Ara llegint
Medi Ambient no posa les boies per a transeünts a Port de Cabrera *

Medi Ambient no posa les boies per a transeünts a Port de Cabrera *

Segons s’ha pogut comprovar i s’ha denunciat, les boies verdes per a transeünts del Port de Cabrera no han estat instal·lades per la conselleria de Medi Ambient i és previsible que no ho siguin en la present temporada. Aquesta mesura perjudica especialment al sector de la nàutica més modesta i local i suposa una trava més en el gaudi dels ciutadans de les Balears dels seus espais naturals en benefici d’altres que disposen de més recursos i possibilitats.

Es tracta d’un conjunt de dotze boies ecològiques instal·lades el 2012 amb un cost, segons va informar en el seu moment el govern balear, de 26.000 euros. S’ha de recordar que a Cabrera just es pot fondejar fent servir les instal·lacions disposades al’ efecte per la direcció de Parc.

Sa Platgeta de Cabrera. (Fot Vila)

Aquestes boies eren usades per embarcacions de petita eslora, generalment procedents de les localitats costaneres de la rodalia com ara Palma, S’Arenal, Sa Ràpita, Colònia de Sant Jordi, Cala Santanyí…  En moltes ocasions, tant la seva tripulació com els viatgers, són  mallorquins que volen gaudir de les excel·lències de l’extraordinari entorn de Parc Nacional de Cabrera per unes hores. Aquestes boies permetien amarrar sense demanar autorització prèvia en un règim de “qui primer arriba, primer amarra” amb l’obligació de deixar l’amarrament en el mateix dia abans de la posta de sol. La seva proximitat al Port permetia que, una vegada desembarcats els viatgers, el patró pogués amarrar i arribar a la costa fàcilment, evitant la presència d’altres embarcacions en marxa. Per la seva modèstia no és habitual que aquestes embarcacions disposin de bots auxiliars com si disposen els velers i motores de grans eslores i preu.

La no instal·lació d’aquestes boies diürnes obliga a aquestes petites embarcacions mallorquines i als seus viatgers a amarrar en les boies situades al ben mig del Port i afrontar una exposada nadada en aigües profundes que en algunes ocasions pot arribar als 300 metres per arribar a les platges. En molts de casos els patrons, coneixedors d’aquest greu problema, eviten visitar Cabrera per evitar perills personals per a ells i els seus acompanyants.

També les boies grogues que delimitaven i separaven la zona de bany de Sa Platgeta del sector a on se situen les boies d’amarrament no s’han instal·lat. Això posa en perill als banyistes que desembarquen en el Port i volen fruir d’una estona d’esbarjo al costat dels emparrats construïts pel Parc per poder descansar.

* Aquest article va ser escrit el passat diumenge, 11 de juliol. Des de la Conselleria de Medi Ambient ens avisen avui que han iniciat la instal·lació de les boies al Port de Cabrera i ens comuniquen que en un parell de dies quedaran totalment instal·lades, tal i com es va fer en temporades anteriors.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt