera de nou amb temperatures per sobre de la mitjana històrica, (segons els nostres padrins -què ho sabien tot- el període més calorós de l’any sol ser entre el 15 de juliol i el 15 d’agost; i un any més sembla que es complirà).

Però a partir d’avui, diumenge, segons les previsions, pareix que hi haurà una petita i generalitzada baixada de temperatures, degut a les masses d’aire que ens començaran a arribar, i que poden fer que aquestes no siguin tant altes durant tres o quatre dies.

Dites populars de l’agost.

– Quan l’agost plora, la verdura és bona.

– Pluja d’agost, safrà, mel i most.

– Pluja d’agost, bona per als horts.

– Si plou massa per l’agost, no gastis diners amb most.

– Ni a l’agost caminar, ni al desembre navegar.

– La lluna de gener i el sol d’agost són els millors de tots.

– Aigua d’agost, ni vi ni most.

Els horts a l’agost.

És el millor temps per a collir i menjar melons i síndriesfresquets, així com les saboroses figues que, ja madures, irromperen als nostres camps a partir de la setmana passada.

És hora de fer la collita de la ceba seca, les carabasses i els saborosos carabassons,pebres, cogombres, els primers fesols de fava, bledes, cols, raves i ravenets, encanyar les mongeteres, els fesols pintats i els fesols de fava, si encara ho ha havíem fet; podar i relligar les tomatigueres. I atenció, les figues de moro i els murtons ja comencen a madurar. Les tomàtigues, albergínies i pebres estan ja al seu punt àlgic, en ple esplendor.

El dia de Sant Llorenç (dia 10 d’agost) és costum segar el moraduix i l’herba sana, abans de la sortida del sol.

Segons resen les tradicions, per Sant Magí (19 d’agost) l’ametlla s’ha de collir (aquests dies comencen a obrir-se).

És hora de sembrar pèsols, raves, ravenets i julivert (aquest darrer per Santa Rosa, dia 23 d’agost), patates, faves, cols, pastanagues (perSant Ramon Nonat, 31 d’agost, la pastanaga ha d’estar sembrada), apis, naps d’arrel, porros, espinacs, col llombarda, bledes, remolatxa i ruda. I per els que els agraden les bones calçotades, el mes d’agost es sembren els calçots, aprofitant els probables primers ruixats de finals de mes, sinó tocarà regar-los, per aspersió, sudoració, les clàssiques síquies o degoteig.

És el moment de trasplantar les nostrescebes, enciams, escaroles, lletugues, endívies i carxoferes (les carxoferes del mes de juliol s’han mort totes).

Cal controlar la nefasta presència de les larves de l’escarabat de la patata (Laptinotarsa decemlineataa)a les albergínies, a les que ataquen voraçment. El millor remei és fer-hi una volta cada dia i acabar directament amb elles, amb els dits (la majoria d’insecticides, a més de no ser ecològics, no solerser efectius i calrepetir el tractament cada 10 dies).

Repel·lents naturals pels moscards.

I ara que els punyeteros mosquits i moscards no ens deixen viure, sabíeu que també existeixen molts de repel·lents naturals com l’oli de romaní i l’oli de murta (què podeu fer vosaltres mateixos a ca vostra), i que lo millor per les picades son la polpa de les fulles (de la part de baixa de l’àloe, les més velles) del polifacètic àloe vera barbadensis,planta perenne de la família de les Liliàcies, del que un dia d’aquests en parlarem un poc més àmpliament.

A més, les conegudes alfabeguera, menta i espígol o lavanda, col·locats a les finestres i portes poden ajudar a repel·lir l’accés d’aquests dípters dels subordre dels nematòcers.

I un bon repel·lent casolà, recomanat pels amics del COS (Cooperativa de Salut Medicina Integrativa), que podeu fer a ca vostra amb una botella amb dosificador d’esprai d’uns 100 mil·lilitres. L’omplim d’oli d’ametlles dolces, hi posem 10 gotes d’oli essencial de llimona, 10 gotes d’oli essencial de clau, i 10 gotes d’oli essencial de citronella i ho removem molt bé. Ho apliquem a la pell. Hem de tenir en compte que alguns olis essencials són fotosensibles i per tant hem d’anar amb prudència amb l’exposició al sol després d’haver-hi aplicat el gel. Normalment ho posarem al vespre que és quan més surten els mosquits. Si ho apliquem durant el dia, no hi posarem l’oli essencial de llimona. En menors de dos anys, reduïu a 5 gotes els olis essencials. I en menors d’1 any farem la mateixa preparació, però amb 5 gotes d’oli essencial d’espígol, o lavanda.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt