Ara llegint
Joana Maria Verger: “Quasi set anys de picar pedra per donar a conèixer els nostres productes, i seguim”

Joana Maria Verger: “Quasi set anys de picar pedra per donar a conèixer els nostres productes, i seguim”

Es Garrover de Mallorca és una empresa familiar dedicada, fonamentalment, al món de la garrova a més d’altres estris del sector primari a un magatzem ubicat a la població de Llucmajor. Joana Maria Verger Martín (Llucmajor 1977) és la responsable de l’empresa familiar i ànima d’aquest nou sistema de feina i, sobretot, de la nova vessant dedicada la garrova i als seus derivats. A base de molta feina, estudis, proves i moltes nits sense dormir Joana Maria va aconseguint, de mica en mica, fer realitat els seus somnis. Ella i el seu pare han entès que la garrova era un fruit amb moltes possibilitats i, a partir d’una visió responsable i respectuosa amb el medi ambient, han sabut llegir la història dels nostres avantpassats duta a la realitat d’avui.

Durant tres generacions, aquesta família s’ha dedicat de manera tradicional a la producció i transformació de la garrova, destinada al consum animal. Joana Maria Verger va dedicar molts d’anys de la seva  vida al sector de les finances, encara que el seu  desig més profund era poder dedicar-se a una feina més positiva i creativa.  Una cosa que aportés també un benefici a la societat i si era possible, relacionat amb allò que havia viscut des de petita: la garrofa.

Un dia, quasi per atzar i casualitat, va partir de viatge al Perú i va descobrir que allà la garrova era la base de l’alimentació de la seva gent: un cop molta i torrada, amb la farina resultant, elaboraven els pastissos. Destil·lant la garrova obtenien un ric edulcorant. Llavors, va pensar que  hauria d’intentar introduir aquest nou concepte a Mallorca.

Joana Maria Verger gaudeix del seu projecte de feina. (Foto: Es Garrover de Mallorca)

Com dins un somni, però ben real, l’any 2015, després d’anys de proves i moltes gestions, va néixer Es Garrover de Mallorca, una nova versió de tot allò que havia crescut amb ella. Una manera nova de considerar i revalorar  aquest fruit autòcton de les nostres Illes, sempre present en les nostres vides. En altres paraules, dignificar la garrova i situar-la al lloc que creia que es mereix. Així, amb aquesta intenció, van crear la línia de productes ecològics gourmet Johannis. Uns productes sense gluten i vegans, que poden acompanyar-nos en les nostres aventures gastronòmiques tant en plats dolços com salats.

Es Garrover de Mallorca

Es Garrover de Mallorca és un projecte orientat a la promoció del cultiu sostenible, no només en l’àmbit de producció, sinó també en l’àmbit de gestió de recursos, conscienciat de la necessitat de participar activament en la integració social de grups amb necessitats especials.

Un projecte, en definitiva, amb clara vocació col·laborativa. De fet, tota la fabricació es fa des de l’Associació del Taller Ocupacional Estel Nou de Sóller, un centre on hi treballen persones amb dificultats psíquiques i físiques, però que, de la mà dels seus responsables, duen a terme a una feina encomiable.

 
Els productes Johannis, creats per Es Garrover de Mallorca, són productes fets amb amor, contenen ingredients naturals, són un plaer per als sentits i una font de benestar per al cos.

L’empresa familiar és Productes Martín i fou fundada l’any 1945 per Juan Martín, padrí de Joana Maria Verger. Aquesta és l’empresa que produeix la garrova mentre que El  Garrover de Mallorca, és la que produeix i elabora els productes de garrova a Mallorca.

El garrover, l’arbre per excel·lència de Joana Maria Verger. (Foto: Xisca Calafat)

De sempre, la família Martín s’havia dedicat als productes de granel fins que va sorgir la idea de donar el valor que es mereixia la garrova. Un producte tan nostrat i que és present a les terres de la nostra illa quasi pam a pam.  La garrova hi era, però no s’havia fet cap producte que pogués romandre al rebost per anar-lo consumint de  diferents maneres ja fos com a xocolata, salses, farina, cafè…

Les línies de productes

A partir d’aquí es creà la línia Johannis que va començar amb la farina, posteriorment les cremes que són producte untables amb productes de la nostra terra: oli de Mallorca verge extra, ametlla de Mallorca… tot és natural i d’alta qualitat. Són productes sense gluten, vegans i cent per cent d’aquí, de la nostra terra.

També ja tenen les infusions, el cafè, els xocolates i les salses que defugen una mica del dolç i s’endinsen dins els salats. Les salses s’han creat per acompanyar peix, carn i molts dels menjars que es cuinen a la nostra terra i a fora.  

Joana Maria Verger valora el fet que la garrova en si ha reviscolat de manera important amb el pas del temps, perquè s’han fet valdre les múltiples propietats que té com a producte de taula i cuina. La garrova, segons Joan Maria, és un producte natural que substitueix, en gran mesura, a altres productes manipulats com, per exemple, els sucres saturats. Verger posa en valor els beneficis nutricionals de la garrova que val la pena conèixer i endinsar-los dins el nostre dia a dia perquè, segons ella, els resultats i avantatges són molt positius en tots els aspectes.

