Ara llegint
Què podem fer, i que podem collir a l’hort, durant l’octubre?

Què podem fer, i que podem collir a l’hort, durant l’octubre?

Ja estem de ple al cor de la tardor. Dijous d’aquesta setmana encetàrem el nou mes d’octubre, que habitualment acostuma a ser un dels més plujosos, amb aiguats intensos i amb temperatures bastants suaus, però també amb la primera fredorada de la temporada. Sol ser un mes de canvis en el temps, en el comportament dels animals i del paisatge.Un mes que transita cap al fred de l’hivern i fa que tots els essers vius comencin el seu període d’adaptació.La gran majoria de les dites populars d’aquest mes esmenten l’arribada del fred i de com la natura s’hi adapta.

Els arbres de fulla caduca es comencen a tenyir de vermell per després despullar-se a poc a poc de les seves fulles, per reduir l’activitat biològica, i els grocs i ocres conformen els colors del jardí de la tardor; i com no, com avançarem ja fa tres setmanes, serà el mes de l’explosió dels bolets i els tan apreciats esclata-sangs (diuen que per Cúber, al Puig Major, ja s’han trobat els primers). Els cercadors ja es comencen a fregar les mans, i més vistes les pluges d’aquest passat divendres vespre.

El Rosari

Segons l’Església Catòlica el mes d’octubre va ser consagrat com un mes dedicat a la devoció del Rosari, ja que el dia 7 d’aquest mes, és a dir dimecres, és la festivitat de la Mare de Déu del Roser, festa que convida els cristians a descobrir el seu res. Joan Pau II en la seva carta apostòlica “El Rosari de la Verge Maria”, encoratjava als creients a resar el rosari per aprendre de Maria a contemplar la bellesa del rostre de Crist i a experimentar la profunditat del seu amor”.Santoral del dia d’avui:  Sant Francesc d’Assis, Sant Petroni i Santa Àurea.

Refranyer Popular

Octubre, com la majoria de mesos de l’any, està replet de dites populars, que resumeixen el que les persones que vivien estretament de la natura observaven del temps i del seu entorn:

Octubre, octubret, s’enduu la calor i ens porta el fred.

Per sant Francesc, fa els majors freds.

Fredeluga per l’octubre, neu segura.

Quan l’octubre trona, neu dona.

Pel Pilar, el tord ve i l’oreneta se’n va.

Quan l’octubre va a la fi, els ocells d’hivern són aquí.

Sant Lluc mai és eixut.

Quan a l’octubre es fa fosc, busca la vora del foc.

Tramuntana per Sant Miquel, octubre sec i serè.

Sant Vicenç plorer, tota l’aigua és sementer.

Per Sant Simó i Sant Judes, barques ajagudes.

Febres octubra’ls, o molt llargues o mortals.

Si a l’octubre fa fred, mor el cuquet.

Octubre bromós, hivern ruïnós.

Octubre tronat, hivern nevat.

Quan a l’octubre plou, el rovelló es mou.

Quan l’octubre és finit, mor la mosca i el mosquit.

Quan l’octubre va a la fi, tots els ocells de l’hivern ja són aquí.

Tots els bolets es poden menjar, alguns només una vegada!

Per què octubre és el mes desè si el nom prové del número vuitè?

La raó d’aquesta curiositat la trobem en l’origen del nostre calendari que, en gran mesura, manté les denominacions romanes. L’antic calendari romà arrencava al març, coincidint amb la primavera, i tenia deu mesos, amb un paquet de dies a finals d’any. Els primers mesos de l’any estaven dedicats als déus i deesses, de març a juny, i la resta tenia nom ordinal, de quintilis a december. En una reforma del calendari romà abans de Crist, el paquet de dies de finals d’any es van traslladar al principi, el que actualment són els mesos de gener i febrer. Es van conservar els noms dels mesos i així, octubre va passar d’ocupar el lloc vuitè al desè.

Què podem fer a l’hort

Totes les nostres plantes perennes, arbres o arbustos, tant els que tenim horts, com el que tenen horts urbans, inclosos els petits hortets dels balcons, necessiten abonament, especialment si es cultiven dins tests o petits recipients.

