Ara llegint
Una planta que tan sols la trobam a Campos

Una planta que tan sols la trobam a Campos

Hi ha plantes endèmiques que només les poden trobar a una de les nostres illes. N’hi ha d’altres que se les han arreglat per ser pressents a totes o quasi totes. N’hi ha unes terceres que, sense ser endèmiques de les nostres terres, només es poden trobar a llocs molt concrets i a zones geogràfiques molt petites.

Avui parlam d’una d’aquestes rareses que, tot i no ser endèmica de les Illes Balears (la podem trobar entre d’altres llocs a Melilla, Oran, Hifac o València) al nostre arxipèlag tan sols és present a Mallorca. I a Mallorca just la podem trobar a la platja de Ses Salines de Campos o dins el pinar de la Colònia de Campos. També s’ha identificat a vora mar a uns pocs indrets d’Eivissa.

L’Helanthemum caput-felis pertany a la família de les cistàcies que, a les nostres illes, es troba representada per setze varietats, entre les que trobam totes les estepes (cistus).
Pel que fa al gènere Helianthemum tenim quatre representants, tots ells rars o poc coneguts per la gent del camp.

Aquesta petita mata rep el seu nom per la forma de les poncelles de les flors: dos sèpals són més petits i estan una mica oberts cap a fora, els altres estan ben tancats i són molt peluts; tot plegat sembla un petit cap d’un animal (un moix). Les flors són grogues i vistoses. Tota la planta, però especialment les fulles, estan cobertes per pèls, donant una coloració blanquinosa a la planta. Viu sobre sòls arenosos, però també a les roques litorals.

En la catalogació del grau d’amenaça segons la categoria de la Unió Internacional de Conservació de la Natura rep el qualificatiu vulnerable. A més, es troba protegida en el catàleg de plantes legalment protegides de les Illes Balears a més del conveni de Berna, directiva de hàbitats. Per tant, parlam d’una joia de la botànica reconeguda a nivell mundial.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt