Ara llegint
Alexandre Ballester torna a Albopàs, deu anys després de la seva mort

Alexandre Ballester torna a Albopàs, deu anys després de la seva mort

L’Any Ballester participatiu i col.lectiu mostra els polièdrics vessant de l’escriptor pobler Alexandre Ballester i Moragues.

Alexandre Ballester rodejat dels seus llibres i apunts.

Després de deu anys de la seva mort sa Pobla esclata en el record d’Alexandre Ballester i Moragues. Des de les nombroses vessants del pobler nascut a Gavà: com a escriptor, dramaturg, poeta, novel·lista, cronista, activista cultural, periodista, estimador de les arrels i divulgador de la “pobleritat”. És  a través del seu Ajuntament, amb la regidoria de cultura al capdavant,  i amb un bon grapat de persones, col·lectius, associacions, amics i la família, la seva dona Catalina, el seu fill Rafel i la seva nora Cati, les seves nétes Caterina i Elisabet, han viscut aquests darrers dies de manera intensa i emocionada, implicant-se activament amb “Albopàs festival de teatre Alexandre Ballester”.

Tot un any amb xerrades, tertúlies, conferències, tot un any dedicat al pobler insigne per descobrir-lo i redescobrir-lo perquè estigui al lloc que es mereix dins la universalitat literària, poètica i cultural, des de Mallorca cap al món.

Un moment de l’acte de la passada setmana. (Foto: Ajuntament de Sa Pobla/ Ovnipresents)

L’any Ballester espontàniament començà per les seves estimades festes de Sant Antoni en el marc de les quals i en el bressol de la pandèmia, l’Obreria el trià i així el recordà com el primer clamater i aquest any de pandèmia, “clamater virtual”. Un any que al llarg d’aquests primers mesos s’han succeí tertúlies, xerrades, per conèixer i aprofundir amb la tasca d’Alexandre Ballester: Alexandre el cronista amb Basilio Baltasar i Francesc Gost i moderat per Joan Payeras; el mes de març Alexandre i els mitjans de comunicació col.loqui amb Jaume Casasnovas, Antònia Coll i Pere Crespí, moderat per Margalida Socias. Ballester, el dramaturg, amb Damià Pons, Joan Maria Albinyana i moderat per Bet Palou; l’estil literari de Ballester amb Carles Cabrera i Maria Magdalena Alomar, moderat per Esperança Serra.

Un dels col·loquis duts a terme en el decurs de l’Any Ballester, presentat pel regidor Antoni Simó, moderat per la periodista Margalida Socies i en el que hi va prendre part, entre altres, Jaume Casasnovas, el que fou director de Fora Vila Verd durant vint anys, darrera publicació a la qual Alexandre Ballester va col·laborar. (Foto: (Ajuntament de Sa Pobla/ Ovnipresents)

I arribats a juny, “Siau Benvingut” tornà a l’escenari del Teatre Principal de Palma, amb la companyia Galeria d’Artefactes i Persones, en una coproducció amb l’Ajuntament de Sa Pobla i l’Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears.

L’equador de l’Any Ballester ha duit la primera edició  “Albopàs festival de teatre Alexandre Ballester” 25,26 i 27 de juny. Sa Pobla s’ha convertit en “Albopàs” per recordar el seu creador. I ha estat de la mà de la companyia teatral Ovnipresents, aquests  professionals actors i actrius emprenedors amb l’actriu poblera Bet Palou i al seu costat, aquests joves que han revisat l’obra de Ballester i l’han convertida amb humor, amb frescor, amb rigorositat en la recerca i amb la creació lliure en un passeig per sa Pobla i per l’obra de l’escriptor “Albopàs a peu de carrer”, rutes teatralitzades. I han fet fruir a través d’un taller “Et  llegim, Alexandre” de les lectures dramatitzades de l’obra de Ballester a un bon grup de persones inquietes pel món literari, o que en algun moment de la seva vida, s’han convertit amb  personatges mitjançant la participació a posades en escena de dècades enrere d’obres d’Alexandre Ballester. El colofó final va ser l’estrena de l’obra  “l’única mort de Marta Cincinnati” a sa Congregació, amb tres actors i amb sis personatges i la música en directe, una interpretació minimalista, sòbria.

Imatge demostrativa del gaudi de les persones que, d’una manera o l’altra, foren amants i participants de l’obra d’Alexandre Ballester. (Foto: (Ajuntament de Sa Pobla/ Ovnipresents)

Regust a Ballester

Durant el cap de setmana d’Albopàs festival de teatre, el gust per la gastronomia ha acompanyat la literatura “Regust a Ballester” ha tengut interpretacions gastronòmiques des de cinc establiments, el Bar sa Placeta amb “tapa i vermouth”, el restaurant Marina amb el “Bacallà amb salsa Menotti”, el cafè Plaça “l’hamburguesa especial Ballester”, Plaça vuit “Risottotartufo e funghi” i el bar Toni Cotxer “tapa i copa de vi”.  Tasts culinaris alguns totalment  innovadors i altres inspirats en els records i amistat amb Alexandre Ballester.

Com explica el fulletó-presentació del festival de teatre primera edició “Albopàs festival de teatre Alexandre Ballester és el festival de teatre de les nostres lletres.

El mes de juny, dia 30,  hem tornat a recordar amb senzillesa i emoció un any més sense Alexandre, isumen 10. “in Memoriam”, paraules per Alexandre i enguany dedicat la recordança a les “Tonades de feines del camp” que tant ell va ajudar a mantenir, amb Festa de sa Ximbomba, i amb les aportacions, cançons i paraules, a càrrec d’amigues, amics i diversos col·lectius. La família, els Amics d’Alexandre, Gavina tvpoblera, i l’ajuntament de sa Pobla, han tornat a sumar presència a la plaça que duu el nom de l’escriptor i que s’ha convertit amb la plaça d’Albopàs.

Instant d’interpretació d’una de les obres del mestre Alexandre Ballester. (Foto: (Ajuntament de Sa Pobla/ Ovnipresents)

Segueix el mes de juliol, dia 7, amb la tertúlia d’aprofundiment amb Simó Andreu, Antoni Marquet i Maria Victòria Secall a Can Planes, amb el títol “De la poesia a la pintura, un camí cap a la intimitat”, moderat per Antoni Gost “Curro”, i seguirà el Crestatx poètic amb una part dedicada a Alexandre. I a la tardor seguiran les xerrades i conferències, i publicacions literàries amb Alexandre Ballester com a protagonista. #Any Ballester. Fins al darrer de l’any per saldar el deute pendent amb Alexandre Ballester i Moragues, el seu record, la divulgació de la seva obra, i situar-lo al lloc que es mereix a l’univers literari. Així sigui.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt