Ara llegint
Can Weyler, centre de turisme

Can Weyler, centre de turisme

Can Weyler és un casal senyorial de tipologia residencial urbana i d’origen gòtic. Es calcula que els seus orígens van ser de la primera meitat del segle XIV. Precisament Can Weyler és una de les cases més antigues del centre monumental de Palma. A diferència de la majoria de cases gòtiques de Palma, molt transformades i poc recuperables, la de Can Weyler ha sofert relativament poques intervencions i la seva estructura original és perfectament intel·ligible.

Es tracta, doncs, d’una estructura rectangular, característica del gòtic primitiu, i construïda a la primera meitat del segle XIV. Els diversos usos que ha tengut constitueixen una mostra significativa de la història de la ciutat.

El nom Weyler correspon al llinatge de la darrera família que en va ser propietària abans que l’edifici passés a usos no residencials. Els darrers segles ha pertanyut a congregacions religioses, arrendataris i persones que hi residien ocasionalment (com per exemple el general Weyler).

Finestral interior de Can Weyler. (Foto: J. Serra)

Menys ostentació.

Aquesta circumstància va propiciar una manca de pretensions d’ostentació social i per tant de modernització i, sense voler-ho, ha contribuït a la preservació del casal, especialment de la façana (la part més propícia a ser reformada quan una família de propietaris volia seguir la moda).

Encara així, Can Weyler ha patit diverses reformes, sobretot de caràcter funcional, que hi han deixat empremtes importants: en el segle XVII es remodelà el pati i es traslladà l’escala principal des del pati al sector dret de la casa, mirant des del carrer. En el segle XVIII es va afegir un nou pis a la banda esquerra de la casa fent que el segon i el nou tercer pis rebessin la claror de la finestra coronella de l’antic segon pis, mentre que al primer pis es va construir una alcova, d’estil barroc, distribuïda en dos espais. En el segle XIX la compra Joan Alorda i Bestard i la divideix en tres parts. Després entre 1866 i 1891 Fernando Weyler Laviña i el seu fill Valerià Weyler Nicolau reunificaren aquestes tres parts.

Detall d’una de les columnes que suporten Can Weyler. (Foto: J. Serra)

Diversos usos.

Al llarg de la història l’edifici ha estat utilitzat amb finalitats diverses: ús residencial, residencia de dels Despuig, Belloto i Ballester; ús eclesiàstic, des de mitjans del segle XVIII fins començament del segle XIX, ocupen l’immoble primer els jesuïtes i després els teatins; ús social eclesiàstic, a partir de 1970, Can Weyler esdevé la Casa Bressol del Nin Jesús i fa una fundació d’escoleta dels infants de mares treballadores; finalment, ús social civil, des de 1990, Can Weyler ha esdevingut la seu de l’associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) que ha estat aquests darrers anys en règim de lloguer.

El 13 d’agost de 2009 el Instituto de Turismo de España (Turespaña) i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears signaren un conveni de col·laboració en matèria turística per l’adquisició i rehabilitació de Ca’n Weyler, amb la finalitat de recuperar patrimoni històric de Palma i convertir-lo en un centre d’interpretació de turisme cultural. Signaren el conveni el ministre d’Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián Gascón, i el president del Govern Balear, Francesc Antich i Oliver.

Prèviament, el 26 de maig de 2010 s’havia signat un conveni de col·laboració entre el conseller d’Habitatge i Obres Públiques i la presidenta del Consell -amb el compromís del CIM d’adquirir l’edifici amb l’objectiu de crear un centre d’interpretació turística amb un termini no superior a cinc mesos- per fer el projecte de rehabilitació i d’execució de Can Weyler, ubicat al carrer de la Pau, núm. 5 de Palma.

Una pica interior de les sales de Can Weyler. (Foto: J. Serra)

Nou espai.

Can Weyler es configura com l’espai que permetrà posar en valor els paisatges culturals de l’illa i el seu patrimoni, des de les diverses vessants: històrica, arquitectònica, natural i etnològica. L’Espai de Dinamització Turística de Mallorca haurà de permetre presentar i difondre els valors de Mallorca als visitants i turistes (als nous i als que repeteixen), però també als residents per tal que facin seu aquest patrimoni i el redescobreixen com a part integrant de la seva identitat col·lectiva com a poble.

En aquest procés es pretén que el binomi cultura-turisme actuï de manera transversal, com element d’identitat, de progrés i de qualitat de vida. En aquest cas la recuperació del patrimoni ens serveis d’eina de singularitat turística. El nostre patrimoni és un valor propi que ens fa ser diferents de la resta de competidors turístics.

La consellera d’Economia i Turisme, Isabel Oliver, en ha explicat en un recorregut pel casal el futur ús que es pretén donar a les diferents sales de Can Weyler. Així, Oliver ha destacat la importància de comptar amb cinc espais expositius destinats a donar a conèixer Mallorca, des de diferents perspectives. Precisament, la consellera d’Economia i Turisme ha expressat el desig de mantenir una sala oberta al públic amb informació sobre el projecte de reforma i els usos, una vegada comenci la rehabilitació.

El casal de Can Weyler guarda un tresor en detalls a tot arreu de la casa. (Foto: J. Serra)

Intervención mínima.

La proposta d’usos i funcions del Casal de Can Weyler parteix d’una concepció conservacionista ja que s’intentarà fer compatible l’ús de l’Espai de Dinamització Turística de Mallorca i una intervenció mínima a l’edifici. Així, el criteri base i fonamental per a la intervenció serà que l’estructura espacial es conservi al màxim.

Residents i visitants.

En aquesta línia d’actuació, des del Consell de Mallorca que es podrà potenciar la riquesa del patrimoni cultural de Mallorca no només pels visitants i turistes, sinó també pels residents perquè coneguin el seu patrimoni o el redescobreixin. Es recupera patrimoni i es possibilita que els mallorquins i les mallorquines puguin conèixer i gaudir d’aquest patrimoni.

Objectius.

Els objectius centrals d’aquesta proposta d’usos serien: Can Weyler com una eina de referència pel descobriment dels valors turístics de Mallorca; promoure el coneixement del territori, patrimoni, recursos turístics i culturals; I despertar l’interès entre els residents i convertir-se en un element de representació de Mallorca dins el conjunt de les Illes i dins el món.

També pretén millorar la informació, promoció i distribució de l’oferta cultural i turística de tot el territori, fomentar la innovació i la imatge de modernitat de l’illa que regenera i adapta a les noves necessitats; i finalment, crear les estratègies de col·laboració i participació pública i privada dins el sector de la cultura i el turisme, centrats per al desenvolupament social i econòmic de l’illa

En el conveni signat amb el ministre, es promouen determinades actuacions arreu de totes les illes. Per a Mallorca, cal destacar la compra, adquisició i rehabilitació del casal gòtic Ca’n Weyler per un valor de 3.100.000 euros i el centre internacional de fotografia Toni Catany per un import de 4.300.000 euros.

 .

A Menorca, S’Enclusa futur centre de la reserva de la Biosfera amb un import de 7 milions, sales multiusos per 5 milions. Finalment a Eivissa i Formentera Sa Comandància per 9’1 milions i plaça Europa per 1’5 milions d’euros. El 7 de juliol de 2010 s’adquireix l’immoble per un import de 1.540.200 euros.

D’aquesta manera, es pretenen posar en valor els diferents paisatges culturals de l’illa i el seu patrimoni des de diversos vessants; històric, arquitectònic, natural i etnològic. Es tracta de fugir del binomi tradicional de sol i platja i d’oferir el patrimoni, als visitants, com un atractiu més de la terra.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt