Apassionats pel coent a sa Pobla
La primera edició de la fira Sa Pobla coenta ja és història. Una fita diferent que sa Pobla ha volgut aconseguir, com a repte, tenint en compte, que des de fa anys hi ha aquest distintiu creat, i perquè sa Pobla la seva gastronomia està vinculada a aquest “pic”, aquest “punt” de coent com un dels fets diferencials. La temperatura fou perfecta per un dissabte d’estiu tardoral de setembre. Visites com la del conseller d’agricultura, pesca i medi natural del Govern de les Illes Joan Simonet, acompanyant al batle de sa Pobla, Gabriel Ferragut i a la regidora de fires Maria Magdalena de la Fuente, i companys de govern i d’oposició del consistori pobler.
La coentor, però, forma part de molts altres àmbits de la vida, cultural, social, eròtica, literària. I així va quedar palès a la primera fira coenta: expositors, productes de pebres coents, productes amb un punt de coentor, confitures, bunyols, la xarcuteria típica mallorquina, els botifarrons, el camaiot, la sobrassada. El pa integrant-li un punt de coent. Les banderilles coentes, creacions noves expressament presentades per la fira, aprofitant la imatge del programa d’Ib3tv “Uep com anam”, amb el pobler Toni Crespí “Ballador”.
Expositors a la Plaça Major
Expositors que ompliren la Plaça Major foren The Hell Contest, Pica de cullons, queseria artesanal Brenda Escrivà, Gominolas artesanes Attila eventos, Butxí, Backwaren gourmet, Miquel Àngel Coll, Matança de Crestaig, Pagès de Son Catxo, Forn de Can Paco, Associació cultural és Rafel Negre, Escoltes AEG Sa Marjal.
Una fira sense dubte diferent, no tradicional, si més no, amb molts visitants que tastaren els fideus de marjal, típics, fets, a la manera tradicional per Biel Pepis i els seus amics i companys Tomeu i Miquel. Aquest va voler ser el dinar popular de fideus coents de marjal, fideus artesans morenos costelleta de porc, camaiot, sobrassada, tomàtiga de ramellet, fesols… espècies, sempre vigilant de no passar-se del punt de coent.
Es va realitzar el taller infantil pinta i ratlla, també es va fer la presentació del llibre “la genètica de les passions” de Montserrat Espallargas, amb l’autora del llibre i l’escriptor Josep M. Vidal-Illanes.
Moment coent i de “picat” la glosada popular, a la Plaça Major, a càrrec dels Glosadors de Mallorca Mateu Xurí, Miquel Servera i la poblera Maria Magdalena Amengual. Una horabaixa coenta.
Sense dubte un dissabte diferent en un marc com la Plaça Major de sa Pobla que es vesteix de festa en cada ocasió que ho requereixen, les fires, els actes tradicionals, les quintades, les trobades culturals i musicals. Sa Pobla coenta va respirar plaça, i alguns restaurants varen voler sumar-s’hi des de plaça vuit, amb la pizza i el rigattonni, Can Verdal, amb el pica-pica de pop, “callos”, llengua amb tàperes, llom amb xampinyons, frit de porcelleta, banderilles de fetge, frit mariner; Bar sa placeta amb tots els plats amb un pic de coent, amb banderilles, frit mariner, arròs brut, greixonera d’anguiles, entre d’altres; el bar sa Picada, amb cachopo o ous trencats, amb sobrassada coenta; el poliesportiu municipal, banderilles de fetge i curry verd tailandès coent; Bar Toni Cotxer, amb popets, pica-pica, callós, els típics variats; Boet gastrobar, porcella amb salsa de sobrassada coenta, banderilles, frit de porc, patates braves, hamburgueses coentes, entre altres plats; Vaumar Cafè amb pizza dimoni; el restaurant Marina amb bacallà amb salsa de pebres coenta; bar Rapinya, amb callós, llengua de bou, frit de me i de porc, peus de porc, entre d’altres. Sa Fortalesa Restaurant amb entrecot de vedella amb salsa de pebres de cirereta i farigola…. i molts altres plats que formaren part de l’oferta gastronòmica de la primera fira sa Pobla coenta.
El cuiner Miquel Àngel Coll fusiona plats de Backaren amb el nou producte de Butxí “Ueep salsa coenta”.
Campionat de Mallorca de menjar pebres coents
I el colofó final va ser una primera edició del concurs de menjar pebres coents, que va cridar molt l’atenció i creà moltes expectatives.
El campionat en què pogueren participar les persones que els agrada el coent, començant per un pebre coent de baix nivell i a mesura que avançaren les rondes es va anar augmentant de nivell, seguint l’escola Scoville. La regidora responsable Maria Magdalena de la Fuente explica que varen ser 10 els participants en la primera edició del concurs, de les quals 3 dones. A partir de la ronda 5 d’11 varen començar a retirar-se participants. I al final es va necessitar un doble desempat entre una dona Nadine Shmitz i Joan Capó que finalment aquest pobler va ser el guanyador del primer concurs del campionat de menjar pebres coents. Tota una experiència que va causar sensació entre els espectadors que envoltaven el cadafalc davant la casa consistorial.
L’organització del campionat va ser a càrrec de The Hell Contest.
Fideus de marjal coents
Amb unes banderilles i un vermut parlam devora el calderó amb en Biel Serra “Pepis”, amb en Tomeu i en Miquel els seus companys i amics. Enmig de l’organització en Biel encara va tenir temps per dedicar a parlar del plat, “La història va començar un dia en el fet que la regidora na Magdalena va dir farem una fira de coent, posa’t en marxa…. i per una fira coenta, uns fideus eren ideals”. Conta en Biel i recorda com se feien aquests fideus de marjal.
“Fesols, mongetes, ceba, porro, camaiot que havia arrossegat per dins el rebost i botifarrons que ja no es podien menjar. Un temps el que fèiem posaven costella baixa costella pelada bullíem patates i sa costella i servien de segon plat”
Els ingredients per als fideus de marjal de la primera edició de la sa pobla coenta conta en Biel són: Panxeta, llom, costella, dues voltes sofregits dins el calderó perquè no s’espenyi i es tanqui una mica… després aigua, i totes les verdures”. Les espècies són “canyella, pebre bo i les quatre espècies que solem utilitzar per a l’arròs però molt atents, perquè hi posem camaiot i sobrassada i ja en duu, d’espècies”. Hi posa el coent, que és el pebre vermell coent de trempar la sobrassada “després del moment que hi poses un poc de sobrassada i vas rectificant. És molt bo de fer passar-te i pots afegir”. Diu en Biel, respecte al coent “no m’he atrevit de posar-ne de l’altre, del pebre coent sencer, perquè no pots controlar.”
Vint quilos de fideus es varen cuinar per aquesta primera edició de sa Pobla coenta. I en Biel Pepis, seguint el gust per la gastronomia poblera subratlla que “n’he après per gust, perquè tota la vida ho hem fet. És la cuina dels nostres padrins, aquesta cuina es perd, perquè no tenen ganes de fer-ho, duu molta de feina, és més fàcil un pollo a l’ast, o una hamburguesa”.
Els fideus com l’arròs brut, a més de fer-se al calderó, es fa com diu en Biel “sobretot amb amor. Perquè m’agrada”.
Un dia de setembre. Tomba l’estiu. Assaborim i gaudim de l’experiència de sa Pobla coenta. Fins a l’any que ve.
GALERIA DE FOTOGRAFIES. AUTORA: MARGALIDA SOCIAS
Fotos: Ajuntament de sa Pobla/Margalida Socías