La tardor és un bon moment per aportar-los la corresponent dosi de fems o compost, que aniran absorbint poc a poc, millorant el seu sistema immunològic, fent als arbres més productius, i especialment més sans i resistents a les tant temudes plagues d’avui en dia. S’assimilarà millor aportant-lo en lluna descendent, associant-lo amb la lluna creixent.

El compost o material orgànic (fulles, alfals, palla, compost…) que aportem a la superfície de la terra mantindrà la terra aïllada del fred en l’hivern i del calor dins l’estiu, ajudant a retenir durant molt més temps l’aigua del regar, a més d’alimentar els organismes vius que es troben dins la terra: bacteris, fongs, cucs de terra…, vertaders transformadors del compost i nutrients per ales plantes.

És temps d’empeltar rosers, vinyes i nisprers. Altre temps era el moment en que els carboners començaven a fer les sitges per fer el carbó d’alzina, dins les muntanyes.

Les figues de Moro són una dels menjars típics d’aquestes dates.

Pebrers

A pesar de que es costum habitual dins la pagesia illenca, sabíeu que els pebrers no són anuals, com he descobert ja fa més tres anys als meus solcs? Els pebrers no viuen només un any, si ens cuidem de podar-los abans de l’hivern, abans de les gelades, ens poden acompanyar, al menys, quatre o cinc anys, i lògicament començaran a ser productius molt abans que els que sembrem anualment.

Collita del mes d’octubre

Albergínies, alls tendres, cebes tendres, carxofes,  figues de moro, kiwis, nous, ametlles (els que encara no les hagin collit, per l’excés de garroves d’enguany), magranes, melons, monegetes, moniatos, faves, raves, colfloris,  bròcolis, pèsols, remolatxa, pastanagues, peres, porros, tomàtigues (totes les varietats, incloses les de ramellet), patata novella, poncíns, arboces, nesples,  serves, atzeroles, caquis (estan a la seva plena), codonys, i ben aviat els murtons.

És bon temps per trencar i per salar les nostres preuades olives, els que en tenen, ja que la producció, com havíem avançat fa mesos, ha estat molt minva, segons les prediccions d’un 20 a un 30 per cent de la de l’any passat.

Sembrar el mes d’Octubre

És temps de sembrar blat, sègol, ordi, candial, faves, tramussos, porros, fesols, pèsols, espinacs, pastanaga, julivert, cebes, fonoll, enciam, escarola, endívia, mongetes,lletugues, remolatxa, faves (pel Pilar, dia 12 d’octubre),figueres (de tot tipus) i magraners, i com no, dins secà, guixes i xitxols. Podem trasplantar les lletugues, cols, porros, apis, freses, grells, enciams, cols i escarola.

Tasques de jardineria del mes d’octubre

La tardor és la millor estació de l’any per sembrar i trasplantar totes les plantes de fulla perenne, ja que aquests dies la terra ja té saó abastament i encara no fa molt de fred.

Si sembrem ara, els nostre ramells dins l’estiu estaran ben arrelats i aclimatats, i conseqüentment suportaran millor la calor i les sequeres de l’estiu.

És hora de plantar violers, roselles, clavells xinesos, crisantems, malva florida, pensaments, camèlies,asters, crisantems, camèlies, asters, lilàso lileres, jacints,narcisos, tulipes (tots els bulbs de  tardor), tamarells, geranis, i els lledoners, que solen tardar un any i mig a germinar.

També podem sembrar falgueres, plantes aromàtiques com la camamil·la, la sàlvia, l’herba-sana i l’herba-sana eivissenca (per esqueixos).

És temps de recollir i guardar els bulbs d’estiu i, com de costum, de fer treballar la compostera (fulles, herba, restes de la cuina, restes de poda, un poc de fems d’animals…), i de fer un bon repasso de manteniment a les nostres eines.

Teòricament (com altres 75 països) a finals d’aquest mes, la matinada del darrer diumenge d’octubre, es produirà es produirà el canvi d’hora, entrant l’horari d’hivern, tenint que retardar-se una hora el rellotge.

I com no, per acabar el consell setmanal, si no ho podeu produir procureu comprar productes de quilòmetre 0, és a dir, de pagesos de proximitat. I si són ecològics encara molt millor, especialment si en voleu consumir les fulles, ja que són les més exposades als tractaments amb insecticides.

Fotos: Joan Oliver

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt