Ara llegint
L’orquídia balear

L’orquídia balear

Els camps i boscos de les Illes Balears floreixen durant la primavera i s’omplen de colors groguencs, rosats, blavosos o morats de les flors silvestres. D’entre totes, destaquen les orquídies. Balears compta amb unes 40 espècies d’orquídies silvestres que es poden trobar gairebé a tots els indrets de les Illes.

Al regne vegetal hi ha moltes maneres d’atreure els pol·linitzadors. La forma més comuna entre les plantes és destacar la seva presència amb els colors de les flors. Però en el cas de les orquídies, les seves flors també emeten unes substàncies amb olors semblants als que emeten les femelles dels pol·linitzadors. D’aquesta manera, atreuen els mascles des de llargues distàncies. A més, cada espècie ha desenvolupat la forma de les seves flors de tal manera que imiten l’aspecte de les femelles dels pol·linitzadors. L’insecte, un cop atret per l’olor, s’apropa a la flor, a la qual confon amb una femella. El mascle entra en contacte amb la bossa de pol·len, que queda aferrat a l’insecte, i quan aquest visita la següent flor, els pol·linis hi queden adherits i fecunden l’orquídia.

L’espècie “Ophrys balearica” és l’única orquídia endèmica de les Illes Balears, la qual neix a les garrigues i pinars. Com altres plantes del seu gènere, té uns falsos ulls que imiten la forma de la femella de l’insecte que la pol·linitza. Una de les característiques que més destaca és que, vista de costat, la flor sembla el cap d’un ocell. Tot i que la primavera és seca, la rosada dels dematins frescs cobreix d’humitat les flors de l’orquídia i l’ajuda a suportar la falta d’aigua.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt