Ara llegint
Patata, conreu mallorquí

Patata, conreu mallorquí

La patata és un tubercle comestible de la patatera, nutritiu i molt feculent, especialment ric en midó i en vitamina C, molt emprat en alimentació, en l’obtenció de fècules i d’alcohols i com a farratge, segons la varietat.

Aquesta hortalissa originària de l’Amèrica del Sud, va ser introduïda a Mallorca al final del segle XVI.

El cronista Pedro de Cieza, contemporani de Francisco Pizarro, la va descriure el 1550 i es considera que la portà a Espanya el 1554 com a curiositat. El 1573 va ser plantada a l’hospital de Sevilla per proporcionar menjar als malalts. Portada a Roma el 1588, el naturalista Charles de l’Ecluse la va descriure com una petita trufa o tartuffoli. Es considera que a Anglaterra, i procedent de les costes de Colòmbia, fou portada per Thomas Hariot cap al 1586, i posteriorment, al segle XVII es va adoptar el seu cultiu a Irlanda. En aquest segle, Europa, va patir els efectes d’uns hiverns molt durs que van afectar la producció agrícola i, com a conseqüència, la població patí la fam.

Al marge dels referents històrics, el clima suau de l’illa i la fertilitat de la terra, especialment a algunes zones (Sa Pobla – Muro), va propiciar que aquest conreu d’importació s’adaptés ràpidament en el nostre entorn illenc. Després d’alguns anys, el resultat va ser una patata de qualitat, capaç de competir en els principals mercats d’Europa. L’any 1924 es va sembrar per primera vegada a sa Pobla la varietat de patata anomenada Royal Kidney. Actualment, la seva collita és exportada a Anglaterra.

Tant Mallorca com Espanya en general no tenen el clima suficientment fred perquè la patatera pugui crear llavor per utilitzar-la per produir una següent collita. Així, els nostres terrenys fan una patata d’allò més excel·lent, però hem de menester importar patata per a la reproducció.

La varietat i la hibridació de la patata ha estat exponencial des del descobriment d’aquest tubercle herbaci per la cultura del vell món. La seva floració es dona a la primavera i a principis de l’estiu, depenent del lloc.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt