La Nit de Nadal i el cant profètic de la Sibil·la
El temps s’atura a totes les esglésies quan una veu blanca, preferentment infantil, trenca el silenci de la nit per entonar el cant profètic: “El jorn de Judici, parra el qui hauraà fet sevici”. Són quatre o cinc minuts d’interpretació, com a molt, però en realitat són moltes les persones que acudeixen a la Missa de Matines només per escoltar el cant de la Sibil·la, interpretada només un cop a l’any, amb veu tènue, moltes vegades insegura, en una tradició que va arribar a Mallorca amb la conquesta catalana i que s’enfonsa encara més en la història.
L’orgue de l’església realitza un lleu acompanyament, lliure en la majoria dels casos. L’intèrpret va vestit amb una estola blanca, acompanyat per diversos escolans que li aguanten l’espasa quan arriba el moment de el cant. El capellà li cedeix tot el protagonisme de la nit i el públic calla, escolta i reflexiona. Es tracta d’un càntic dur, d’advertència, apocalíptic, que pronostica, precisament el mateix dia del naixement de l’infant Jesús, l’arribada del Messies i el que va a ocórrer el dia del judici final: els homes bons aniran amb Déu, als mals se’ls reserva l’infern, on tota classe de sofriments els estan esperant.
El primer text de la Sibil·la era en llatí i no com ara, en català. La seva composició ha arribat a atribuir-se a Sant Agustí, i també a el bisbe Quodvultdeus de Cartago, i des de sempre ha estat lligat a la celebració de Matines, la missa que se celebra durant la nit a la vigília de Nadal. La seva lectura o interpretació estava acompanyada d’una representació teatral, coneguda com la processó dels profetes, durant la qual es invocaven personatges de l’Antic Testament i també altres personatges aliens com Virgili, Nabuconodosor i la mateixa Sibil·la Eritrea. La Sibil·la pronunciava llavors un llarg oracle, encapçalat per les paraules “Judicii Signum”, on profetitzava l’arribada de Jesucrist com a jutge de la humanitat i on descrivia els successos de l’arribada de la fi de món, un text que, amb algunes lleus correccions, és el que ha arribat fins als nostres dies.
El seu elevat valor li va valer la inclusió dins el llistat de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 2010, fet que li atorga més garanties davant d’una possible desaparició.
Lluc i la Seu
La Seu de Palma i el Santuari de Lluc són probablement els dos llocs en què el cant de la Sibil·la es prepara amb més intensitat. Fa segles, a la Catedral de Palma els versos eren interpretats per sis capellans, més endavant per un nin, i actualment per una soprano. A Lluc, l’Escolania dels Blauets s’encarrega de la interpretació. Precisament els Blauets es van desplaçar a Madrid, coincidint amb la protecció del càntic per part de la Unesco, per realitzar una interpretació especial al Ministeri de Cultura.
La tradició mallorquina assenyala que un al·lot amb veu blanca sigui l’encarregat de la interpretació del càntic. La solemnitat del moment es fa encara més evident quan l’intèrpret arrenca amb la seva fina veu, amb alguns moments fins i tot de dubte perquè el text es recita de memòria, el que manté en suspens la feligresia expectant asseguda als bancs. En altres esglésies, probablement davant la falta de voluntaris per ensenyar la lletra i la melodia a un nin, és una dona adulta la que es fica en el paper de la Sibil·la. En aquest cas la interpretació pot ser fins i tot millor, però es perd la màgia de la incertesa sobre el desenvolupament del cant.
Al terme de la seva interpretació, el nin solia tallar diversos fils de les garlandes de neules que formaven part de la decoració nadalenca dels temples, simulant els estels que han de caure del cel durant el cataclisme final, creant un moment de gresca entre els fidels, que quedaven coberts d’aquests productes dolços del Nadal mallorquí. Els nins, als que especialment anava dirigit aquest gest, començaven a consumir les neules i, amb això, començava realment la celebració del Nadal. Aquesta tradició avui ha caigut majoritàriament en desús.
Falten avui poques hores perquè la Sibil·la ressoni als temples del nostre voltant, avui amb un horari avançat per evitar que els feligresos arribin massa tard a casa. Els temples podran estar plens del tot a causa de la limitació d’aforaments. Però tot i els entrebancs, avui és la Nit de Nadal i la Sibil·la ressonarà de nou amb tota la seva potència.