La bellesa i esplendor del garrover. (Foto: Es Garrover de Mallorca)

Garrova  de petits productors  

Joan Maria Verger i una part del seu món empresarial, productes Martín, són productor de garrova de llurs terres que exploten pel seu consum empresarial. Joana Maria estén que és un gaudi veure també com els petits productors de garrova venen de sac en sac a vendre els seus productes a la seva empresa per fer-ne els  productes dels quals estem parlant. Joan Maria se sent molt contenta de veure que la gent encara treballa llurs bocins de terra, més grossos o més petits, per defensar cada pam de terreny de conreu i així ho explica amb sentiment de cor:  “No tothom és un gran productor, però tot té el seu valor i encant i aquesta empresa nostra, Productes Martín i El Garrover de Mallorca, són part de la fisonomia del nostre sector primari. Un sector que s’ha de valorar i s’ha de potenciar per continuar vivint d’allò que, amb amor i cura ens dona la terra”.

La garrova: l’art de la naturalesa. (Foto: Es Garrover de Mallorca)

El món de la garrova va a més i així ho reconeix la nostra entrevistada. Una pregunta obligada era la de saber si tota aquesta gran feinada començada l’any 2015 de productes derivats de la garrova, ensaïmades, cremes, salses… estaven pensades per ser consumides aquí, a les Illes o també hi havia intenció de sortir fora.  A propòsit d’això, Joana Maria ha comentat que, en primer lloc, el seu interès és el d’intentar introduir tots els seus productes a Mallorca i donar-los a conèixer dins la nostra gent, restaurants, botigues, hoteleria, malgrat la mala situació que estem vivint. Joana Maria diu que ha costat molt, però que, ara com ara, a molts dels bons restaurants regentats per bons cuiners hi ha, almanco un plat que té a veure amb la garrova. Això és molt important per nosaltres i també per la gent perquè, a partir d’aquí, és com es comença a conèixer aquest preuat producte encara bastant desconegut.

La garrova verda, un bell color al voltant de la natura. (Foto: Es Garrover de Mallorca)

Les ensaïmades de garrova  

Les ensaïmades de garrova ha estat un dels productes que han donat molta alegria a Joana Maria Verger. Assegura que ha estat una cosa que proposaren ells al forn de “Can Tofolet” de Llucmajor i ha costat molt, però, de mica en mica, es van fent cada dia més comandes, fins i tot molta gent ve aposta d’altres llocs de l’illa per comprar-ne. “És una satisfacció molt gran veure que amb allò que tant has cregut i tanta feina has fet, a poc a poc es va coneixent i la gent ho va acceptant com una part més la seva dieta”, diu Joan Maria Verger.

Picar pedra

Joana Maria assegura que han estat quasi set anys de picar pedra per donar a conèixer els productes, els etiquetatges, les seves composicions i, com o, educar uns paladars acostumats a altres productes. Per ella ha estat una fortuna anar creixent perquè ha pogut mostrar allò amb el que ella creia i per altra banda i a pesar del quasi any i mig que duem de restriccions i pandèmia, tira a tira es van fent grans. Pots no tant en vendes, però si en coneixement del producte que elaboren i que posen a l’abast d’aquells que el volen, com a mínim provar. Joana Maria assegura que tothom que prova un dels productes que fan derivats de la garrova, hi torna per provar-ne d’altres.  És un gaudi, segons l’entrevistada, que l’ecologia i sostenibilitat d’un producte que és vell, però que en realitat és nou i modern, tingui una resposta molt bona.

No tot és filosofia. S’hi han de posar les mans per conèixer bé el producte. (Foto: El Garrover de Mallorca).

El Garrover de Mallorca té previsions de sortir cap a fora i, per això han posat en marxa la botiga online. Tenen molt clar que el que és primer és posar els fonaments a la seva terra i després a fora. La gent demana poder comprar els seus productes a fora i per això van obrint de mica en mica aquesta línia de negoci, però amb seny per no descuidar Mallorca perquè encara hi ha molta feina per fer, segons explica.  Joana Maria Verger creu molt amb l’economia circular i, de fet, la practica tant quan pot a la seva empresa. Pensa que és la manera d’ajudar-nos els uns als altres. La cooperació, segons Joana Maria, és molt important.

Un dels camps de garrovers de la família. (Foto: El Garrover de Mallorca)

Una de les tasques més importants i reptes de l’empre que gestiona Joana Maria Verger i ella mateixa és la de donar a conèixer les propietats de cada un dels productes que treballen. Segons Joan Maria, aquests productes: xarop de garrova, infusió de garrova, garrova untable dolça zero, goma de garroví. Garrova untable dolça, cafè de garrova, salsa de garova, farina de garrova… han vingut per quedar i en un temps no massa llarg,  ser part de les nostres vides i del nostre dia a dia.  Joana Maria Verger assegura que el paladar s’acostuma a allò que li donem i els productes de garrova no són més tornar a l’alimentació que havíem menjat tota la vida.

Foto portada: Xisca Calafat

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt