Aquest cap de setmana, sa Pobla celebra la fira Nocturna de la patata

Aquest cap de setmana, divendres dia 6 i dissabte dia 7, sa Pobla celebra la seva, ja tradicional “Fira nocturna de la Patata”. Amb tal motiu, la Plaça Major es vestirà de gala per acollir un total de vint-i-quatre paradetes que mostraran i posaren a la venda dels visitants productes relacionats amb el tubercle tan identificat amb la localitat poblera.
Bars, cafeteries, col·lectius i establiments de tot el poble s’han sumat amb creativitat a la cita, oferint més de 70 plats i tapes inspirats en el tubercle protagonista. Des de les propostes més tradicionals com el frit de porc o el bacallà amb patata, fins a combinacions sorprenents com l’“Hell’s Dish” de Dimonis d’Albopàs o les postres amb gelat de patata, brownies i coques reinventades. Una extensa i variada oferta gastronòmica, fruit de la imaginació culinària dels seus realitzadors.
També s’ha de destacar la varietat de l’oferta gastronòmica, amb plats vegans, propostes per als més petits, receptes tradicionals, innovadores, postres i begudes elaborades amb licor o gelat de patata.
Segons paraules del batle de sa Pobla Biel Ferragut, «aquesta és una cita que ens permet valorar un producte que forma part del nostre paisatge, de la nostra economia i, sobretot, de la nostra identitat afegint que L’edició d’enguany vol retre homenatge als agricultors i agricultores que, malgrat les dificultats d’una campanya marcada per la baixada de la producció i un context complicat, continuen treballant amb constància. La fira reivindica així el treball de tot un sector que manté viu el llegat de la patata poblera i el porta fins a les cuines dels restaurants locals.»

Per la seva part, la regidora de Fires, Magdalena De la Fuente, ha recordat que aquesta fira compleix ja 18 edicions, i que va néixer com una proposta experimental d’una sola nit, si bé “L’acolliment va ser tan bo que a les deu de la nit ja s’havia acabat tot el menjar”, explica Magdalena, i afegeix que, «des de llavors, el format de dos dies a l’aire lliure s’ha consolidat com una cita esperada tant pels veïns com per visitants de fora del municipi i fins i tot de l’estranger, gràcies a la promoció turística i al programa en quatre idiomes.»
“Estic molt orgullosa de la participació i sols em queda convidar a tothom a venir: Sa Pobla és un municipi que rep als seus visitants amb els braços oberts”, ha remarcat la regidora.
Música en directe per a omplir de ritme la Plaça Major
El programa d’activitats arrenca el divendres a les 19.30 h amb la inauguració oficial per part de les autoritats, acompanyats de la Banda de Música de Sa Pobla. A partir de les 21.30 h, prendrà el relleu Jordi Álvarez & the Foodies, que oferiran un directe carregat de ritme i bon ambient.
El dissabte a la mateixa hora, la batucada d’Albopàs animarà l’inici de la segona vetllada. I per a tancar la festa, Gastón Marchesani & His SuperSkunks posaran l’alegre nota final amb un concert que promet no deixar a ningú indiferent.
El símbol d’un poble
En el programa editat per l’Ajuntament es deixa constància que, “El que ens uneix és molt més que un ingredient”, I és que més enllà del seu valor culinari, la patata és un símbol de la tenacitat del camp pobler, una expressió del vincle entre la terra i els qui la treballen. Afegint que «la Fira Nocturna de la Patata no és només una festa: és un reconeixement col·lectiu, una celebració compartida i una oportunitat per a retrobar-se amb les arrels, la gent i l’essència d’un poble que viu amb orgull el seu producte més emblemàtic.»
180 anys del conreu de la patata a sa Pobla
La present edició de la Fira Nocturna de la Patata 2025, coincideix amb el 180 aniversari de la presència del conreu de la mateixa al nostre terme municipal.
Segons constància escrita, la patata va ser introduïda a les terres de conreu de sa Pobla per Agustí Serra de “Can Cristo”, l’any 1845 i, des d’aleshores no ha cessat en experimentar nous i diversos sistemes de cultiu i comercialització. Al principi, el tubercle, només es conreava en petites parcel·les de les terres baixes del nostre terme municipal, pròximes a s’Albufera, per atendre l’escassa demanda del mercat illenc i dedicar el sobrant de la producció a l’alimentació dels animals domèstics.
A mitjans del passat segle XIX, els agricultors poblers duien a terme, anualment, dues collites de patata; la primerenca destinada a l’exportació, quina sembra es realitzava al mes de novembre i es començava a recollir al maig. L’altra collita, anomenada d’hivern, es destinava al consum interior, era sembrada a finals de juliol i recol·lectada entre octubre i novembre. Actualment, la introducció de noves varietats i els canvis observats en el sistema de la seva exportació al Regne Unit i altres països del nord d’Europa, han fet que variessin els anteriors cicles de producció.